Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Pardubické městské řeky, mlýny a mosty

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 5. října pro veřejnost další z cyklu přednášek Hovory o Pardubicku. Hovořit se bude o tom, jak do života města zasáhla voda, zejména pak Pernštejny vybudované kanály Halda, Městská řeka a Městská strúha. Hovořit se bude o zařízeních, které poháněla voda, ale i o tom, jak se v průběhu staletí právě zásluhou vodních toků měnil ráz a vzhled města. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Historie dopravy na Pardubicku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 21. září další z cyklu přednášek Hovory o Pardubicku. Hovořit se bude tentokrát o tom, kudy vedly v minulosti přes Pardubice obchodní stezky a jak se měnily trasy dopravních cest v průběhu staletí. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Vinice 2011

obrázek k článku

V sobotu 10. září se bude mezi 14 a 18 hodinou konat již druhý ročník akce, při které se návštěvníci dozvědí mnohé informace o historii, ale zejména přírodních zajímavostech kdysi velmi populárního a vyhledávaného pardubického parku, který býval v minulosti cílem nedělních odpoledních vycházek. Chybět nebude ani odborný výklad dendrologa o zajímavých dřevinách, soutěže pro děti nebo 6. ročník soutěže „Vo močáka Pardubického kraje“ s degustací. Výchozím bodem a centrem všeho dění bude restaurace Rybárna u Matičního jezera. Pořadateli jsou Klub přátel Pardubicka ve spolupráci s Českým zahrádkářským svazem.


Zachraňme krásné stromy v Tyršových sadech !

obrázek k článku

již brzy má začít revitalizace Tyršových sadů. Pod tímto pojmem si nejspíš většina z nás představí, že zdravé, krásné a perspektivní stromy v parku zůstanou. Bohužel to tak z velké části není. O revitalizaci informoval Radniční zpravodaj takto (prosinec 2010): „Dojde k odstranění náletových dřevin, keřů a jehličnatých stromů“. Ve skutečnosti má být pokáceno 405 převážně listnatých stromů a zdaleka nejde jen o náletové dřeviny. Dále se uvádělo, že „konečná podoba projektu by měla být výsledkem co nejširší diskuze a konsenzu názorů odborníků a široké veřejnosti“. K žádné diskuzi ale nedošlo a radnice názory veřejnosti i odborníků ignoruje. Je pravda, že některé části parku potřebují pořádný průklest a další stromy je nutné pokácet kvůli bezpečnosti. Na seznamu je ovšem také mnoho nádherných zdravých stromů, včetně vzácných tisů, které…


Vyšlo další číslo Zpráv KPP

obrázek k článku

V čísle 9-10 Zpráv Klubu přátel Pardubicka naleznou čtenáři také řadu zajímavostí. Časopis se věnuje například novým poznatkům o spolupracovnici Silver A Haně Krupkové, bez zajímavosti nejsou ani poznámky Pavla Svitáka k označování letadel ing. Jana Kašpara. Zprávy KPP připomínají také výročí vzniku Přelouče, ale nechybí zde ani další část seriálu o výatavě tělesné výchovy a sportu, která se konala v roce 1931 v Pardubicích. Zprávy Klubu přátel Pardubicka jsou k dostání buďto v kanceláři KPP v Klášterní ulici v Pardubicích nebo v E--shopu.


Kronika 20. století se dočkala dotisku!

obrázek k článku

Podzimní novinkou pro příznivce Klubu přátel Pardubicka, ale i další pardubické patrioty, je dotisk v loňském roce velmi žádané publikace, kterou je Malá kronika Pardubicka 20. století. Jejím autorem je Jiří Paleček. Publikace chronologicky rokem 1901 počínaje a rokem 2000 konče popisuje ty nejdůležitější události, kterými Pardubice a okolí žily v průběhu 20. století. Čtěnáři se zde dočtou například zajímavosti o Východočeské výstavě z roku 1903, ale i o daleko pompéznější výstavě v roce 1931. Z publikace čtenář poznává růst a rozvoj Pardubic v průběhu 20. století, nechybí ani cela řada historických fotografií přibližujících například výstavbu zimního stadionu, výstavbu mostu přes Labe, starou Karlovinu nebo budování sídliště Polabiny. Nechybí ani fotografie ze zahájení trolejbusové dopravy v roce 1952 nebo z revolučních událostí v roce…


Klub přátel Pardubicka podal podnět k prošetření kácení v Tyršových sadech

obrázek k článku

I přes to, že vedení pardubické radnice trvá na tom, že se revitalizace Tyršových sadů bez masivního kácení dřevin neobejde, Klub přátel Pardubicka svůj boj za důstojný vzhled tohoto cenného parku v centru města nevzdává. Na základě rozhodnutí výboru Klubu přátel Pardubicka byl totiž v těchto dnech přdsedou KPP ing. Janem Linhartem dán podnět k prošetření oprávněnosti a vhodnosti kácení, které má být realizováno v rámci celkové revitalizace parku. "Při úpravách parku má být vykáceno kolem čtyři sta větších i menších stromů a řada keřů. Protestní petici podepsalo kolem tisíce lidí. Povolení ke kácení vydal UMO Pardubice l," uvádí se v podnětu k prošetření zaslaném České inspekci životního prostředí dne 6. srpna letošního roku.


E-shop Klubu přátel Pardubicka funguje i o prázdninách

obrázek k článku

Tak jako každoročně v období letních prázdnin i letos je až do konce srpna kancelář Klubu přátel Pardubicka uzavřena. Nicméně E-shop KPP funguje i přes celé prázdiny. Zakoupit zde můžete nejen řadu zajímavých titulů z edice AB-ZEt Pardubicka, kde upozorňujeme zejména na titul Pardubické městské řeky, mlýny a mosty, který vyšel v červnu, ale nyní si zde můžete zakoupit také červencové číslo 7-8 Zpráv Klubu přátel Pardubika, které se věnuje zejména historii vzniku pomníku Rudoarmjců v Pardubicích, nechybí zde celá řada dokumentů a plánků spojených se stavbou tohoto dnes kontroverzního pomníku. Zajímavý je i článek o značení letadel ing. Jana Kašpara, nechybí ani mnohé další zajímavosti. Nejen číslo 7-8 Zpráv Klubu přátel Pardubica zakoupíte v E-shopu KPP.


Vedení Klubu přátel Pardubicka nesouhlasí se slučováním muzea a galerie

obrázek k článku

Výbor Klubu přátel Pardubicka vyslovil dopisem adresovaným krajské radní ing. Janě Pernicové své nesouhlasné stanovisko se zamýšleným slučováním Východočeského muzea Pardubice a Východočeské galerie Pardubice: „Navrhované sloučení obou institucí pod společným ředitelem (ekonomickým manažerem) nepovažujeme za vhodné, protože není do budoucna zárukou dalšího příznivého odborného rozvoje VČM a VČG. Obě instituce získaly svou dlouholetou činností odborné renomé nejen v pardubickém regionu, ale i v celostátním měřítku a byla by zajisté škoda, aby toto bylo neuváženým administračním rozhodnutím bez diskuse s pracovníky těchto institucí ohroženo. Jmenování p. P. Pucandla prozatímním ředitelem VČG není pro veřejnost dobrým signálem, protože p. Pucandl byl oprávněně kritizován za dosavadní neprůhledné hospodaření v Dostihovém spolku. Věříme, že…


Vedení Klubu přátel Pardubicka je znepokojeno situací okolo vedení městské kroniky

obrázek k článku

S velkým překvapením přijal výbor Klubu přátel Pardubicka informaci, že z funkce kronikáře města byl odvolán nedávno jmenovaný nezávislý odborník Dr. Jiří Kotyk a psaním kroniky byl údajně pověřen některý pracovník magistrátu města z tiskového oddělení. Představitelé Klubu přátel Pardubicka jsou přesvědčeni, že do městské kroniky by měly být zaznamenávány informace o veškerém dění v obci svobodně a nezávisle. „Je velkou otázkou, zda kronikář, který je zaměstnancem magistrátu bude mít možnost a odvahu, aby do kroniky zapisoval své vlastní názory a hodnotit události hodné zápisu pouze z pohledu své osobnosti“, řekl předseda KPP ing. Jan Linhart. „Tak jak je v demokracii běžné, že výkon kontrolní činnosti je svěřován opozici, jsme přesvědčeni, že údaje zapsané v kronice musí být věrné, pravdivé a objektivní, což může být v tomto…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem