Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Kategorie KPP Praha

Pražská pobočka KPP letos na podzim oslaví třetí výročí od obnovení činnosti

obrázek k článku

Od předsedy pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka ing. Pavla Krause jsme dostali zprávu popisující některé proběhlé aktivity pražské pobočky KPP. Například v říjnu roku 2010 se konala zajímavá přednáška ing. Jana Závodského, který vyprávěl příběh o devíti obětech pohřbených na konci války v Přelouči. Jednalo se o oběti transportu smrti, který v lednu 1945 projížděl Přeloučí. Výsledkem jeho badatelské práce byla identifikace dvou z obětí, přičemž jedna z nich je známý francouzský hudební skladatel Casimir Oberfeld, který složil hudbu ke 35 filmům. Tento hudební skladatel je uveden na seznamu obětí na zdi v památníku holokaustu v Paříži. Díky výsledkům historického pátrání se tak podařilo propojit jméno na pařížském seznamu s hrobem v Přelouči.


Vzpomínky na lednovou schůzku pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Ing. Pavel Krasu, velmi aktivní předseda pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka na webové stránky Klubu přátel Pardubicka zaslal informaci o letošní lednové schůzce pražské pobočky KPP, která měla zajímavého hosta. Tím byl archeolog Východočeského muzea Pardubice Dr. Radko Sedláček, který povyprávěl o archeologických nálezech v Mikulovicích, kde se objevily naprosto unikátní nálezy, které přiřazují Mikulovice k takovým proslulým lokalitám jako jsou Únětice, Plátěnice či Věstonice. Lektor promítl obrázky lokality i některých nálezů, které se v současné době teprve zpracovávají, konzervují a připravují k vystavení veřejnosti.


Červnová schůzka naší pražské pobočky

obrázek k článku

se konala bohužel v termínu, kdy uhodila rekordní tropická vedra. Cestovat tramvají do centra Prahy a potom přecházet po rozpálené ulici – to vyžadovalo skutečně odvahu a pro starší lidi a kardiaky to bylo riskování životem. Přesto se naše červnové setkání uskutečnilo a vydařilo, protože naše skalní jádro pražských členů přišlo jako vždy: Eva Dašková, Dr. Havlas, Jaroslav Kerhart, Pavel Kraus, Jiří Skřivánek a Pavel Sviták – ti by si nenechali setkání klubu ujít za žádnou cenu. Ti co zůstali doma si sice uchránili svoje zdraví, ovšem mohou opravdu litovat, protože přednáška o cestovateli Emilu Holubovi byla velmi zajímavá a poučná. Až z dalekých Holic přijela paní Marcela Jeřábková, nová vedoucí holického památníku. Její vyprávění bylo mnohokrát doplňováno a přerušováno dotazy a postřehy posluchačů.


Lednová schůzka pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Naši pražští členové se sešli hned na počátku ledna a tématem jejich schůzky bylo divadlo na Pardubicku. Úvodní přednášku na toto téma přednesl Jan Řeháček. Velice poutavě vyprávěl o historii divadelnictví na Pardubicku a příběh budování a otevření pardubického divadla. Doplnil jej řadou zajímavostí, historek a archivních dokladů, které doprovázel promítáním obrázků pomoci dataprojektoru. Pro každého návštěvníka besedy připravil písemné informační materiály, které obsahuji základní body jeho přednášky a dále nejzajímavější doklady a obrázky. V průběhu svého výkladu odpovídal a reagoval na dotazy přítomných. Přednáška byla přijata s velkou pozorností a zájmem. Mimořádně vhodné bylo že historickou exkursi do pardubického divadelnictví bylo možné doplnit osobními vzpomínkami na pardubické divadlo, se kterými se podělil slavný herec…

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

Pražská pobočka na dubnové schůzce

obrázek k článku

Dubnová schůzka byla ve znamení letectví a slavného jubilea prvního vzletu pardubického rodáka Ing. Jana Kašpara. Také tuto přednášku zpracoval lektor, historik letectví, Pavel Sviták předem v písemné podobě. Když se potom stalo, že se lektor na poslední chvíli ze zdravotních důvodů omluvil, tak zachránil situaci přítel pana Svitáka – Zdeněk Slezák, který vyprávění př. Svitáka nejenom přečetl, ale také průběžně doplňoval svými vlastními poznámkami a informacemi. V následné velmi zajímavé besedě přispěli svými vzpomínkami a informacemi o Národním technickém muzeu př. Dr. Havlas a spolužák Erny Košťála, př. Ing. Jaroslav Kerhart. V besedě vystoupila také p. Jiřina Hájíčková roz. Formánková, dcera velitele Pardubického letiště Václava Formánka. Vyprávěla o svém dětství na letišti a o osudech svého otce a o poměrech v 50. letech poté co z…

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

První rok činnosti obnovené pražské pobočky

obrázek k článku

V roce 2009 měl KPP celkem 44 členů s pražskou adresou. Z tohoto počtu se 34 zapojuje aktivně či pasivně do života naší pražské pobočky. Naši členové se scházeli jednou za čtvrt roku v centru Prahy na Revoluční třídě v klubovně, kterou jim propůjčuje Obvodní úřad pro Prahu 1. Všech schůzek se po celý rok zúčastňovali též členové samostatného Klubu rodáků a přátel Přelouče. Po znovuobnovení své činnosti zorganizovala naše pražská pobočka ve spolupráci s přeloučskými hosty v roce 2009 pět pěkných společných setkání: - V lednu byla hlavním tématem přednáška na téma Pardubická Karanténa. Mnoho přítomných našich členů mohlo doplnit výklad lektora, Ing. Jana Řeháčka svými osobními vzpomínkami. - V dubnu měl velice zajímavou přednášku člen přeloučského klubu, p Ing. Jan Závodský, CSc, který vyprávěl o architektonických skvostech…


Klub přátel Pardubicka obnovuje pražskou pobočku !

obrázek k článku

Skupina přátel Pardubicka v Praze by se chtěla po patnácti letech pokusit obnovit činnost pražské pobočky klubu. Organizovali bychom občas různé akce, které by pardubické rodáky zajímaly. Pardubické odběratele Zpráv KPP prosíme, aby o této iniciativě informovali své pražské přátele a příbuzné. Kontaktní adresa k přihlášení ke spolupráci : Pavel Kraus, Psohlavců 1501,147 00 Praha 4. tel: 241 712 307, mob. 776 754 448 E-mail: kraus.pav@tiscali.cz. .


Přehled činnosti pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka v minulosti

obrázek k článku

Jak jsme již na těchto internetových stránkách informovali, obnovila před nedávnem pražská pobočka Klubu přátel Pardubicka po letech svou činnost. Z tohoto důvodu přetiskujeme zajímavý dokument o činnosti oné "původníů pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka v letech 1966 - 1984. ten to soupis sestavila v osmdesátých letech paní Dr. Marie Svobodová-Hermanová, do elektronické podoby jej přepsal v roce 2008 Pavel Kraus. V roce 1966 sešlo se několik pardubických rodáků žijících v Praze s úmyslem založit z hlubokého vztahu k městu, jehož obraz a prožitky v nás zůstávají stále živé, "klub přátel Pardubic v Praze". Vždyť s městem a celou jeho okolní krajinou, jíž dominuje Kunětická hora, pardubický zámek a Zelená brána, jsme srostli. Láska k našemu rodnému kraj, která je uložena v našem nitru, nás nabádá k tomu, abychom činností v klubu…


Setkání s Klubem přátel Přelouče - vánoční koncert

obrázek k článku

V Praze úspěšně pracuje klub přátel Přelouče. Schází se pravidelně třikrát do roka a poslední prosincová schůzka bývá tradičně zasvěcena vánocům a koncertu smíšeného pěveckého sboru Josefa Bohuslava Foerstera z Přelouče. V letošním roce na tento vánoční koncert pozvala předsedkyně klubu, Paní Stanislava Klapková, i zástupce naší pražské pobočky, Ing. Pavla Krause,CSc. Přítomen byl i zástupce starosty Přelouče, Ing. Ivan Moravec. Koncert byl velkým uměleckým zážitkem a milé byly i závěrečné vánoční písně které společně zpívali všichni účastníci večera. Koncert pěveckého sboru představuje krásnou mnohaletou tradici přeloučských rodáků. Celý rok se na něj těší; přijíždějí na něj i mimopražští z daleka a je milým kulturním pojítkem všech rodáků a příznivců Přelouče. Náš zástupce pozval členy přeloučského klubu na plánovanou besedu o…


Z činnosti pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Činnost naší pobočky v Praze se po letech na konci minulého roku obnovila. O ustavující schůzi v říjnu 2008 jsme už referovali. V letošním roce se naši členové v Praze sešli už 8. ledna. Příjemnou okolností této schůze byla přítomnost členů klubu přítel Přelouče. Tento klub rovněž působí v Praze a sešel se s našimi členy na společné schůzce. Došlo k dohodě o trvalé spolupráci a do budoucna se oba kluby budou v Praze scházet společně. Budou rovněž přispívat každý svým dílem do společného programu a společných akcí. Na lednovém setkání byla hlavním bodem programu přednáška o zaniklé pardubické čtvrti Karanténa. Přednášejícím byl Jan Řeháček, člen výboru našeho klubu. Výklad doprovodil promítáním obrázků z notebooku. Celá řada přítomných členů obou klubů sami zaniklou Karanténu znali a pamatovali a také přispěli v navazující besedě se…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem