Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Tři nové publikace z Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku Hned tři publikace z edice AB - Zet Pardubicka v nejbližších dnech spatří světlo světa. Dvě z nich se již v současné době tisknou.
Publikaci "60 let městské autobusové dopravy v Pardubicích" vydává Klub přátel Pardubicka u příležitosti šedesátého výročí pardubckého dopravního podniku, který si nyní na přelomu dubna a května připomíná kulaté výročí svého založení. Autorem publikace je historik pardubické MHD pan ing. Ladislav Podivín. Celobarevná výpravná publikace na 138 stranách popisuje historii všech autobusových linek MHD v Pardubicích, nechybí ani popis všech typů autobusů, které do pardubické MHD kdy v minulosti zasáhly. Zejména vítaným zpestřením je více jak stovka unikátních barevných a černobílých fotografií a celá řadu nákresů a plánků. Publikace by měla být představena již ve středu 21. dubna v rámci Hovorů o Pardubicku, které se budou konat od 17 hodin vprvním patře infocentra a jejichž hostem bude právě autor publikace ing. Ladislav Podivín,

Další publikací, která se nyní tiskne, je publikace o přírodě historii oblasti podél Chrudimky. Publikce "Podle Chrudimky aneb Kde stávaly první Pardubice?" seznamuje čtenáře zejména s krásami Nemošické stráně, ale také například s oblastí Pardubiček, kde nedávné archeologické průzkumy potvrdily existenci osídlení ve 13. století a jsou tak považovány za nejstarší osídlení na území města. Publikace je doplněna celou řadou zajímavých fotografií a plánků, které dokumentují, jak se tok Chrudimky v průběhu historie měnil. Publikace bude popvé představena veřejnosti u příležitosti oslav Dne Země v Drozdicích v sobotu 24. dubna.
Třetí publikací, která za několik dní spatří světlo světa, je publikace vydaná u příležitosti stého výročí české aviatiky. 19. dubna tomu totiž bude přesně sto let od chvíle, kdy se poprvé vznesl do výše ing. Jan Kašpar se svým aeroplánem Blériot XI. Při této příležitosti vydává Klub přátel Pardubicka publikaci redaktora časpisu Letectví a kosmonautika "ing. Jan Kašpar a začátky motorového létání v Čechách". Jak již název napovídá, publiakce se věnuje ing. Janu Kašparovi a jeho aviatické činnosti. Nechybí ani kompletní seznam všech veřejných produkcí ing. Jana Kašpara, publikace obsahuje i celou řadu unikátních historickcýh a nikdy nezveřejněných fotografií. Tato publikace bude bude poprvé veřejnosti představena v květnu u příležitosti odhalení pamětní desky ing. Kašpara na domě, kde první český aviatik prožil poslední dny svého života.
Nejen tyto publikace, ale i dalších více jak padesát publikací můžete zakoupit v E-shopu Klubu přátel Pardubickana adrese E-shop.

O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem