Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Přiďte pobesedovat o dopravě

obrázek k článku

Přijďte pobesedovat s odborníky o nejrůznějších problémech spojených s dopravou v Pardubicích. Hosty v pořadí 162. Hovorů o Pardubicku budou ing. Vladimír Bakajsa, vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu, ing. arch. Petra Nacu, hlavní pardubická architektka, ing. Tomáš Pelikán, ředitel Dopravního podniku města Pardubic, ing. Bohumil Vebr z Ředitelství silnic a dálnic a koordinátor města pro cyklistiku Vojtěch Jirsa. Akce se koná ve středu 23. března 2011 od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky, pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma.


Architektura Pardubic očima ing. arch. Menšíka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 9. března již v pořadí 161. Hovory o Pardubicku. Hostem bude tentokrát ing. arch. Jaroslav Menšík, který je například autorem rekonstrukce náměstí Legií, ale nyní také starostou prvního pardubického obvodu. Ing. arch. Menšík se tentokrát svěří se svým vztahem k architektuře Pardubic, ale dojde také na otázky, které trápí centrum města. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Druhé číslo Zpráv KPP nabízí nový seriál o výstavě tělesné výchovy a sportu

obrázek k článku

V druhém dvojčísle Zpráv Klubu přátel Pardubicka roku 2011 si můžete mimo jiné přečíst rozhovor se senátorkou Miluší Horskou, věnujeme se také kauze s omítnutím Zelené brány, ale také novému lákadlu Východočeského muzea Pardubice, kterým je odlitek "Vrtkavá štěstěna". V tomto čísle Zpráv KPP začíná také seriál článků věnovaných osmdesátému výročí od konání výstavy tělesné výchovy a sportu v roce 1931. V prvním díle se věnujeme tomu, jak vznikla myšlenka uspořádat tak velkolpou akci a jak probíhalo budování areálu výstaviště. Připomínáme také osmdesáté výročí od požáru Městského divadla, ke kterému došlo 29. března 1931. Nechybí ani článek o 50-tém výročí zbudování školy na Skřivánku, zajímavé jsou i vzpomínky jedné z nejstarších členek Klubu přátel Pardubicka paní Olgy Melounové na Pardubice v období na počátku století.


Líbí se vám studie zahloubení dopravy před Zelenou bránou do tunelu?

obrázek k článku

Dovolujeme si vám nabídnout ke shlédnutí vizualizaci možného vzhledu náměstí Republiky. Tato studie je v současné době možnou podobou města, která zdá se má podporu pardubického magistrátu. Vedení Klubu přátel Pardubicka však prostřednictvím tohoto webu vyzívá obyvatele Pardubic, aby se vyjádřili k této studii, jejíž podstatou je zahloubení silniční dopravy před Zelenou bránou do tunelu či spíše jakéhosi podjezdu pěší zóny. Tato studie umožňuje přímé pěší propojení třídy Míru s historickým jádrem města a zklidnění ruchu v okolí Zelené brány. Auta by v této studii pod zem zajížděla v úrovni Grandu a ven by se vynořila v zatáčce před divadlem. Oproti starší studii je tento tunel kratší a tudíž by měl být i levnější. Z vedení města zaznělo, že by realizace tohoto projektu neměla být o mnoho vyšší než 100 miliónů korun. Také se Vám zdá…


Stanovisko výboru Klubu přátel Pardubicka k revitalizaci Tyršových sadů

obrázek k článku

Vedení Klubu přátel Pardubicka vyjadřuje svůj nesouhlas se zamýšlenou revitalizací Tyršových sadů tak, jak je navržena. Požadujeme, aby byl vybraný projekt na úpravu parku přehodnocen. Chceme zabránit nadměrnému kácení dřevin, což by znamenalo faktickou likvidaci parku ve své podobě. Žádáme rovněž, aby byly vráceny vodní prvky do tradičních míst parku. Ing. Jan Linhart, předseda


Projekce filmů o Pardubickém kraji

obrázek k článku

Sdružení přátel Pardubického kraje spolu s Klubem přátel Pardubicka si vás dovolují pozvat na projekci dokumentárních filmů o Pardubickém kraji. Ta se uskuteční ve čtvrtek 3. března 2011 od 17 hodin v Domě techniky na náměstí Republiky v Pardubicích. K promítání budou připraveny tyto snímky: Českomoravské pomezí – pět barevných světů, Destinační společnost Východní Čechy: Kraj ušlechtilých tradic, Studio Rosice: Památné stromy Pardubického kraje, Město Ústí nad Orlicí: To se tenkrát pašovalo. Posledně jmenovaný film pojednává o pašerácích a jejich pronásledovatelích za první republiky v oblasti Orlických hor. Všichni jste srdečně zváni, vstup je zdarma.


Předseda Klubu přátel Pardubicka šedesátníkem

obrázek k článku

Slavnostnější než jindy byla ve čtvrtek výborová schůze Klubu přátel Pardubicka. Předseda uskupení pardubických patriotů ing. Jan Linhart totiž slavil své šedesáté narozeniny. A tak kromě mnohých dalších témat souvisejících s činnosti Klubu byla součástí malá oslava a zejména pak gratulace. Mezi téměř celé vedení Klubu přátel Pardubicka zavítal i pardubický perníkář Pavel Janoš, který Linharta obdaroval vlastnoručně vyrobeným origiánlně zdobeným perníkem. Nechyběly ani gratulace, některé i veršované: "Náš předseda Linhart Jan, to je hodný starší pán. A i když má už vnoučata, má rád mladá děvčata (z klubu)," stálo mimo jiné v gratulaci od Josky Péra.


Členové Klubu přátel Pardubicka vyjádřili nesouhlas s revitalizací Tyršových sadů !

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 19. února zajímavou vycházku po prostoru Tyršových sadů. Na padesát účastníků této akce si přišlo vyslechnout kritické připomínky k zamýšlené revitalizaci parku, která by se měla začít realizovat v letošním roce. Jak se účastníci vycházky dozvěděli, zamýšlená revitalizace v původní podobě by však byla vlastně faktickou likvidací parku ve své podobě. Spolu s tím by mělo dojít k likvidaci mnoha velice cenných a unikátních dřevin. Od této faktické devastace má být pozornost veřejnosti odvedena diskusemi o zachování či přesunutí pomníku rudoarmějců na okraji parku, ačkoliv ponecháním či přesunutím pomníku utrpí park daleko méně než vykácením více jak čtyř stovek stromů a stovek dalších keřů v parku.


Válečná nemocnice Karanténa

obrázek k článku

V období první světové války stávala v místech dnešního sídliště Dukla unikátní a největší vojenská válečná nemocnice v Evropě, která byla vlastně jakýmsi městem ve městě. Přijďte si poslechnout zajímavé vyprávění a shlédnout fotografie, plánky a nákresy přibližující tuto vojenskou karanténní nemocnici. Zajímavou přednášku o tom, co byla pardubická Karanténa, pořádá Klub přátel Pardubicka v rámci Hovorů o Pardubicku, které se konají ve středu 23. února od 17 hodin v zasedací místnosti bývalého okresního úřadu v prvním patře na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Tyršovy sady před rekonstrukcí

obrázek k článku

Přírodovědná sekce Klubu přátel Pardubicka pořádá v sobotu 19. února zajímavou vycházku s odborným výkladem a popisem dřevin v prostoru Tyršových sadů. Bude to tak jedna z posledních možností, jak si celý park takto projít a dozvědět se mnohé zajímavosti o jeho historii i přírodních zajímavostech ještě před tím, než bude zahájena jeho rekonstrukce. Sraz účastníků je ve 14 hodin u pomníků rudoarmějců u vchodu do parku, který je v poslední době také předmětem živých diskusí.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem