Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Nabídka k účasti na turistickém soustředění KPP v oblasti Chodska

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá také v letošním roce turistické soustředění. To se bude konat v Českém lese v oblasti Chodska v termínu 10.9. - 17.9.2016 (od soboty do soboty). V této oblasti jsou možné výlety např. na vrch Čerchov 1.042 m.n.n. (nejvyšší vrchol Českého lesa), nedaleko je rekreační oblast Babylon (rybník a koupaliště), možný výlet do Trhanova sídla Lomikara, nebo do Chodova (lidová architektura) či do Klenčí pod Čerchovem nebo do Domažlic ( hrad, opevnění, věž). Autobusem jsou pak možné výlety do Klatov (katakomby) či do Hršovského Týna (zámek a hrad). Ubytování je zajištěno v hotelu Lesana v Peci pod Čerchovem ve 2-3 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Polopenze přijde na 500 Kč na osobu a den.


Vzhled města pohledem atelieru Josef Macas, Martin Macas

obrázek k článku

Další pokračování cyklu Hovory o Pardubicku pořádá Klub přátel Pardubicka již ve čtvrtek 18. února. Hosty budou architekti Josef Macas, Martin Macas a Pavla Pannová. Začátek je v 18:00 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského nám. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


PŘEDJARNÍ NYMBURK NEBO TAJEMNÉ PARDUBICE

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 19. března komentovanou prohlídku po zajímavostech města Nymburka spojenou s návštěvou Polabského muzea Nymburk. Zájemci z řad členů Klubu přátel Pardubicka se mohou k účasti na výletě přihlásit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ulici v Pardubicích. Výlet je organizován vlakem, dopravu i vstupné si hradí každý sám. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka. V sobotu 9. dubna pak KPP pořádá pod názvem Tajemné Pardubice II. pro své členy návštěvu kulturní památky ? školního mlýna v prostorách potravinářské školy, návštěvu zámecké kaple pardubického zámku a komentovanou prohlídku archeologické expozice VČM Pardubice. Cena: 50 Kč ? bude vybírána při přihlášení na akci. Zahrnuje všechny vstupy do památek. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka. Přihlásit je možné v kanceláři KPP.


NÁVRH NAUČNÉ STEZKY ČERVEŇÁK POČÍTÁ S DESÍTKOU ZASTAVENÍ

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vypracoval návrh deseti zastavení, které by měla v budoucnu propojit trasa naučné stezky, která by měla připomenout historické, přírodní i technické zajímavosti území podél toku řeky Chrudimky v prostoru bývalého vojenského cvičiště. První zastavení by se tak mělo objevit již v parku pod Vinicí a mělo by připomenout historii Vinice jako výletního místa Pardubáků na počátku 20. století, na dalších informačních tabulích by měla být připomínka počátku Pardubic v oblasti vedle kostela sv. Jiljí v Pardubičkách, jedno ze zastavení by mělo být věnováno technickým památkám v podobě několika mostů, přičemž jeden z nich dal pojmenování celému území. Délka naučné stezky by měla být necelé 3 km.


Vzhled města pohledem atelieru Adam první

obrázek k článku

Další pokračování cyklu Hovory o Pardubicku pořádá Klub přátel Pardubicka již ve čtvrtek 4. února. Hostem bude ing. arch. Jan Kovář a hovořit se bude o pohledu architektonického atelieru na architekturu a urbanismus Pardubic. Začátek je tentokrát v 18:30 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského nám. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Klub přátel Pardubicka hodlá zbudovat v lokalitě "Červeňáku" naučnou stezku

obrázek k článku

Na lednovém jednání městského zastupitelstva se hovořilo také o Iniciativě Přírodní park Červeňák, jejíž snahou je zachovat někdejší vojenský prostor podél Chrudimky jako přírodní park a místo k rekreaci. Lokalita je zajímavá i svou historii a tak je jedním z členu iniciativy již od počátku také Klub přátel Pardubicka. Nad ostrohem toku Chrudimky v oblasti vedle hřbitova v Pardubičkách, se totiž nachází archeologické naleziště, které je spjato s počátky historie Pardubic. Na svahu pod vrcholem zvaným Vinice byla za dob Pánů z Pernštejna pěstována vinná réva, tento prostor byl pak na přelomu 19. a 20. století oblíbeným výletním místem Pardubáků, které sem přivážela výletní loď Monitor. Ve dvacátých letech minulého století pak bylo v prostoru podél toku Chrudimky zbudováno vojenské cvičiště. Při polním cvičení v roce 1922 byl u hřbitova…


Povídání o Východočeském muzeu Pardubice

obrázek k článku

Další pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude věnováno Východočeskému muzeu Pardubice. Hostem bude tentokrát ředitel muzea Mgr. Tomáš Libánek a řeč bude nejen o minulosti muzea a pardubického zámku, ale také o chystaných výstavách a nových expozicích pardubického muzea. Akce se koná ve čtvrtek 21. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského nám. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Virtuální procházka z Pardubic do Nemošic podél Chrudimky

obrázek k článku

I v roce 2016 pokračuje cyklus přednášek a besed Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka. První letošní pokračování cyklu nabídne digitalizovanou procházku okolím řeky Chrudimky od železničního mostu v Pardubicích k jezu v Nemošicích a malý okruh Nemošicemi. Dobové fotografie a plány účastníkům přiblíží stavební práce realizované ve dvacátých a třicátých letech minulého století při regulaci toku Chrudimky, nejbližší okolí řeky a mnoho dalších zajímavostí. Dobové snímky Nemošic nastíní obraz obce v první polovině dvacátého století. Přednáška Tomáše Jandy se koná ve středu 6. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského nám. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Vycházejí Pardubické pověsti v komiksech

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal těsně před vánočními svátky publikaci, která nabízí jinou formou desítku pověstí z Pardubicka. V podobě komiksu si tak čtenář může přečíst nejen pověst O erbu bílého půlkoně či O erbu zubří hlavy, ale také některé méně známé příběhy například o hadech se zlatými korunkami, které prý bývaly na pardubickém zámku či pověst o zlolajném lesníkovi, který v minulosti žil v okolí Choltic. Nechybí samozřejmě ani pověst o tom, zač je v Pardubicích perník. Texty byly zpracovány dle pověstí F.K.Rosůlka, autory ilustrací komiksů jsou Martin Víšek a Andrea Sokolová. Publikace vychází v edici AB-Zet Pardubicka a zakoupit ji je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, v e-shopu KPP na stránce kppardubicka.cz nebo v knihkupectví Mozaika na pardubickém hlavním nádraží. Cena publikace je 50 Kč.


Pardubický Slavín chce zvýšit povědomí o významných osobnostech města

obrázek k článku

V úterý byly za účasti náměstka primátora Jakuba Rychteckého na pardubických Městských hřbitovech slavnostně odhaleny dvě informační tabule, které vznikly v rámci projektu Pardubický Slavín. Na informačních tabulích zájemci naleznou přehledný plánek dvou pardubických hřbitovů s vyznačením hrobů významných pardubických osobností. Jsou zde tak vyznačeny hroby např. někdejšího starosty města Leopolda Wernera, továrníka Josefa Prokopa, dramatika Karla Krpaty, architekta Karla Řepy či aviatiků ing. Jana Kašpara a Eugena Čiháka. Na plánku nechybí u každé osobnosti ani QR kód, který uživatele chytrých telefonů navede na stránku věnovanou právě té dané osobnosti. Spolu s tím jsou k dispozici letáčky v podobě skládačky s plánky obou pardubických hřbitovů, které jsou pro zájemce k dispozici na Správě hřbitovů nebo v květinářství u hřbitova v…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem