Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Lednová schůzka pražské pobočky KPP

obrázek k článku Naši pražští členové se sešli hned na počátku ledna a tématem jejich schůzky bylo divadlo na Pardubicku. Úvodní přednášku na toto téma přednesl Jan Řeháček. Velice poutavě vyprávěl o historii divadelnictví na Pardubicku a příběh budování a otevření pardubického divadla. Doplnil jej řadou zajímavostí, historek a archivních dokladů, které doprovázel promítáním obrázků pomoci dataprojektoru. Pro každého návštěvníka besedy připravil písemné informační materiály, které obsahuji základní body jeho přednášky a dále nejzajímavější doklady a obrázky. V průběhu svého výkladu odpovídal a reagoval na dotazy přítomných. Přednáška byla přijata s velkou pozorností a zájmem.
Mimořádně vhodné bylo že historickou exkursi do pardubického divadelnictví bylo možné doplnit osobními vzpomínkami na pardubické divadlo, se kterými se podělil slavný herec Karel Urbánek. Většina přítomných jej osobně znala z jeho pardubického působení, zejména z divadelní hry Vítězslava Nezvala Manon Lescaut. Setkat se s ním zblízka osobně - to byl pro ně vzrušující, neuvěřitelný a nezapomenutelný zážitek. Karel Urbánek vyprávěl jak přišel do Pardubic v roce 1953 po ukončení AMU, kterou absolvoval ve třídě profesora Krejči. Tehdy platila povinnost pro všechny absolventy AMU - odpracovat dva roky mimo Prahu.

Ještě než stačil prvně vystoupit na jevišti, tak nastoupili postupně dva noví ředitelé divadla. „Ten druhý - Karel Novák - mi řekl: ´do třičtvrtě roku bude divadlo vyprodané a budou se stát fronty na lístky´ - vyprávěl Karel Urbánek – „Pomyslel jsem si, že je to utopie a nesmysl, ale opravdu se tak stalo“. Ředitel Karel Novák měl vizi, že pozdvihne uměleckou úroveň svého divadla a během několika let se mu podařilo ji naplnit. Dokázal dát dohromady partu špičkových herců kde co jméno to je dnes celebrita a hvězda. Karel Urbánek Jmenoval například Blanku Bohdanovou, Petra Haničince, Jiřiho Lira, Slávku Budínovou, Josefa Somra, Věru Galatíkovou, Jiřího Císlera, Jiřího Kodeta, Gabrielu Wilhelmovovou, Milana Sandhause, režiséra Mílu Veverku a řadu dalších. „O tom, jak se tehdy pracovalo svědčí například, že po dobu 14 dnů jsem hrál každý den jiné představení, v divadle jsme i spali, jezdili jsme na zájezdy“ vypráví mistr Urbánek, jako by se sám divil svým tehdejším výkonům. „S Manon Lescaut jsme jezdili do Prahy, nejprve jsme hráli ve Valdštejnské zahradě a potom v Karlínském divadle. Ta hra se hrála 6 let a lidi na ulici mne oslovovali – rytíři Des Grieux. Je to škoda, že dneska se už tak pěkné drama nehraje“. Jednou v Karlíně za mnou přišel profesor Krejča a stěžoval si mi: „Přišel jsem se na tebe podívat a ani si nemám kam sednout“. Já jsem mu ve vyprodaném Karlínském divadle odpověděl: „A co jste čekal pane profesore, když hlavní roli hraje váš žák ?“ Dále vzpomínal na setkání s Vítězslavem Nezvalem, na Pardubice, na gastronomické soutěže v Grandu, jichž se herci s oblibou zúčastňovali. Pro přítomné pardubické a přeloučské rodáky bylo setkání s Karlem Urbánkem nezapomenutelným kulturním zážitkem.
V návazné besedě vzpomněla paní Klapková dvě pardubické divadelní osobnosti – bratry Krpatovy a jejich divadelní hru Mistr ostrého meče. Doktor Havlas vzpomínal jak ve čtyřčlenné partě studentů chodil od konce války až do roku 1948 statovat v divadle za 20-30 Kč za představení. Mimo jiných působili například ve Stroupežnického „Našich furiantech“ s hostujícím Jaroslavem Vojtou, v Tylových „Kutnohorských havířích“, ve hře Konstantina Simonova „Ruští lidé“ s Robertem Vrchotou v hlavní roli.
O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem