Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Historie Velké pardubické

obrázek k článku

V pořadí již 190. pokračování cyklu přednášek „Hovory o Pardubicku“ bude ve středu 31. října věnováno nejslavnějšímu dostihu na evropském kontinentu, jehož historie se začala psát již roku 1874. O historii Velké pardubické bude hovořit odborník na historii pardubického sportu a velký příznivce dostihového sportu PaedDr. Radovan Brož. Jeho povídání bude doplněno projekcí historických fotografií. Akce se koná ve středu 31. října od 18 hodin v přednáškovém sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Kostel sv. Bartoloměje – pohřebiště Pernštejnů

obrázek k článku

Další z cyklu přednášek „Hovory o Pardubicku“ bude ve středu pořádat Klub přátel Pardubicka v rámci letošního Pernštejnského roku. Hostem bude tentokrát pardubický historik PhDr. Jiří Kotyk a tématem bude kostel sv. Bartoloměje v Pardubicích, kde je pohřben Vojtěch z Pernštejna. Hovořit se bude například o aktuální situaci okolo chystaného antropologického průzkumu ostatků někdejšího perštejnského majitele panství, součástí bude také projekce dvou dokumentárních filmů o rekonstrukci kostela v devadesátých letech minulého století. Akce se koná ve středu 17. října od 18 hodin v přednáškovém sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Procházka stezkou Viléma z Pernštejna

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci letošního Pernštejnského roku komentovanou procházku naučnou stezkou Viléma z Pernštejna, jejíž trasa je vedena Městskou památkovou rezervací v centru Pardubic. Pokud se chcete dozvědět více o vývoji a vzhledu města za Pánů z Pernštejna, přijďte ve čtvrtek 11. října 2012 v 17 hodin před Zelenou bránu, kde trasa prohlídky začíná. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Vinice 2012

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci Městských slavností tradiční výlet historickým trolejbusem tentokrát s podtitulem „Vinice 2012“. Zájemci z řad veřejnosti tak budou mít možnost se nejen svézt historickým trolejbusem, ale také se dozvědět informace o nejstarší historii Pardubic. Výlet bude totiž směřován do Pardubiček, které jsou spojovány s počátky Pardubic, chybět nebudou informace o vojenském prostoru a vrchu Vinice, součástí bude odborný výklad zahradního rádce Františka Hlubockého o přírodních zajímavostech oblasti. Odjezd je v sobotu 6. října ve 14 hodin ze zastávky Třída Míru, široká veřejnost je zvána. Vstupné ve výši 20 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.


Pernštejnské památky na Pardubicku

obrázek k článku

Další z cyklu přednášek „Hovory o Pardubicku“ bude ve středu pořádat Klub přátel Pardubicka v rámci letošního Pernštejnského roku. Tématem budou památky, které jsou nejen v Pardubicích, ale i v Pardubickém kraji spojeny s rodem Pernštejnů. Vyprávění bude doplněno projekcí dokumentárního filmu Pardubice Pernštýnské. Akce se koná ve středu 3. října od 18 hodin tentokrát výjimečně v zasedací místnosti č. 216 v prvním patře budovy bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Pardubice – město parků sadů a zeleně

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pokračuje po letních prázdninách v cyklu Hovory o Pardubicku. Tématem budou tentokrát pardubické parky či sady a zejména jejich historie. Zajímavé vyprávění například o někdejším Okrašlovacím spolku bude doplněno projekcí nejen historických fotografií. Akce se koná ve středu 19. září od 18 hodin v přednáškovém sále staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Podzimní výlety - Pražská kampa i pardubická Vinice

obrázek k článku

Ačkoliv jsou prázdniny v plném proudu, připravujeme pro vás již program na podzimní období. V neděli 23. září je pro předem přihlášené členy Klubu přátel Pardubicka připraven podzimní výlet po zajímavých místech Prahy. Naplánována je dvouhodinová prohlídka s odborným výkladem po ostrově Kampa a následně pak prohlídka Juditiny věže u Karlova mostu, kde je mimo jiné sídlo také Klubu za starou Prahu. Odjezd bude z pardubického hlavního nádraží rychlíkem v 8:01 jodin. Na tento výlet je možné se v průběhu září přihlásit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, kde bude při přihlášení vybírán poplatek ve výši 30 Kč za exkurzi po pražské kampě. Počet míst je omezen, výlet je pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.


Putování po stopách Pernštejnů

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil v rámci letošního Pernštejnského roku prázdninové Putování po stopách Pernštejnů, které se bude konat v sobotu 21. července. Ve 14 hodin se zájemci z řad veřejnosti vydají historickým trolejbusem Škoda 9Tr na výlet po pernštejnských památkách v Lázních Bohdaneč, ale i v Pardubicích, kde nebude chybět prohlídka pernštejnských památek starých Pardubic s průvodcem. Každý účastník obdrží drobný dárek. Odjezd na pernštejnské putování je ve 14 hodin ze zastávky MHD třída Míru. Místo k sezení v trolejbuse je možné si za 20 Kč předem rezervovat emailu kpp.pardubice@seznam.cz nebo na telefonním čísle 608 557 785.


Prázdniny v KPP

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka přeje všem svým členům a příznivcům krásné prosluněné prázdniny a přejeme Vám hodně sluníčka a dovolenou dle Vašich představ. Zároveň jako každý rok upozorňujeme, že v období letních prázdnin je kancelář Klubu přátel uzavřena. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vás opět v září.


Uganda - perla Afriky

obrázek k článku

Pokud se chcete dozvědět něco více o kouzelné africké zemi, zvycích domorodců, poznat její zajímavosti, poslechnout si ugandské rytmy, ale poznat také příběhy dětí, které ovlivnila epidemie HIV/AIDS, přijďte v pondělí 18. června v 9 hodin do auly Univerzity Pardubice, kde se o své zkušenosti podělí Mgr. František Krampota, ředitel občanského sdružení ACET ČR, Joseline Amutuhaire - Uganďanka žijící v Čechách a národní ředitel Papežských misijních děl Jiří Šlégr. "Doufáme, že Vás naše pozvánka zaujme a nenecháte si ujít záživný pohled na zemi, která bojuje s řadou nesnází a zároveň nabízí mnoho přírodních i kulturních krás," uvádí Mgr. Helena Štráchalová ze Základní a Praktické školy Svítání. Pokud Vás tato nabídka zaujala, potvrďte svou účast na něktetém z následujících kontaktů: na e-mailu strachalova@svitani.cz, na telefonním čísle…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem