Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Klub přátel Pardubicka nesouhlasí s omítnutím Zelené brány

obrázek k článku

Výbor Klubu přátel Pardubicka vyjádřil před nedávnem nesouhlasné stanovisko se záměrem na omítnutí dominanty města - Zelené brány. Toto stanovisko bylo předáno řediteli pardubického pracoviště Národního památkového ústavu v Pardubicích panu ing. Ladislavu Krylovi. Klub přátel Pardubicka se totiž domnívá, že koncepce současné podoby Zelené brány, který byla vytvořena arch. F. Schmoranzem v roce 1912, obstála ve zkoušce historického času po dobu sta let a vryla se pevně do paměti všech obyvatel města i jeho návštěvníků. Vedení Klubu přátel Pardubicka se tak domnívá, že se Národnímu památkovému ústavu podaří ještě jednou zvážit všechna pro a proti a že Zelená brána - dominanta našeho města - zůstane jeho kamennou ozdobou i po další staletí.


Kalendáře v E-shopu Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka přichází s koncem roku s prodejem kalendářů. V nbabídce je stolní kalendář s historickými phlednicemi Pardubic za cenu 100 Kč a nebo nástěnný kalendář s historickými fotografiemi Pardubic vyrobenými ze skleněných fotografickcýh desek. Tento lalendář je v E-shopu Klubu přátel Pardubicka v prodeji za 220 Kč a součástí dodávky je v tomto případě i papírová krabička, která kalendář dhrání. Pokud máte o zakoupení produktů zájem, objednejte si je v E-shopu Klubu přátel Pardubicka.


Obrázky ze starých Pardubic

obrázek k článku

Cyklus přednášek a besed Hovory o Pardubicku pokračuje v pondělí 29. listopadu v Domě techniky. Hostem bude tentokrát Jiří Mareš. Jeho projekce historických fotografií doplněná poutavým vyprávěním nechá na návštěvníky dýchnout atmosféru Pardubic dob minulých. Začátek je v 17 hodin. Vstup je zdarma!


Architektura Pardubic očima ing. arch. Milana Košaře

obrázek k článku

Další pokračování Hovorů o Pardubicku bude tentokrát o architektuře. Přijďte si poslechnout názory pardubického architekta ing. arch. Milana Košaře na architekturu města. Akce se koná v Domě techniky na náměstí Republiky v úterý 16. listopadu od 17 hodin. Vstup zdarma.


Vyšlo poslední letošní číslo Zpráv KPP

obrázek k článku

V posledním čísle Zpráv Klubu přátel Pardubicka v letošním roce si můžete mimo jiné přečíst také informace o tom, jaké archeologické zajímavosti byly objeveny při rekonstrukci staré reálky, připomeneme, že to bude za několik dní přesně půl století od největší železniční tragédie u nás, zajímavý je i článek o tegulaci Chrudimky, která v Pardubicích probíhala přesně před sto lety a vyvolala tehdy řadu sporů. PhDr. Jiří Kotyk pak v dalším článku připomíná 500 let chrámu sv. Jana Křtitel v Pardubicích, nechybí také dva tradiční seriály Hříšní lidé města Pardubic a Pardubice ve filatelii.


Vyšla Malá kronika Pardubicka 20. století

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech unikátní publikaci, kterou je ?Malá kronika Pardubicka 20. století?, jejímž autorem je Jiří Paleček. Publikace chronologicky rokem 1901 počínaje a rokem 2000 konče popisuje ty nejdůležitější události, kterými Pardubice a okolí žily v průběhu 20. století. Čtěnáři se zde dočtou například zajímavosti o Východočeské výstavě z roku 1903, ale i o daleko pompéznější výstavě v roce 1931. Z publikace čtenář poznává růst a rozvoj Pardubic v průběhu 20. století, nechybí ani cela řada historických fotografií přibližujících například výstavbu zimního stadionu, výstavbu mostu přes Labe, starou Karlovinu nebo budování sídliště Polabiny. Nechybí ani fotografie ze zahájení trolejbusové dopravy v roce 1952 nebo z revolučních událostí v roce 1989.


Cestopisné putování po Číně v Domě techniky

obrázek k článku

Mimořádně v pondělí 1. listopadu pokračuje cyklus přednášek a besed „Hovory o Pardubicku“, který pořádá Klub přátel Pardubicka. Tentokrát se s spolu s PhDr. Petrem Borovcem vypravíme až do daleké Číny, kterou poznáme prostřednictvím poutavého vyprávění doplněného projekcí zajímavých fotografií. Přednáška s názvem „Neklidní duchové Číny“ se však tentokrát bude konat v prvním patře Domu techniky na Náměstí Republiky od 17 hodin. Vstup je jako vždy zdarma.


"Hovory" se v listopadu stěhují do Domu techniky

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá již řadu let cyklus přednášek a besed "Hovory o Pardubicku". Od října 2007 do října 2010 se tyto akce s velkým úspěchem konaly v zasedací místnosti prvním patře informačního centra vedle Zelené brány. Celkem zde takto proběhlo 63 přednášek a besed, které byly oživeny projekcí filmů či fotografií. První akcí konanou v sále infocentra byla přednáška Jiřího Palečka o hotelu Veselka, která se konala v úterý 23. října roku 2007, poslední pak bylo poutavé vyprávnění historika a potápěče Borise Gola o objevech vraků válečných lodí, které se konalo v úterý 19. října roku 2010.


Cestovatel a dobrodruh Boris Gol a jeho podmořská dobrodružství

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá další přednášku z Cyklu Hovory o Pardubicku. Hostem bude tentokrát Pardubák, historik a cestovatel Boris Gol, ketrý se potápí k vrakům lodí, aby zde prozkoumal mnohé historické skutečnosti. Součástí bude projekce filmu o podmořských výzkumech a dobrodružstvích. Akce se koná v přednáškovém sále Pardubického kraje v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány v úterý 19. října. Začátek je tentokrát výjimečně již v 16:30 hodin. Vstup je zdarma! Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Vydejte se na výlet do historie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci letošní podzimní části Městských slavností dva výlety do historie. Ten první proběhne ve čtvrtek 7. října od 17 hodin, kdy se budete moct projít po trase naučné stezky Viléma z Pernštejna a ponořit se tak ve vyprávění do historie. Poznáte tak, jak vypadala jednotlivá prostranství dnešní Městské památkové rezervace v běhu staletí. Sraz účastníků je v 17 hodin před Zelenou bránou. Druhý výlet se koná v sobotu 9. října. To se bude jednat o dva trolejbusové výlety, kdy budete mít příležitost poznat historii mnohých zajímavých míst města v rámci výkladu v průběhu jízdy historickým trolejbusem. Odjezdy jsou ze zastávky MHD Třída Míru buďto dopoledne v 9:30 hodin nebo pak odpoledne ve 14:30 hodin. Každý z výletů potrvá dvě a půl hodiny. Vstup je zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem