Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie KPP Praha

Proč bývala Přelouč známá jako Kocourkov/Přelouč v popkultuře 20. století

obrázek k článku

Pražská pobočka Klubu přátel Pardubicka pořádá 10. května od 16 hodin v klubovně v Praze 1 v ulici Ve Smečkách 25. Přednáška seznámí posluchače s okolnostmi, za jakých se v roce 1598 stal tzv. přeloučský kousek, z kterého potom pramenily různé pověsti a historky popisující Přelouč jako maloměsto s hloupými obyvateli a radními. Nejvíce známé jsou pověsti o tom, jak se v Přelouči tahal vůl na věž radnice, aby na ní spásl trávu (ve skutečnosti se zde vůl tahal na věž poprvé až v roce 1991 v rámci městských oslav).


Ze říjnové schůzky pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Ve středu 5. října se v Praze uskutečnila schůze pražské pobočky našeho klubu. Vystoupila na ni paní Olga Jankovcová, učitelka z Přelouče a vyprávěla o svých zážitcích z poutí ke hrobu sv. Jakuba v Santiagu, ve Španělsku. Jedná se o pěší túry dlouhé sto kilometrů i delší. Putování trvá týden i déle - podle vybrané konkrétní trasy. Po cestě je k dispozci řada zvláště připravených ubytoven pro poutníky a cílem není předvádět nějaké sportovní výkony, ale užít si pohodu z krásné krajiny a dobít si energii pro návrat do běžného uspěchaného života. Paní Jankovcová se poprvé této pouti zúčastnila, když jí bylo 57 let a od té doby jezdí na tuto akci každoročně - někdy jde cestou z portugalského přístavu Porto a jindy přes přechod přes Pyreneje - tak zvanou Francouzskou cestou. Svoje vyprávění doprovázela promítáním obrázků z cest a měli jsme…


Říjen v pražské pobočce

obrázek k článku

Dne 2. října se v klubovně Ve Smečkách 25 po letní přestávce znovu sešla naše pražská pobočka. Celý den vytrvale pršelo a to se projevilo v nižší návštěvnosti. Ti co se dostavili však nelitovali, protože lektorem byl náš pan doktor Kotyk. Tématem jeho zajímavého a poutavého vyprávění byla padesátá léta a události kolem smrti dvou studentů ? Lubomíra Krátkého a Zdeňka Fryše. Mimořádně šťastnou okolností bylo, že členka pobočky, paní Stanislava Klapková byla spolužačkou L.Krátkého a všechny ty události osobně prožila. A tak přednáška pana dr. Kotyka byla velmi zajímavým způsobem doplněna o osobní vzpomínky paní Klapkové. Každý účastník besedy obdržel od lektora sešit ABZet č. 50, který je zaměřen na probíraná neobjasněná úmrtí a získal tedy další obrazovou dokumentaci k probírané látce. Vyprávění, zanechalo u přítomných velký dojem,…


Z Výroční členské schůze pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Dne 8.listopadu 2018 se konala výroční členská schůze naší pražské pobočky. Schůze se v Praze zůčastnil předseda klubu, pan Ing. Jan Linhart. Výroční schůze byla už 76. akcí pražské pobočky počínaje setkáním v říjnu 2008 kdy se po čtrnáctileté přestávce Pardubáci s pražskou adresou znovu sešli a rozhodi se obnovit pravidená setkání v vlastivědnou práci.


Vykročení do roku 2016

obrázek k článku

Pražská pobočka postupně nabírá v aktivitě tempo a v současné době už se její členové schází jedenkrát do měsíce s vyjímkou prázdninových měsíců. Daří se naplňovat schůzky zajímavými tématy a tak se členové o setkání zajímají a pokud jim to zdraví dovoluje tak se jich rádi zůčasňují. Bohužel z padesáti členů se více jak polovina již nemůže z důvodu zdraví či věku zapojit do činnosti osobně, avšak přesto se rádi o naši přáci zajímají, vždy již netrpělivě vyhlížejí další číslo klubovních ZPRÁV a posílají své poznámky po internetu, které se snažíme rozeslat i dalším členům. Například jedna členka získala soubor fotografií starých Pardubic a díky tomu, že je dala k dispozici po internetu si je s velkou chutí prohlédli všichni naši členové. Rádi dostávají nejrůznější zprávy, pozvánky a na akce a informace o dění v Pardubicích, Přelouči,…


Členové pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka navštívili Senát PČR

obrázek k článku

Exkurze do Senátu Parlamentu České republiky pořádaná dne 16. února se vydařila. Místopředsedkyně Senátu paní Miluše Horská připravila hodinovou besedu, nechybělo drobné občerstvení suvenýry pro každého účastníka exkurze. Součástí byla prohlídka Valdštejnského paláce s podrobným odborným výkladem i různými historickými příběhy. Kdo přišel tak určitě nelitoval.


Dcery 50. let

obrázek k článku

Po zániku minulého režimu mohli bývalí vězni konečně bez nebezpečí na veřejnosti promluvit. Za totality byli postiženi nejen věznění, ale i rodinní příslušníci. Jejich zážitky jsou neméně hrozné. I oni mají nám dnes co sdělit. Po únoru 48 jsou zahraniční důstojníci propouštěni z ozbrojených sil. Řadě z nich se daří prchnout letadlem na Západ. Na pardubickém letišti zůstává ještě bývalý příslušník 311. bombardovací perutě RAF škpt. Jaroslav Nýč známý tím, že nadává na Angličany. V onen osudný 22. dubna 1949 den měl můj otec, Václav Formánek, službu v řídící věži na letišti Letecké vojenské akademie v Pardubicích. Velitel letky škpt. Jaroslav Nýč informoval věž, že vydal rozkaz k odletu třiceti letadel Letecké akademie se starty v pětiminutových intervalech na trati Pardubice – Liberec – Karlovy Vary – Plzeň. Mezi tato letadla se vřadil…

Více
Ing. Jiřina Hájíčková roz. Formánková , | Článek v kategorii KPP Praha

O pardubickém letišti

obrázek k článku

24.11.2011 se pražská pobočka věnovala své 18. schůzce věnovala zajímavému tématu - pardubické civilní letiště. Přednášku o jeho historii přednesl př. Ing. Vavřina. K letectví ho přivedl jeho strýc Olda Souček, který byl instruktorem Východočeského aeroklubu. V Pardubicích byl aviatický klub založen v roce 1910 pod vedením Ing. Prokopa. V červnu 1926 pak byla ustavena pobočka Masarykovy letecké ligy, která připravovala piloty pro akci 1000 pilotů republice.V roce 1931 se Východočeský aeroklub úspěšně prezentoval na celostátní výstavě tělesné výchovy a sportu v Pardubicích. První hangár Ing. Kašpara byl umístěn v místech dnešního nákladového nádraží. Letiště bylo naprojektováno do Popkovic. Po válce bylo vráceno Vč. Aeroklubu. V roce 1950 bylo předáno armádě a Vč aeroklub se odstěhoval do Přelouče. Výcvik probíhal v Chrudimi …

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

PARDUBICE ´2012 – letos podvacáté

obrázek k článku

Letos je tomu rovných dvacet let, co zahájila svoji činnost Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu, v jejímž předsednictvu jsem měl tehdá tu čest sedět. Úkolem předsednictva bylo postavit organizační základy, stanovit programové zásady a zamyslet se nad konkrétní činnosti, jejímž smyslem bylo šířit sexuální osvětu, otevřeně seznamovat společnost s riziky sexuálně přenosných nákaz a zamyslet se nad pořádáním akcí, které by pomáhaly naplňovat stanovy a uskutečňovat programové cíle. Společnost zahajovala svoji činnost v době zásadních politických přeměn a když by se to na první pohled tak nemuselo jevit, tyto přeměny společnosti se hluboce dotkly i takových intimit jakými je lidská sexualita a její realizace.

Více
JUDr. Miroslav Mitlöhner, Csc., | Článek v kategorii KPP Praha

Setkání s pardubickým rodákem Janem Přeučilem

obrázek k článku

Červnová schůzka pražské pobočky našeho klubu připravila přítomným mimořádný zážitek a ohromný dojem z návštěvy a vyprávění populárního českého herce jana Přeučila. Přišel ve svém obvyklém elegantním klobouku a pak už následoval jeden příběh za druhým. Jeho charisma a podmanivý projev na všechny přítomné velmi zapůsobil. Dříve jsme netušili jakým peklem komunistického teroru musela celá jeho rodina projít. Jeho tatínek byl poslancem za Pardubický kraj a byl přítelem Jana Masaryka a Milady Horákové. Pro svoje zásadové a čestné postoje a obětavou práci pro demokracii a střední vrstvy – živnostníky a řemeslníky – byl komunistům nepohodlný a tak ho přiřadili ke skupině Milady Horákové a byl ve známém zinscenovaném procesu spolu s ní souzen. Celá rodina si oddechla, když se dozvěděla, že nebude popraven a že dostal „jenom“ trest doživotního…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem