Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Městské řeky, mlýny a mosty

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech další publikaci z edice AB-Zet Pardubicka. Tématem již v pořadí 57. sešitu jsou zejména vodní toky, které dotvářely z dnešního pohledu v minulosti malebný vzhled města. Publikace Josefa Hrstky a Jana Řeháčka ?Pardubické městské řeky, mlýny a mosty? se věnuje pernštejnským kanálům Halda, Městská řeka či Městská strúha, jejichž voda poháněla mnohá zařízení a vodní díla. Před sto lety se však ráz města zcela změnil a tak zcela zanikl například mlýn Valcha, hamr, Císařský mlýn či hned několik mlýnů podél toku Chrudimky, jejíž okolí dostalo regulací toku před sto lety zcela jinou podobu. Publikace se na 40-ti stranách věnuje také historii vybraných pardubických mostů, které překonávaly či dodnes překonávají vodní toky. To vše je na 40-ti stranách doplněno zajímavými historickými fotografiemi.


Vyšlo třetí letošní číslo Zpráv KPP

obrázek k článku

Zajímavým článkem tohoto čísla je například studie, jak bylo prostranství náměstí Republiky v minulosti zneužito totalitními režimy. Pokračuje i seriál o výstavě tělesné výchovy a sportu v roce 1931. Z dalších článků pak upozorňujeme na článek o oboustranném radiovém provozu Libuše a VRÚ v Londýně, nechybí ani článek Mgr. Štěpánka o pardubickém Zámečku, věnujeme se i pardubickému poštovnictví za druhé světové války, ředitelka holickému muzea Marcela Jeřábková dodala článek o historii vzniku Památníku Dr. Emila Holuba, ing. Novotný pak článek o stém výročí povýšení Horního Jelení na město. Celé číslo možnou zakoupit v kanceláři KPP nebo v E-shopu Klubu přátel Pardubicka za 30 Kč.


Vichřice a jiné přírodní katastrofy na Pardubicku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 4. května další z cyklu přednášek Hovory o Pardubicku. Hostem bude tentokrát PhDr. Petr Borovec, který pohovoří o tom, jaké přírodní katastrofy postihly v minulosti Pardubice. Poutavé vyprávění bude doplněno projekcí unikátních historických fotografií. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Klub přátel Pardubicka zahájil v rámci Dne Země odkalování Maťáku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka zahájil v rámci oslav Dne Země odkalování Matičního jezera - Maťáku. "Vzhledem k tomu, že jezero nebylo od doby jeho založení čištěno, hrozí jeho postupná přeměna v bažinu a to nechceme dopustit. Doufejme, že naše akce přesvědčí radnici k tomu, aby zvedla hozenou rukavici a v odbahnění daleko efektivněji pokračovala," sdělil předseda Klubu přátel Pardubicka Jan Linhart.


Pojeďte se podívat do Senátu !

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil pro své členy a jejich rodinné příslušníky ve spolupráci se senátorkou paní Mgr. Miluší Horskou jedinečnou možnost návštěvy Senátu Parlamentu ČR s komentovanou prohlídkou prostor Valdštejnského paláce v Praze. Odjezd na exkurzi bude v pátek 27. května 2011 vlakem v 7:00 z hlavního nádraží v Pardubicích, pokud preferujete vlastní způsob dopravy nebo máte bydliště v Praze či okolí, sraz před vchodem do Senátu Parlamentu ČR na Valdštejnském náměstí je v 9:00 hodin. K účasti je nutné se přihlásit buďto emailem na kpp.pardubice@seznam.cz, SMS zprávou na telefonu čísle 608 557 785, na některé nedělní turistické vycházce pořádané Klubem přátel Pardubicka či osobně v kanceláři v Klášterní ulici 54 v Pardubicích v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 13-17 hodin a to nejpozději do 24. května 2011.


Anketa ukázala, že studie řešení prostoru před nádražím cestování spíše zkomplikuje !

obrázek k článku

Na internetových stránkách Klubu přátel Pardubicka probíhala v uplynulých více jak dvou týdnech anketa, která byla zaměřena na připravovanou studii přeměny prostoru před hlavním vlakovým nádražím. Té se zúčastnilo 123 respondentů. Těm, kteří se v anketě vyjádřili, nejvíce vadí zejména komplikované propojení zastávek MHD před lihovarem s nádražním terminálem a budovou pomocí nadchodu. Ten by měl nahradit současné úrovňové přechody pro chodce, které budou zrušeny. Toto řešení naopak oproti současnému stavu mnohým cestujícím přestup mezi jednotlivými druhy dopravy spíše zkomplikuje. V anketě se ozývaly návrhy, aby byly všechny zastávky MHD soustředěny před budovu nádraží.


Osmdesát let od slavné výstavy, která proslavila Pardubice připomene přednáška i dokumentární film

obrázek k článku

Letos je tomu již osmdesát let od doby, kdy Pardubice byly na několik měsíců hlavním městem republiky. Výstava tělesné výchovy a sportu Republiky Československé konaná v roce 1931 totiž do Pardubic soustředila veškerý spolkový a politický život v republice. Pardubice hostily desítky sjezdů politických uskupení, spolků a dalších organizací. Ministři tehdejší vlády si v Pardubicích v roce 1931 doslova podávali ruce. Při této příležitosti připravil Klub přátel Pardubicka v rámci cyklu Hovory o Pardubicku zajímavou přednášku o této výstavě, kde se dozvíte více o tom, jak vznikla myšlenka uspořádat takto velkolepou akci, jak probíhalo budování areálu, chybět nebude ani virtuální procházka výstavištěm. Třešničkou na dortu bude projekce unikátního filmu sestaveného z dobových záběrů natočených přímo na výstavě v roce 1931..


Petice má zamezit realizaci nepovedeného návrhu dopravního terminálu

obrázek k článku

Ne zrovna povedený návrh na přestavbu prostoru před hlavním vlakovým nádražím, o kterém jsme Vás již informovali, má řadu odpůrců. Jak vyplývá i z naší ankety, která již druhým týdnem probíhá na našem webu, je tento návrh, který v sobě zahrnuje přesun autobusového nádraží a výstavbu nové komunikace vedoucí za lihovarem, poměrně dost kontroverzní. I z toho důvodu vznikla petice, jejímž cílem je upozornit na absurdnost a nepovedenost celého návrhu na řešení prostoru před pardubickým nádražím. Podpisové archy jsou k podepsání k dispozici v prodejně zdravé výživy Špalda na pardubické Třídě Míru. Jak se uvádí v textu petice, jejím iniciátorům vadí zejména skutečnost, že návrh dopravního terminálu v případě své realizace ještě více zkomplikuje situaci chodcům a cyklistům. Asi největší komplikace totiž vzniknou těm, kteří přijedou k vlakovému…


Obrázky ze starých Pardubic – Zelené předměstí a Nové město

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá projekci zajímavých historických fotografií ze Zeleného předměstí a Nového města doplněnou vyprávění o historii těchto pardubických čtvrtí. Přednáška se koná ve středu 6. dubna 2011 od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky, pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma.


Patrioti schůzovali

obrázek k článku

V úterý 22. března se konala Výroční schůze Klubu přátel Pardubicka. V úvodu přítomné pozdravila senátorka Mgr. Miluše Horská, která vyjádřila svůj obdiv tak rozmanité škále činnosti, kterou členové Klubu přátel Pardubicka vykonávají. Mezi hosty se jednání zúčastnil také náměstek primátorky města ing. Jiří Rozinek a ředitel Státního okresního Archivu Mgr. Ladislav Hloušek. Jak předseda KPP ing. Jan Linhart ve své zprávě o činnosti KPP za rok 2010 připomněl, činnost Klubu přátel Pardubicka je velmi bohatá, když v loňském roce bylo uspořádáno na 90 akcí. Například v roce 2010 se konalo celkem 21 Hovorů o Pardubicku, kterých se zúčastnilo na 730 lidí, ještě větší účast měly turistické vycházky, které po celý rok pořádal turistický odbor Klubu pod vedením ing. Timarové. Celkem se v roce 2010 konalo na 50 výletů s celkovou účastí 1 128…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem