Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Hovory o Pardubicku - Pardubické mezinárodní letiště

obrázek k článku

V pořadí 339. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídne přednášku ředitele pardubického letiště Ivana Čecha. Ten pohovoří nejen o historii pardubického mezinárodního letiště, které si letos připomíná 30 let své existence, jelikož v roce 1993 byla založena společnost East Bohemian Airport, která letiště provozuje. Hovořit se bude samozřejmě také o nadcházející turistické sezóně a plánech na rozvoj pardubického letiště do budoucna. Akce se koná ve středu 15. března od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Exkurze do Národního archivu v Praze

obrázek k článku

Pražská pobočka Klubu přátel Pardubicka pořádá ve středu 15. března exkurzi do Národního archivu v Praze na Chodově. Sraz účastníků je ve 13:30 hodin u recepce ve vchodu do Národního archivu. Doprava je možná Metrem linky C do stanice Opatov a dále autobusem 136 a 213 do zastávky Chodovec.


Vliv konfliktu na Ukrajině na kosmonautiku

obrázek k článku

V pořadí 338. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne přednášku odborníka na kosmonautiku Milana Halouska, který pohovoří nejen o novinkách v tomto oboru, ale také o tom, jaký vliv má konflikt na Ukrajině na světovou kosmonautiku. Přednáška se koná ve středu 1. března od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Obrázky ze starých Pardubic s vyprávěním Marie Chudé

obrázek k článku

V pořadí 337. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne pokračování projekce 30 let starých filmů s vyprávěním čestné občanky města Marie Chudé. Shlédnout tak bude možné např. její vyprávění o historii dnešní třídy Míru, hotelu Veselka, dnešní Sukovy třídy, zámku a dalších zajímavých míst. Projekce filmů se koná ve středu 15. února od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Události trojkových let v Pardubicích

obrázek k článku

V pořadí 336. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídnou připomínku událostí zachycujících Pardubice v letech, které končí číslovkou tři. Například v roce 1973 byl otevřen podchod u Zelené brány. V roce 1903 byla otevřena nemocnice v Pardubičkách, ve stejném roce se konala na Olšinkách Východočeská hospodářská výstava. Nejen o tom se bude hovořit v rámci Hovorů o Pardubicku, které se konají ve středu 1. února od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Pardubice roku 1993 - Hovory o Pardubicku se vrací do staré reálky

obrázek k článku

Cyklus přednášek Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel, se téměř po roce opět vrací do sálu Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. V pořadí 335. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne projekci 30 let starých filmů zachycujících Pardubice v roce 1993 na záběrech, které tehdy natočila a vysílala někdejší pardubická televize Zubr. V roce 1993 začala být provozovatelem dostihů na pardubickém závodišti společnost Dostihový spolek Pardubice, založena byla společnost East Bohemian Airport, která provozuje pardubické civilní letiště, v témže roce dostaly akreditaci dvě vysokoškolské fakulty dnešní Univerzity Pardubice, tehdy se také konalo referendum o osamostatnění Srnojed od Pardubic. Projekce se koná ve středu 18. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma,…


Perníkářství na Pardubicku

obrázek k článku

Dovolujeme si Vás pozvat na 334. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku. Ty připomenou historii perníkářství a to nejen na Pardubicku. Přednáška se koná v institutu Paměť národa v Machoňově Pasáži na třídě Míru ve středu 7. prosince od 18 hodin. Vstupné dobrovolné, kapacita sálu je omezena.


Ilustrovaný plánek doplnil Pardubické stromy

obrázek k článku

Webové stránky věnující se výsadbě stromů Klubu přátel Pardubicka na adrese www.pardubickestromy.cz mají nový ilustrovaný orientační plán města. Ten zhotovila grafička Hana Krauseová a kromě vyznačené uliční sítě zde nechybějí karikatury pardubických dominant jako je Zelená brána, pardubický zámek, Automatické mlýny nebo budova krematoria či Larischovy vily. Do tohoto plánku budou postupně zakreslovány stromy, na jejichž výsadbě se Klub přátel Pardubicka podílel.


Návštěva expozice Pernštejnská rezidence

obrázek k článku

Dovolujeme si pozvat zájemce z řad členů Klubu přátel Pardubicka na komentovanou prohlídku nové expozice Východočeského muzea Pardubice "Pernštejnská rezidence", která se koná v neděli 27. listopadu od 15 hodin. Sraz účastníků je ve 14:50 hodin před pokladnami na zámku. Vstupné je ve výši 220 Kč / 110 Kč pro seniory.


Vyprávění Marie Chudé o Pardubicích

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 23. listopadu promítání videofilmů, které zachycují vyprávění někdejší čestné občanky Pardubic Marie Chudé o zajímavých místech Pardubic tak, jak o nich hovořila v roce 1994. Akce se koná v prvním patře Institutu Paměť národa. Vstupné dobrovolné, upozorňujeme, že kapacita sálu je omezena.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem