Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
17.04.2024 16:00

Pardubice včera, dnes a zítra

Srdečně Vás zveme akci pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka, která se bude konat ve středu 17.dubna 2024 od 16:00 hodin klubovně Ve Smečkách 25 v Praze. Z Pardubic přijede člen Klubu přátel Pardubicka, průvodce města a znalec místopisu, zkušený a zajímavý vypravěč, pan Ing. Jiří Mareš, CSc. Připravil přednášku na téma Pardubice včera dnes a zítra.

typ akce: Pražská pobočka KPP

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Obrázky ze starých Pardubic - Na východ od centra města

obrázek k článku

V pořadí 271. Hovory o Pardubicku nabídnou povídání doplněné projekcí dobových fotografií starých Pardubic. Návštěvníci tak budou moct shlédnout více jak stovku historických fotografií Bílého předměstí, Židova, Studánky, Vystrkova či Pardubiček. Přednáška doplněná projekcí se koná ve čtvrtek 9. února od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Nabídka k účasti na natáčení televizního pořadu Zázraky přírody

obrázek k článku

Opět tu máme nabídku k účasti na natáčení v České televizi v roli obecenstva. Tentokrát se nabídka týká účasti na natáčení zábavného pořadu "Zázraky přírody", který moderují Maroš Kramár a Vladimír Kořen za účasti čtyř VIP hostů. Natáčení se bude konat v sobotu 18. března 2017 v sídle České televize na Kavčích horách od 8:30 do 16:30 (čas bude ještě upřesněn). Pro všechny předem přihlášené účastníky bude zajištěna doprava z Pardubic i návrat zpět do Pardubic zdarma. Každému účastníkovi bude po skončení natáčení na místě vyplacena odměna ve výši 100 Kč v hotovosti. Účast není omezena pouze na členy Klubu přátel Pardubicka, přihlásit se může kdokoliv, kdo má zájem se zúčastnit celodenního natáčení v sídle České televize na Kavčích horách. Přihlásit k účasti je možné buďto emailem na adrese info@kppardubicka.cz nebo osobně v kanceláři…


Tajemství Trstenické stezky

obrázek k článku

V osmi etapách pěšky, na kolech, autem nebo železnicí po tajemstvích pravěké obchodní stezky spojující Čechy, Moravu a Slezko. Objevte v novém průvodci Tajemství Trstenické stezky v osmi etapách, ať už pěšky, na kolech, autem nebo železnicí. Navštívíme zajímavá města, vesnice a přírodní památky, zaměříme se na krásy přírody a dozvíme se i něco o historii cesty od Kolína po Olomouc. Knížka je koncipována jako průvodce, kde v každé etapě je samostatná barevná mapka oblasti, podrobný popis trasy s uvedením vzdáleností a GPS souřadnice obsažené též v QR kódech. Součástí publikace je více než 240 barevných originálních fotografií autora Vladimíra Rozehnala. Publikace je k zakoupení v pardubických knihkupectvích


Obrázky ze starých Pardubic - Střed města

obrázek k článku

V pořadí 270. Hovory o Pardubicku nabídnou povídání doplněné projekcí dobových fotografií starých Pardubic. Návštěvníci tak budou moct shlédnout více jak stovku historických fotografií Starého města či Zeleného předměstí. Přednáška doplněná projekcí se koná ve čtvrtek 26. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Úvod do občanské a genetické genealogie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v pondělí 23. ledna od 17 hodin genealogickou přednášku Vítězslava Svobody o občanské a genetické genealogii, v jejímž rámci dostanou zájemci z řad veřejnosti informace o způsobu organizace cyklu genealogických přednášek v letošním roce. Akce se koná v historické klubovně Evropského spolkového domu na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma.


Komorní filharmonie Pardubice srdečně zve členy Klubu přátel Pardubicka na lednové koncerty

obrázek k článku

Abonentní koncerty se Simonem Sajadim - i pro neabonenty! - pondělí až středa 16. / 17. / 18. ledna vždy v 19.30 hodin - Sukova síň Domu hudby v Pardubicích V rámci lednových abonentních koncertů se Vám představí SIMON SAJADI - teprve 14letý, ale velmi talentovaný trombonista, který již hrál například s Vídeňskou filharmonií! Simon Sajadi se tak zapíše do historie pardubické filharmonie jako její dosud nejmladší hostující sólista. Vstupenky od 220,- Kč lze zakoupit v síti Ticketportal nebo v Informačním centru pod Zelenou bránou v Pardubicích.


Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku

obrázek k článku

Monumentální mostní konstrukce překonávající řeku Vltavu v Podolsku na silnici z Tábora do Písku představuje vrchol Československého mostního stavitelství první poloviny dvacátého století. Již projekt mostu vzbudil obrovský ohlas v celé Evropě. Projekt mostu získal na architektonické výstavě v Paříži v roce 1937 ,,Zlatou medaili" a byl nazván ,,Le beau pont de l´ Europe" (Krásný most Evropy). V době okupace byla stavba mostu symbolem národní hrdosti českých inženýrů, techniků a dělníků. Přednáška Tomáše Jandy se koná v rámci již 269. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku ve čtvrtek 12. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost zvána, vstup zdarma.


Pardubická výročí - 1. týden roku 2017

obrázek k článku

Před 590 lety 1.1.1427 - zemřel na pardubickém hradě jeho správce Viktorín Boček z Kunštátu a Poděbrad, otec českého krále Jiříka z Poděbrad. Před 60 lety 1.1.1957 - převzala TESLA Pardubice objekt Zámečku v Pardubičkách.


Poslední turistické putování v roce 2016

obrázek k článku

Na Boží hod vánoční uspořádal Klub přátel Pardubicka poslední letošní turistickou vycházku. Tou byl výšlap z Valů u Přelouče přes Štěpánov do Přelouče. Počasí turistům přálo, zima nebyla, jen občas trochu mrholilo. Délka trasy činila 9 kilometrů a přidáváme fotografie, jejichž autorem je dr. Karel Vašíček, jeden z účastníků výletu. Příští turistická vycházka Klubu přátel Pardubicka se koná již v roce 2017. Na Nový rok je totiž naplánován výlet ze zastávky MHD na Slovanech u železničního přejezdu přes Studánecký les a Bělobranskou Dubinu k automatickým mlýnům.



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem