Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Představitelé Klubu přátel Pardubicka si prohlédli areál Tesly v Kyjevské ulici

obrázek k článku Možná jste zaznamenali aktivitu Klubu přátel Pardubicka ohledně areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Klub přátel Pardubicka vyjádřil názor, aby byla alespoň část areálu, který je spjat s historií elektrotechnické výroby ve městě, zachována. Nyní byli někteří naši členové součástí organizované skupiny, která měla možnost si tento velmi zajímavý a cenný areál prohlédnout.

Velmi pozitivním zjištěním bylo zejména to, že areál není až tak zchítralý, jak se z vnějšku zdá. Areál byl postaven na počátku dvacátých let minulého století pro továrnu na výrobnu obuvi. Ještě před tím, než byla továrna dokončena, byl areál odprodán firmě Telegrafia, která zde roku 1922 začala vyrábět telegrafy. Roku 1924 byla zahájena výroba radiostanic a rozhlasových přijímačů. Firma Telegrafia zanikla k 31.12.1945 a byla začleněna do vznikajícího národního podniku Tesla.

Podívejte se, jak celý areál dnes vypadá. Zvenčí sice zvolna zarůstá podobně jako hrad v pohádce o Šípkové Růžence. Uvnitř jsou však interiéry sice poničené, ale nenarušené statickou ani zatékáním vody do objektu. Je zde možné obdivovat schodiště prosvětlená luxferovou stěnou nebo jiné schodiště s kovaným zábradlím či dřevěm obloženou pracovnu ředitele.

Nezbývá než doufat, že tento areál nezanikne, ale bude zahrnut do revitalizace celého území.

Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici
Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici
Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici Stopy minulosti
Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici Dokumenty doby
Artefakty doby A jde se na oběd..
areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici Jedna z výrobních hal
Jedna z výrobních hal Artefakty doby
Areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici Pan ředitel byl asi příznivcem Dalibora Jandy
Toto bývala kdysi kantýna Schodiště do jídelny
   

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem