Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Pojeďte za památkami Prahy

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 17. října výlet do Prahy. Připravena bude komentovaná návštěva Týnského dvora a pražského židovského města. Nabízíme volná místa. Přihlásit se je možné v kancekáři Klubu přátel Pardubicka. Od každého účastníka se vybírá částka 30 Kč. Odjezd je vlakem z pardubického hlavního nádraží v 8 hodin, jízdné si každý účastník hradí sám. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.


DO PARDUBICKÝCH ULIC DENNĚ VYJÍŽDÍ TÉMĚŘ 90 MĚSTSKÝCH AUTOBUSŮ A TROLEJBUSŮ

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 12. září exkurzi do dopravního podniku. Návštěvníci mohli například obdivovat historický trolejbus Škoda 8Tr, který se již od roku 1998 nachází v montážní hale z roku 1953. Novinkou je, že po 17-ti letech jej bude veřejnost zanedlouho moct vidět mimo montážní halu a sice na akci, jejíž název je Retroměstečko. Zajímavostí exkurze například byla také informace o tom, že denně do pardubických ulic vyjíždí na 49 autobusů a 38 trolejbusů. Zajímavostí byla také prohlídka trolejbusové měnírny Jan, která je ukryta ve vnitrobloku ulice bratranců Veverkových na stovky metrů vzdálená od trolejového vedení.


Klub přátel Pardubicka existuje již přesně 50 let

obrázek k článku

Dnes je tomu je přesně 50 let ode dne, kdy byl založen Klub přátel Pardubicka. Stalo se tak v prostorách loutkové scény Radost v Kulturním domě na Dukle dne 10. září roku 1965. Tehdy byl zvolen přípravný výbor Klubu přátel Pardubic ve složení předseda - Jaroslav Krupař, jednatel - Miloš Truneček, členové - dr. Miloslav Mládek, Arnošt Kabeláč, ing. Zdeněk Pluskal, Robert Růžička a Jiří Paleček. Součástí byla i beseda s tehdejším vedoucím plánovacího odboru Okresního národního výboru p. Sýkorou o výhledu pardubického okresu do roku 1970. Přípravný výbor se následně poprvé sešel 24. září 1965. A hned začal připravovat přednášky a besedy. Schůzky Klubu stejně tak jako přednášky se konaly v prostorách loutkové scény Radost v Kulturním domě Dukla. 29. října se pak konala přednáška o urbanistických zásadách výstavby Pardubic.


Součástí sobotní exkurze do dopravního podniku bude i návštěva trolejbusové měnírny

obrázek k článku

V sobotu 12. září pořádá Klub přátel Pardubicka exkurzi do pardubického dopravního podniku. Součástí bude nejen prohlídka zázemí podniku doplněná odborným výkladem, ale také návštěva jedné z trolejbusových měníren v centru města. Sraz zájemců o prohlídku a následný odjezd autobusem bude za zastávky MHD Třída Míru (u záchodků) ve 14 hodin. Široká veřejnost je zvána. Koná se v rámci festivalu "Buď hrdý na své město" u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Vyhrajte pernštejnský poklad!

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil v rámci oslav 50. výročí svého založení vědomostní soutěž o znalosti Pardubicka, jejíž vítěz obdrží truhlu s pokladem. Cílem soutěže je nalézt odpovědi na deset vědomostních otázek, které se týkají zejména historie Pardubic. Soutěžní kupony jsou až do konce října k dispozici v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v přízemí Evropského spolkového domu nebo v denním tisku. Zúčastnit se soutěže je možné také prostřednictvím webového formuláře, který se nachází na stránkách Klubu přátel Pardubicka na adrese www.kppardubicka.cz, kde jsou k dispozici také pravidla soutěže. Nalézt správné odpovědi soutěžícím pomůže pardubická encyklopedie Parpedie www.parpedie.cz.


PŘIJĎTE SI PŘIPOMENOUT VÝROČÍ SRPNOVÉ OKUPACE Z ROKU 1968

obrázek k článku

V příštím týdnu si připomeneme 47. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. U příležitosti této události pořádá RC Ponorka ve spolupráci s Klubem přátel Pardubicka vzpomínku na tuto smutnou událost našich dějin. V pátek 21. srpna od 18 hodin bude v zahrádce RC Ponorka hovořit historik PhDr. Jiří Kotyk o příčinách a důsledcích roku 1968, následně pak disidentka Jarmila Stibicová pohovoří o roku 1968 a důsledcích normalizace v bývalém Československu. Oba dva výše uvedení přednášející jsou členy Klubu přátel Pardubicka. Od 21:30 pak bude v prostorách rockového klubu pokračovat vzpomínka na okupaci vystoupením kapel Pod Černý vrch a Jimi Hendryx Forever. Všichni jste srdečně zváni.


Magistrátní

obrázek k článku

Již od února roku 2014 funguje Parpedie - Pardubická encyklopedie Klubu přátel Pardubicka. Není bez zajímavosti, že město Pardubice již několik let tvoří podobnou encyklopedii. Klub přátel Pardubicka si vyžádal na magistrátu informace o konkurenčním projektu pardubické radnice, se kterými byli členové výboru Klubu seznámeni. Je překvapivé, že ačkoliv magistrátní encyklopedie již přišla městskou pokladnu na více než 300 tisíc korun, dokončení její realizace se asi nikdy nedočkáme.


Pardubické městské řeky opět v prodeji

obrázek k článku

Velmi žádaná publikace Klubu přátel Pardubicka "Pardubické městské řeky, mlýny a mosty" je po dotisku opět v prodeji. Zakoupit publikaci je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ulici v Pardubicích nebo v eshopu Klubu přátel Pardubicka.


KLUB PŘÁTEL PARDUBICKA USPOŘÁDAL EXKURZI DO PIVOVARU

obrázek k článku

Ve čtvrtek se konala exkurze do pardubického pivovaru spojená s ochutnávkou piva. Účastníci akce byli překvapeni zejména tím, že všechny tanky ve varně byly prázdné. Věděli jste, že se pivo v pardubickém pivovaru vaří jen jednou za dva týdny? Není také bez zajímavosti, že se pro přípravu piva používá výhradně granulovaný chmel žatecký. Důvodem je, že použití granulovaného chmele zajišťuje stálou kvalitu po celý rok. Exkurzi pak Exkurze byla zakončena ve Staročeském salonku pivovaru, kde Klub přátel Pardubicka připravil pro své členy v rámci oslav 50. výročí svého vzniku, ale také jako poděkování roznašečům Zpráv KPP za jejich obětavou práci pohoštění v podobě pardubického piva a kotle pivovarského guláše.


Vilém z Pernštejna se stal Dobrodějem Pardubicka

obrázek k článku

Ve čtvrtek 11. června byly ve Staročeském salonku pardubického pivovaru vyhlášeny výsledky ankety Dobroděj Pardubicka, kterou pořádal v rámci 50. výročí svého založení Klub přátel Pardubicka a ve které mohla veřejnost uplynulé 3 měsíce tipovat osobnost, která se nejvíce zapsala do historie Pardubic. Ankety se zúčastnilo na 240 účastníků, kteří ve dvou kolech tipovali celkem 31 nejrůznějších osobností. Nejvíce hlasů od veřejnosti obdržel Vilém z Pernštejna, který se tak ziskem 63 hlasů stal s velkým náskokem Dobrodějem Pardubicka. Tento šlechtický velmož totiž na počátku 16. století udělal z Pardubic sídlo celého prosperujícího panství. Za Viléma z Pernštejna byla vybudována rozsáhlá rybniční soustava, pardubičtí měšťané dostali privilegia podobné těm, která měli obyvatelé královských měst.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem