Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Ing. Jan Kašpar a počátky motorového létání v Čechách

obrázek k článku

U příležitosti stého výročí české aviatiky, která má své počátky právě v Pardubicích, vydal Klub přátel Pardubicka publikaci připomínající zejména osobnost prvního českého aviatika ing. Jana Kašpara. Jejím autorem je redaktor časopisu Letectví a kosmonautika Pavel Sviták, který v publikaci popisuje počátky zájmu ing. Kašpara o létání, velká část je pak věnována událostem okolo 16. dubna roku 1910, kdy se poprvé vznesl český aviatik do vzduchu, aby vykonal první řízený asi 2 km dlouhý let. Brožuru doplňuje seznam všech veřejných produkcí ing. Kašpara a bohatá fotografická příloha.


Staré město – město v ohradě

obrázek k článku

Předposlední předprázdninové v pořadí 148. Hovory o Pardubicku nabídnou procházku po starých Pardubicích. Na několika desítkách historických fotografií a zajímavém vyprávění poznáte, jak se vvyíjely Pardubice v minulosti, jak se měnil vzhled Pernštýnského náměstí a okolních ulic starého města. Akce se koná ve středu 19. května od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Lednová schůzka pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Naši pražští členové se sešli hned na počátku ledna a tématem jejich schůzky bylo divadlo na Pardubicku. Úvodní přednášku na toto téma přednesl Jan Řeháček. Velice poutavě vyprávěl o historii divadelnictví na Pardubicku a příběh budování a otevření pardubického divadla. Doplnil jej řadou zajímavostí, historek a archivních dokladů, které doprovázel promítáním obrázků pomoci dataprojektoru. Pro každého návštěvníka besedy připravil písemné informační materiály, které obsahuji základní body jeho přednášky a dále nejzajímavější doklady a obrázky. V průběhu svého výkladu odpovídal a reagoval na dotazy přítomných. Přednáška byla přijata s velkou pozorností a zájmem. Mimořádně vhodné bylo že historickou exkursi do pardubického divadelnictví bylo možné doplnit osobními vzpomínkami na pardubické divadlo, se kterými se podělil slavný herec…

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

Pražská pobočka na dubnové schůzce

obrázek k článku

Dubnová schůzka byla ve znamení letectví a slavného jubilea prvního vzletu pardubického rodáka Ing. Jana Kašpara. Také tuto přednášku zpracoval lektor, historik letectví, Pavel Sviták předem v písemné podobě. Když se potom stalo, že se lektor na poslední chvíli ze zdravotních důvodů omluvil, tak zachránil situaci přítel pana Svitáka – Zdeněk Slezák, který vyprávění př. Svitáka nejenom přečetl, ale také průběžně doplňoval svými vlastními poznámkami a informacemi. V následné velmi zajímavé besedě přispěli svými vzpomínkami a informacemi o Národním technickém muzeu př. Dr. Havlas a spolužák Erny Košťála, př. Ing. Jaroslav Kerhart. V besedě vystoupila také p. Jiřina Hájíčková roz. Formánková, dcera velitele Pardubického letiště Václava Formánka. Vyprávěla o svém dětství na letišti a o osudech svého otce a o poměrech v 50. letech poté co z…

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

Cestovatelské putování po Austrálii

obrázek k článku

Ve 147. Hovorech o Pardubicku se tentokrát vypravíme až k protinožcům. Poutavé vyprávění o Austrálii totiž bude mít spolu s projekcí fotografií pro nás připraveno ing. Krejčí, který tuto zemi před nedávnem navštívil. Akce se koná ve středu 5. května od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Přijďte se 1. května svézt historickým autobusem a přivítat ptačí zpěv

obrázek k článku

Hned dvě akce pořádá Klu přátel Pardubicka v první květnový den. Již brzy ráno v 6 hodin totiž začíná na Polákově poloostrově (na konci Lázní Bohdaneč za benzinovou pumpou) tradiční Vítání ptačího zpěvu. Spolu s ornitology můžete pozorovat a poznávat různé hlasy ptactva. V 9 hodin pak bude na zájemce o druhou prvomájovou akci připraven nedaleko Polákova poloostrova historický autobus, který zájemce doveze na Autobusový výlet po stopách historie MHD.


Vyšla nová publikace o historii pardubické MHD

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech novou publikaci k šedesátému výročí městské hromadné dopravy v Pardubicích. Nyní je je to totiž přesně šedesát let od doby, kdy byl založen pardubický komunální dopravní podnik. 1. května 1950 tak na svou trasu poprvé vyjely dva autobusy na lince z Pardubiček do Jesničánek. Publikace ?60 let městské autobusové dopravy v Pardubicích? vychází v rámci edice AB-Zet Pardubicka. Jejím autorem je ing. Ladislav Podivín. Celobarevná výpravná publikace na 138 stranách popisuje historii všech autobusových linek MHD v Pardubicích, nechybí ani popis všech typů autobusů, které do pardubické MHD kdy v minulosti zasáhly. Zejména vítaným zpestřením je více jak stovka unikátních barevných a černobílých fotografií a celá řadu nákresů a plánků.


Nová publikace přibližuje přírodu i historii oblasti podél Chrudimky

obrázek k článku

V pořadí 52. sešit z edice AB-Zet Pardubicka vyšla v těchto dnech publikace s názvem ?Podle Chrudimky aneb Kde stávaly první Pardubice?? Kolektiv autorů pod vedením Josefa Hrstky připravil několik různých pohledů na oblast podél Chrudimky od Mnětic a Drozdic přes Pardubičky až po soutok Chrudimky s Labem. V této oblasti se totiž nachází například Nemošická stráň, která je od roku 1982 prohlášena chráněným přírodním výtvorem. Publikace se věnuje také vývoji krajiny v souvislosti například s regulací Chrudimky na počátku 20. Století, všímá si i rybníků, které v minulosti byly součástí krajiny na Pardubicku. Nechybí ani obsáhlá stať archeologa Mgr. Tomáše Čurdy o archeologických výzkumech v Pardubičkách, kde bylo na počátku devadesátých let minulého století objeveno nejstarší dosud známé osídlení na katastru Pardubic.


60 let MHD v Pardubicích

obrázek k článku

Hostem v pořadí 146. Hovorů o Pardubicku bude ing. Ladislav Podivín z pardubického dopravního podniku. Poutavé vyprávění o některých okamžicích z historie pardubické městské hromadné dopravy bude doplněno projekcí řady historických fotografií. Současně bude v rámci přednášky představena zcela nová publikace o historii pardubické hromadné autobusové dopravy. Akce se koná ve středu 21. dubna od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Tři nové publikace z Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Hned tři publikace z edice AB - Zet Pardubicka v nejbližších dnech spatří světlo světa. Dvě z nich se již v současné době tisknou. Publikaci "60 let městské autobusové dopravy v Pardubicích" vydává Klub přátel Pardubicka u příležitosti šedesátého výročí pardubckého dopravního podniku, který si nyní na přelomu dubna a května připomíná kulaté výročí svého založení. Autorem publikace je historik pardubické MHD pan ing. Ladislav Podivín. Celobarevná výpravná publikace na 138 stranách popisuje historii všech autobusových linek MHD v Pardubicích, nechybí ani popis všech typů autobusů, které do pardubické MHD kdy v minulosti zasáhly. Zejména vítaným zpestřením je více jak stovka unikátních barevných a černobílých fotografií a celá řadu nákresů a plánků. Publikace by měla být představena již ve středu 21. dubna v rámci Hovorů o Pardubicku,…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem