Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Vykročení do roku 2016

obrázek k článku Pražská pobočka postupně nabírá v aktivitě tempo a v současné době už se její členové schází jedenkrát do měsíce s vyjímkou prázdninových měsíců. Daří se naplňovat schůzky zajímavými tématy a tak se členové o setkání zajímají a pokud jim to zdraví dovoluje tak se jich rádi zůčasňují. Bohužel z padesáti členů se více jak polovina již nemůže z důvodu zdraví či věku zapojit do činnosti osobně, avšak přesto se rádi o naši přáci zajímají, vždy již netrpělivě vyhlížejí další číslo klubovních ZPRÁV a posílají své poznámky po internetu, které se snažíme rozeslat i dalším členům. Například jedna členka získala soubor fotografií starých Pardubic a díky tomu, že je dala k dispozici po internetu si je s velkou chutí prohlédli všichni naši členové. Rádi dostávají nejrůznější zprávy, pozvánky a na akce a informace o dění v Pardubicích, Přelouči, Holicích a z těch míst regionu, odkud kdo pochází.

Plán akcí se na počátku roku rodí horečně a docela obtížně, ovšem brzy se ukazuje, že témat a lektorů máme tolik, že bychom jimi mohli obsadit i schůzky jednou za čtrnáct dní. Je to také díky tomu, že našemu klubu věnují přízeň i významné osobnosti vědy, kultury či sportu a tak můžeme díky svým vlastním členům zabezpečit velkou část přednášek. Z našich řad takto s přednáškou vystoupili: p.architekt Miroslav Řepa, p.prof. Jirásek (dvakrát), p.prof.Roček, p.doc.Vávrová, p.Ing.Závodský (tři přednášky), p.Ing.Kerhart, p.Vadasová, p.Přeučil (dvakrát), p.Hájíčková, p.Sviták, p. Dr.Mitlöhner. V našich článcích do Zpráv se pak usilujeme tyto významné pardubické osobnosti popularizovat, aby jejich zásluhy vešly v širší známost a povědomí a aby mohly sloužit jako příklad a vzor mládeži.

     V letošním roce jsme se v lednu setkali se spisovatelkou Janou Klimečkovou, která vyprávěla o svých dvou románech: Chlebani a Přezrálé moruše. Obě tyto knížky jsme poté obdrželi jako dar do naší klubovní knihovny.

     V únoru jsme na pozvání senátorky, paní Miluše Horské měli možnost navštívit Senát. Nejprve  jsme  vyslechli velmi zajímavou přednášku paní senátorky o práci v Senátu a rozvinula se také zajímavá beseda. Poté jsme si s průvodcem mohli projít krásné prostory Valdštejnského paláce. Obrazové zpravodajství z přijetí našeho Klubu v Senátu bylo zveřejněno na oficiálních stránkách Senátu:

                  http://www.senat.cz/cinnost/galerie.php?ke_dni=16.2.2016&O=10&aid=18354  

     Velkému zájmu se těšila březnová přednáška o historii města a o rodu Pernštejnů. Z Pardubic za námi přijel pan doktor František Šebek, bývalý ředitel pardubického muzea, autor mnoha historických knih a skvělý vypravěč. Vyprávění o důvěrně známých domech a příběhy doplněné promítáním obrázků z dataprojektoru by rodáci mohli poslouchat klidně celé hodiny. Věříme, že návštěva pana doktora Šebka v naší pražské pobočce nebyla poslední.

     Na duben se nám podařilo získat jako lektora nového kustoda přeloučského muzea, p. Peštu a v květnu přislíbila mezi nás přijít pardubická rodačka, známá televizní moderátorka, paní Jolana Voldánová. V současné době ještě jednáme s přeloučským městským úřadem zda bude moci sponzorovat naši exkurzi do kladrubského hřebčince. U podzimních akcí si pohráváme s myšlenkou zda bychom dokázali stihnout přijet z Prahy do Pardubic vlakem, zde shlédnout představení ve Východočeském divadle a poté zase vlakem zpět. Doposud máme v živé paměti nádherný výlet do Pardubic před dvěma roky a zejména plavbu parníkem Arnošt po Labi. Snažíme se organizovat činnost pražské pobočky tak, aby byla pestrá, zajímavá, hodnotná a aby to naše členy bavilo společně se scházet. Nedaří se nám podstatněji rozšířit členskou základnu. Od začátku roku jsme získali teprve dva nové členy. Je to náš stálý úkol a trvalá snaha – získat další spolupracovníky a následovníky, kteří budou hájit naše Pardubicko v prostředí hlavního města i v budounu.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem