Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Klub přátel Pardubicka hodlá zbudovat v lokalitě "Červeňáku" naučnou stezku

obrázek k článku Na lednovém jednání městského zastupitelstva se hovořilo také o Iniciativě Přírodní park Červeňák, jejíž snahou je zachovat někdejší vojenský prostor podél Chrudimky jako přírodní park a místo k rekreaci. Lokalita je zajímavá i svou historii a tak je jedním z členu iniciativy již od počátku také Klub přátel Pardubicka. Nad ostrohem toku Chrudimky v oblasti vedle hřbitova v Pardubičkách, se totiž nachází archeologické naleziště, které je spjato s počátky historie Pardubic. Na svahu pod vrcholem zvaným Vinice byla za dob Pánů z Pernštejna pěstována vinná réva, tento prostor byl pak na přelomu 19. a 20. století oblíbeným výletním místem Pardubáků, které sem přivážela výletní loď Monitor. Ve dvacátých letech minulého století pak bylo v prostoru podél toku Chrudimky zbudováno vojenské cvičiště. Při polním cvičení v roce 1922 byl u hřbitova v Pardubičkách montován vysoký ocelový most soustavy Roth ? Wagner, v následujících letech zde byly zřízeny vysoké náspy a byly zbudovány vojenské polní drážky, jejíž jedna trať stoupala až ke hřbitovu v Pardubičkách.

Když v roce 1934 započala u staré reálky stavba nového Prokopova mostu, vojáci starý ocelový most z roku 1910 nejprve přesunuli o 20 m vedle a nakonec jej v roce 1937 jako dar od města převezli na technické cvičiště, kde je umístěn dodnes. Podle kdysi červeného nátěru se mu říkávalo „Červeňák“. Tento železný obloukový most jako hlavní dominanta lokality tak dal pojmenování nynějšímu celému přírodnímu území.

Dodnes tu jako pozůstatek činnosti železničního vojska stojí také oblouky i pilíře cvičných mostů, Chrudimku zde překlenuje také další železný most Kohnovy soustavy a nedaleko tenisových kurtů pod Vinicí stojí dodnes unikátní nadjezd, pod nímž měla být vedena kdysi uvažovaná přeložka železniční trati na Chrudim.

Klub přátel Pardubicka má tak v úmyslu v celém prostoru vybudovat naučnou stezku, která by měla na desíti zastaveních návštěvníkům připomenout historii území, jeho technické památky i přírodní zajímavosti. Proto jsme potěšeni vyjádřením náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové o tom, že město Pardubice v prosinci loňského roku požádalo Armádu ČR o bezúplatný převod celého území do majetku města. Klub přátel Pardubicka se hodlá v rámci Iniciativy Přírodní park Červeňák aktivně podílet na tom, aby mohlo toto území sloužit jako unikátní lokalita pro obyvatele města.

Jan Řeháček, Jednatel Klubu přátel Pardubicka


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem