Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

110 let Městského divadla

obrázek k článku

V pořadí 318. a v letošním roce poslední pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude věnováno pardubickému divadlu, jelikož si připomínáme 110. výročí od dokončení budovy Městského divadla. Přednáška doplněná projekcí tedy připomene, na kterých místech Pardubic se v minulosti konala divadelní představení i historii snah o postavení divadelního stánku ve městě. Akce se koná ve středu 11. prosince od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Pardubice černobíle

obrázek k článku

V pořadí 317. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne projekci série desíti krátkých unikátních filmů, které zachycují Pardubice v minulých letech a na jejichž digitalizaci se v letošním roce podílel i Klub přátel Pardubicka. Projekce filmů nabídne např. film o dláždění dnešní třídy Míru na počátku 20. století, zajímavý dokument z konce 70. let minulého století o bourání staré Karloviny, další z dokumentů ukáže, jak vypadala doprava v Pardubicích v 60. letech 20. století nebo předvánoční atmosféru ve městě v roce 1965. Projekce série filmů o Pardubicích se koná ve středu 27. listopadu od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Beseda s účastníky Sametové revoluce v Pardubicích

obrázek k článku

V pořadí 316. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídnou besedu s účastníky událostí z listopadu roku 1989 v Pardubicích. Pozvání přijali disidentka a signatářka Charty 77 Jarmila Stibicová, vlajkonoš z Grandu Jiří Kubík, dále pak RND. Libor Kudláček, Lumír Sokol, Oldřich Bašta nebo ekolog ing. Vítězslav Janda. Po skončení akce bude možné zakoupit také publikaci Pardubický Samet, která zachycuje události před třiceti lety v Pardubicích doplněné o množství dobových fotografií a prohlášení. Beseda se koná ve středu 13. listopadu od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Nová publikace o Sametové revoluci v Pardubicích

obrázek k článku

V letošním roce si připomínáme 30. výročí od listopadových událostí roku 1989. Klub přátel Pardubicka připravil při této příležitosti projekt s názvem Pardubický Samet. V rámci projektu vychází také publikace Pardubický Samet, která na 160-ti stranách nabízí přehled listopadových a prosincových událostí roku 1989 v Pardubicích den po dni, dále pak popis proměn kulturního prostředí či médií na sklonku 80. let minulého století, publikace obsahuje také kapitoly věnované akcím tehdejšího studentstva a to ať již z pohledu vysokoškoláků či studentů pardubického gymnázia.


Pardubický Samet

obrázek k článku

V pořadí 315. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku se bude věnovat nadcházejícímu 30. výročí listopadových událostí roku 1989. V rámci projektu Pardubický Samet, kterým Klub přátel Pardubicka připomíná výročí těchto událostí, se bude konat ve středu 30. října přednáška, v jejímž rámci budou promítnuty fotografie z revolučních dní, řada dobových prohlášení, tiskových informací, ukázky tehdejšího sametového humoru a den po dni budou v rámci přednášky vylíčeny revoluční události. Součástí bude zamyšlení nad proměnou médií či kulturního života ve městě v době revolučních změn a také projekce dobového amatérského filmového snímku zachycujícího události listopadu a prosince roku 1989 v Pardubicích. V rámci akce bude také představena nová publikace Pardubický Samet, kterou bude možné přímo na místě i zakoupit. Přednáška Pardubický Samet…


Vlastivědné lístky Pardubicka

obrázek k článku

Možná mnozí ani netuší, že pan Paleček sám svým nákladem po několik posledních let svého života vydával drobné brožurky pod názvem Vlastivědné listky Pardubicka. Ty jsou k zakoupení za cenu 20 Kč za jednu brožurku k zakoupení v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ul. 54 v Pardubicích. Nabízíme seznam těchto brožurek.


Projekt Pardubický Samet

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce projekt s názvem Pardubický Samet. Jeho součástí je např. publikace "Pardubický Samet", ve které čtenáři na 160-ti stranách naleznou řadu informací o událostech před třiceti lety. Publikace vyjde na konci října. Chystáme dále na 30. října přednášku na téma Pardubický Samet, na 13. listopadu pak besedu s účastníky událostí roku 1989 a na konci října bude spuštěn také zcela nový web věnovaný Sametové revoluci v Pardubicích.


Pardubice na starých pohlednicích

obrázek k článku

V pořadí 314. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne projekci pohlednic zachycujících Pardubice v dobách minulých. Projekci snímků zachycujících staré město, Zelené předměstí, Bílé předměstí i další pardubické části doplní poutavý komentář. Přednáška Pardubice na starých pohlednicích se koná ve středu 16. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Říjen v pražské pobočce

obrázek k článku

Dne 2. října se v klubovně Ve Smečkách 25 po letní přestávce znovu sešla naše pražská pobočka. Celý den vytrvale pršelo a to se projevilo v nižší návštěvnosti. Ti co se dostavili však nelitovali, protože lektorem byl náš pan doktor Kotyk. Tématem jeho zajímavého a poutavého vyprávění byla padesátá léta a události kolem smrti dvou studentů ? Lubomíra Krátkého a Zdeňka Fryše. Mimořádně šťastnou okolností bylo, že členka pobočky, paní Stanislava Klapková byla spolužačkou L.Krátkého a všechny ty události osobně prožila. A tak přednáška pana dr. Kotyka byla velmi zajímavým způsobem doplněna o osobní vzpomínky paní Klapkové. Každý účastník besedy obdržel od lektora sešit ABZet č. 50, který je zaměřen na probíraná neobjasněná úmrtí a získal tedy další obrazovou dokumentaci k probírané látce. Vyprávění, zanechalo u přítomných velký dojem,…


Východními Čechami v pěti videofilmech

obrázek k článku

V pořadí 313. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne projekci série krátkých filmů, které by mohly sloužit jako tipy k návštěvě zajímavých míst ve východních Čechách. Nahlédneme tak do historických center měst Opočna, Dobrušky a Nového Města nad Metují, kde začíná první cestopisný dokument. Další filmy pokračují vycházkou okolo lomů na Skutečsku, dále pak navštívíme skanzen v Hlinsku, unikátní dřevěný kostel ve Velinách, hřeben Orlických hor, hospital Kuks, ale i přehradu Les království. Projekce filmů Jaroslava Nováka se koná v úterý 1. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem