Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zpráva o činnosti Klubu přátel Pardubicka za r. 2007 pro výroční členskou schůzi 4.3.2008

obrázek k článku Vážení členové Klubu přátel Pardubicka, milí hosté. Scházíme se opět po roce, abychom zhodnotili výsledky naší činnosti v uplynulém roce 2007 a stanovili si cíle pro rok letošní. Výbor KPP zvolený na naší loňské schůzi pracoval ve složení:

předseda Ing Jan Linhart
místopředseda Ing Vít Vavřina
jednatel Jiří Paleček
pokladník Emilie Procházková
zapisovatelka Růžena Placková
redaktor Zpráv PhDr.Jiří Kotyk
vedoucí.turistického odboru Ing.Marcela Timarová
vedoucí přírodovědné sekce Josef Hrstka, zároveň mluvčí Klubu
knihovnice Libuše Vobořilová
členové výboru: Alena Brožová
prof. Dagmar Richtarová
Naďa Štolovská
Jan Řeháček, tvůrce našich internetových stránek

Výbor se scházel jako tradičně každý poslední čtvrtek v měsíci kromě července. Naše obětavé členky pí Brožová, Procházková, Richtarová, Štolovská, Vobořilová a pan Paleček kromě toho zajišťují činnost naší kanceláře v přízemí Evropského domu, každé úterý a čtvrtek od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Tato nenápadná a pro chod Klubu nejdůležitější práce, představuje celkem 73 pracovních dnů bez nároku na mzdu.
Jedním z největších trvalých problémů Klubu je pozvolný úbytek členů, který se nám nepodařilo zastavit ani v loňském roce. Kromě odhlášených 17 členů, jsme byli informováni o tom, že k dnešnímu dni dalších 13 členů zemřelo. Jmenovitě se jedná o Ing Ctirad Beneš, Ing. arch. Jiří Jandera, Karmela Hostašová, Marie Chudá, Eva Mikolášková, Josef Pětioký, Eva Scherksová, Růžena Žáčková, Václav Železný, Milada Žemličková,
Dost možná, že o dalších jsme se nedozvěděli.
Uctěme prosím jejich památku minutou ticha.
Pozitivní ovšem je, že se nám přihlásilo 38 nových členů, z toho mnozí již mladších ročníků.
Tak v současnosti evidujeme 741 členů.
Většinu členů máme přímo v Pardubicích, ale i v Lázních Bohdaneč, Přelouči, Holicích, Sezemicích, Vesce, Spojile, Slepoticích, Břehách, Srchu, Horních Ředicích, Dolní Rovni, Rokytně, Mateřově, Ostřešanech, Rohovládově Bělé, Čepí, Chvaleticích, Živanicích, Ždánicích. Mimo Pardubicko máme v Praze 49 členů, 6 v Hradci Králové, 2 v Brně a dalších asi 50 po celé republice. V zahraničí máme 7 členů, 4 v Kanadě, po jednom ve Francii, ve Švýcarsku a Austrálii.
Evidenci členů a placení členských příspěvků vedou průběžně paní Brožová, paní Vobořilová a paní Štolovská. Vedle zápisu do evidence dostává každý člen legitimaci s motivem z Pardubicka, která sice neposkytuje žádné výhody, ale je dokladem příslušnosti k pardubickým patriotům, ke kterým se náš klub může hrdě přihlásit.


Hlavním posláním Klubu je vydávání Zpráv Klubu přátel Pardubicka.
Zprávy přispívají k prohlubování znalosti o Pardubicku, k jeho propagaci a měly by probouzet a povzbuzovat dnes chybějící patriotizmus. Zprávy jsou unikátním amatérským vlastivědným časopisem v rámci celé republice. Město i kraj Pardubice, které jejich vydávání podporují, na ně mohou být pyšné, ale mohly by dle našeho názoru tuto jejich významnou funkci více využívat. Je to totiž nejlevnější, soustavná, dlouhodobá propagace a současně i trvalá osvětová činnost ve prospěch našeho města a kraje.
Hlavní zásluhu o vydávání Zpráv má redakční výbor, jejímž vedoucím redaktorem je již od roku 1976 PhDr Jiří Kotyk. Členy rady a jeho hlavními spolupracovníky jsou PhDr.Petr Borovec, Miroslav Hanuš, Milan Hübl, Josef Janiš, Ing Vladimír Kočvara, Jiří Paleček, Jan Řeháček, Jarmila Skalická, a RNDr Miroslav Vostatek. Oldřich Ullrich je čestným členem, po úrazu a ve svých 94 letech se schůzek již nemůže účastnit, ale dodal nám mnoho cenných příspěvků a ještě stále na dálku spolupracuje. Rada se schází každé dva měsíce a zhruba s tříměsíčním předstihem připravuje jednotlivá číslo Zpráv. Výbor i redakční rada děkují všem přispěvatelům, kteří bohatě zásobují Zprávy svými příspěvky. Bohužel omezený rozsah Zpráv a dosti dlouhé termíny tisku jsou příčinou, že doba do otištění bývá značně dlouhá, za což se autorům omlouváme. Proto také nemůžeme otiskovat aktuální informace. Redakční rada zve touto cestou ke spolupráci další členy a uvítá nejlépe kratší příspěvky, které by obsah Zpráv zpestřily a obohatily. Zejména stále chybí příspěvky o přírodě Pardubicka a z pardubického venkova.
Krásnou obálku s historickými i současnými pohledy již dva roky připravuje pan Jan Řeháček.
Zprávy vycházejí jako dvojčísla v nákladu 900 výtisků. Tisknou je Východočeské tiskárny sídlící nyní v Sezemicích. Kromě členů Zprávy dostává město i kraj Pardubice, krajská a další knihovny na Pardubicku, některé základní školy, které projevily zájem, gymnázia i regionální odborné instituce. Zprávy též vyměňujeme se spřátelenými spolky, které se zabývají podobnou činností.
Ročník 2007 měl 346 stran textu a 6 stran rejstříku článků i autorů, který každoročně zpracovává paní prof. Rychtarová. Zpracovává též autorský rejstřík všech ročníků Zpráv. Každé dvojčíslo Zpráv navíc obsahuje 8 kartiček Vlastivědní abecedy Dr. Pavla Theina, které od r.1977 připravuje pan Josef Janiš. Nyní se více zaměřuje na mimopardubická hesla hlavně z Bohdanečska, Přeloučska a Dašic.
Velmi náročnou činností je distribuce Zpráv. Jen menší část si odeberou členové osobně v kanceláři Klubu. S expedicí v Pardubicích a blízkém okolí pomáhají obětaví členové, kteří je roznášejí v okruhu svého bydliště a známých. Jsou to paní Brandová , Brindová, Brožová Fafejtová , Jechurová , Pirnerová, Píšová, Placková, Rokosová, Samková, Stanková, Štolovská,Tichá, Vobořilová, Zavadilová, Zvolánková, Olga Šimková v Černé za Bory, Marie Novotná ve Svítkově, Václava Vaňková v Rosicích, Marie Kozáčková v Přelouči, Marie Marková v Sezemicích. Kolportery jsou také pánové: PhDr.Mgr.Borovec, Bureš v Rosicích, ing.Černý, ing Dalecký, ing.Dlouhý, ing Herynk, Hrstka, Hübl, Huňáček, Jandík v Pardubičkách, Janiš, Jedlička, Ing Kočvara, Paleček, Papák v Trnové, Pavel, Pop, Ing.Salavec, Sokol, Srb, Šilinger, ing. Velehradský, Vyčítal. V Lázních Bohdaneč doručuje Zprávy Ing.Cyprián, v Přelouči pan Hollman. v Holi-cích pan Peška a v Rokytně pan Čapek. Doufám, že jsem na nikoho nezapomněl. Dovolte mi, abych všem jmenovaným co nejsrdečněji za jejich práci poděkoval.
Přesto nám v některých částech Pardubic ještě doručovatelé chybějí a kromě toho ti starší odcházejí. Uvítali bychom proto další obětavé dobrovolníky, ale úplně nejlepší by bylo, aby ještě více členů navštěvovalo naši kancelář a osobně si Zprávy odebírali. Osobním odběrem a roznášením Zpráv na poštovném ušetříme více než 50 tisíc Kč.
Mimopardubickým členům Zprávy rozesílá paní Štolovská v počtu 102 kusů. Poštovné za rok vychází na jednoho člena na 96,- Kč, což je celkem za rok téměř 10 000,- Kč.

Kromě Zpráv Klub vydává brožury AB-Zet Pardubicka, celkem již vyšlo 42 sešitů těchto monotematických sešitů, což je celkem slušná knihovnička i když zdaleka nejsou vyčerpána nejzajímavější témata Pardubicka
V r.2007 jsme vydali brožury - č.39 Deset kapitol z kulturní historie Pardubicka od PhDr. Studničky a č.40 Malá kronika Pardubicka do 19.stol. od J.Palečka, kterou dostali všichni členové. Až letos byly vytištěny č.41 Hudební Pardubicko od Miroslava Hanuše a č. 42 Karanténa 2 od Miloslava Huňáčka a Jana Řeháčka. Nechali jsme dotisknout některé vyprodané brožury: Pardubický Slavín, Václav Bubeník, Ing Josef Prokop, Lepějovice, i první Karanténu č.17. Brožury AB-Zet Pardubicka jsou pro členy za jednotnou režijní cenu 20,- k zakoupení v naší kanceláři.
Výbor Klubu podpořil a inicioval některé potřebné a prospěšné akce : jednání města s Foxconem o převzetí budovy Zámeček, rozšíření památníku Zámeček, vznik archeologického parku v Pardubičkách, umístění pamětní desky Ing Kašpara a A.Košťála na budovu "MAGNUM" na místě Veselky, ale také doporučil zvážit pořízení sochy Ing.Kašpara a její umístění před nový objekt. Výbor uvítal, že uspěla několikaletá snaha o záchranu staré reálky, které se letos má začít opravovat.
Během r. 2007 Klub uspořádal celkem 150 akcí, kterých se zúčastnilo na 5 000 členů i nečlenů. Je to obdivuhodný objem činnosti vzhledem k tomu, že je zajišťována jen obětavou dobrovolnou prací členů bez finančního ocenění. To si zaslouží ocenění a uznání. V r. 2007 se podstatně zlepšila i propagace všech akcí. Vedle informací ve skřínkách, jsou uveřejňovány na internetu, elektronickou poštou zasílány místnímu tisku, do Radničního zpravodaje a do pardubického rozhlasu. Pan Řeháček sestavuje program na příští měsíc a tiskne je na letáčky, které si zájemci mohou odebrat v kanceláři Klubu. Díky tomu se také zvýšila návštěvnost našich akcí.
Nejaktivnější složkou je stále turistický odbor vedený paní ing.Timarovou. Vycházky se konají každou neděli po celý rok, bez ohledu na počasí. Je potěšitelné, že účast turistů je neustále
vyšší a vyšší, v průměru již 30. Vedle poznávacího a zdravotního významu pro členy přispívá tato činnost též k propagaci Klubu a získávání nových členů. Ing Timarová pro vycházky vymýšlí nápadité a zajímavé názvy jako Vánoce na Veselém kopci, Nesu nesu koledu..., dobytí Kunětické hory a pod.
Vycházky střídavě připravují a vedou: paní Fafejtová, Horáková, Hoščálková, Kvapilová, Řezáčová, Stará, Svobodová, ing.Timarová a pánové Kožený, Ing Obruba a Radosta. Těchto celodenních výletů se dle statistiky Ing. Timarové zúčastnilo za rok 1531 účastníků, součet všech tras za rok představuje 848 (1110) km.
Kromě celodenních výletů pořádá paní Marie Novotná ze Svítkova oblíbené krátké polo-denní nedělní vycházky do blízkého okolí, ale ve spolupráci s prof. Macháčkem i zájezdy do Prahy a jiných měst.
Ze statistik paní Brandové vyplývá, že se celkem bylo uspořádáno 112 výletů obou typů.
Začátkem srpna bylo uspořádáno již jubilejní 30.turistické soustředění v Děčíně, které připravila paní Ing.Timarová, zúčastnilo se ho 46 spokojených členů.
V únoru a březnu Ing Vodová uspořádala 6 populárních cestopisných přednášky, od dalších již upustila pro nedostatek přednášejících a nových témat.
Pokračovaly naše Hovory o Pardubicku od ledna do května a od září do prosince vždy každé 2. úterý v měsíci a v prosinci byly již v pořadí 92.Takže brzo oslavíme sté jubileum.
Od ledna do října je J. Paleček pořádal v historické síni v 1.pochodí Evropského spolkového domu. Ze zajímavých témat připomínáme : Historii plavby na Labi, z minulosti pardubického vodovodu, 1. světová válka a Pardubice. Tři přednášky ve spolupráci s Okresním archivem byly v přednáškové síni na Bělobranském náměstí. Ředitelka dr. Poddaná připravila "Zastavení nad historickými pohlednicemi a Mgr. Linda Kučerová dvě o minulosti Pardubic dle archivních dokumentů. Od října byly Hovory přeneseny do zasedací síně Informačního centra v bývalé spořitelně u Zelené brány, kde je možné zajistit i promítání. Zahájily 11.10. promítáním videosnímku "Pardubice v toku času".
Pro další Hovory připravil a promítal pan Řeháček velmi podrobnou digitální obrazovou dokumentaci - Legendární Veselka a Náměstí Legií včera a dnes.
V r.2007 se konalo celkem l8 hovorů s průměrnou účastí 30 posluchačů, účast v Informačním centru však již stoupla přes 50 posluchačů, což je horní kapacita sálu. V letošním roce pokračujeme v Hovorech a již se uskutečnily : Pardubice na konci 19. století, Karanténa, Pasáž, Pověsti Pardubicka.
Každé poslední pondělí v měsíci, kromě prázdnin, se v kanceláři Klubu schází genealogický kroužek.
Pro klub důchodců v Bohdanči jsme zajistili přednášku o Opatovickém kanálu, dr. Kotyk přednesl dvě přednášky o minulosti Pardubic v Seniorcentru, kde častěji besedy pořádá též náš člen Miroslav Hanuš.
V rámci činnost přírodovědné sekce Klubu připravil pan Hrstka 9 vycházek po přírodních krásách a pamětihodnostech Pardubic a jednu do parku Lázní Bohdaneč s odborným dendrologickým výkladem. Kromě toho student Viťa Haupt uspořádal dendrologické prohlídky parků ve Slatiňanech a Chrudimi. Průměrná účast bývá 25 osob.
Archiv vázaných Zpráv Klubu byl doplněn již 42. svazkem, který svázal pan Janiš.
K propagaci činnosti Klubu máme čtyři propagační skřínky. O skřínky na poště 1, před nádražím a u Galanty na poště 3 se stará Ing. Timarová, vyvěšuje pozvánky na akce Klubu, výzvy k odběru Zpráv a další aktuelní informace. Tyto informace dáváme také do oken naší kanceláře v Klášterní ulici. Čtvrtou skřínku máme v Pasáži, o níž se stará předseda Ing. Linhart.
Účinným a moderním propagačním prostředkem Klubu jsou naše internetové stránky
které připravuje pan Řeháček. Stránky jsou dosti sledované a propagačně účinné.
Dobrou spolupráci máme se Státním archivem Pardubice a děkujeme paní ředitelce Dr.Poddané a Mgr.Kučerové za hodnotné přednášky, které připravili do našich Hovorů.
Klub udržuje kontakty i s mimopardubickými organizacemi a ústavy, s kterými si vyměňujeme publikace.
V rámci Pardubického kraje nyní spolupracujeme se Sdružením přátel Pardubického kraje, jehož vznik jsme před 5 lety podnítili. Dnes vydává čtyřikrát do roka krásné Vlastivědní listy Pardubického kraje. Sídlem Sdružení je též naše kancelář v Evropském spolkovém domě a na nájem nám přispívá.
Samostatnou odnoží Klubu je Společnost pro rozvoj Pardubicka, která se zajímá především o budoucnost města Pardubic a území bývalého okresu. O své činnost v minulé roce vydal zprávu ve svém 18. letáku "Východočeský rozvoj" .
Při stále se zvyšujících nákladech na naši činnost členské přípěvky nestačí. Že můžeme pokračovat v činnosti v uvedeném rozsahu vděčíme podpoře města Pardubice ve výši 50 000,-Kč a Pardubického kraje ve výši 20 000,- Kč. Za to jim srdečně děkujeme.
Na závěr mi dovolte, abych ještě jednou poděkoval všem jmenovaným i nejmenovaným členům a příznivcům našeho Klubu za jejich trvalý zájem, podporu a přízeň

25. 2. 2008 J Paleček
2.3.2008 ing. Jan Linhart

O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem