Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2015

Anketa Dobroděj Pardubicka vstupuje do druhého kola

obrázek k článku

Po celý březen a duben mohla veřejnost tipovat žijící nebo historickou osobnost, která by si zasloužila titul Dobroděj Pardubicka. Do ankety dorazilo prostřednictvím hlasovacích lístků nebo prostřednictvím internetového formuláře 130 tipů. V prvním kole ankety obdržel nejvíce hlasů (22) Viléma z Pernštejna, který z venkovského městečka učinil významné sídlo celého regionu. O 9 hlasů měně obdržel zakladatel města a první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. 11 účastníků ankety tipovalo stavitele železnic ing. Jana Pernera. Na čtvrtém místě se umístil propagátor Pardubic, patriot a zakladatel Klubu přátel Pardubicka Jiří Paleček. Díky zisku devíti hlasů z pátého místa postupuje do druhého kola ankety zakladatelka speciální školy a senátorka Miluše Horská.


V květnu se rozběhne festival "Buď hrdý na své město" naplno

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka si v letošním roce připomíná půl století své existence. Po celý rok tak pořádá na tři desítky akcí pro veřejnost, kterými chce toto výročí oslavit. Například hned 1. května bude zahájeno druhé kolo ankety Dobroděj Pardubicka, ve které hledáme osobnost Pardubicka, které tomuto regionu nejvíce prospěla. V pondělí 4. května pak bude v prostorách Státního okresního archivu na Bělobranském náměstí zahájena výstava připomínající půl století existence Klubu přátel Pardubicka. Vystaveno zde bude také několik desítek historických fotografií starých Pardubic. Výstava potrvá do konce května. V sobotu 9. května ve 14 hodin je veřejnost zvána na procházku po pardubickém Slavínu - hrobech významných osobností Pardubic doplněnou odborným výkladem historika PhDr. Jiřího Kotyka.


Dobroděje Pardubicka můžete tipovat již pouze do nedělní půlnoci

obrázek k článku

O tomto víkendu vrcholí první kolo ankety Dobroděj Pardubicka, ve které hledáme osobnost, která byla pro region Pardubicka nejprospěšnější. Hlasovat je možné do neděle 26. dubna prostřednictvím internetového formuláře na internetových stránkách Klubu přátel Pardubicka nebo prostřednictvím anketních lístků, které je možné vhodit do schránky Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ulici. Z výsledků prvního kola pak vzejde pět osobností, ze kterých bude moct veřejnost vybírat Dobroděje Pardubicka ve druhém kole, které bude probíhat po celý květen. Ze všech účastníků ankety pak bude vylosován jeden výherce, který obdrží zajímavé ceny od Pivovaru Pernštejn, Knihkupectví Mozaika a od Klubu přátel Pardubicka. Vítěz anekty bude vyhlášen ve čtvrtek 11. června na večeru v pardubickém pivovaru.


Komentovaná procházka po Městské naučné stezce

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá vycházku zaměřenou na architektonické zajímavosti Pardubic 20. století. Účastníci vycházky se tak dozvědí více o zajímavých budovách v centru města, ale i v oblasti Bílého předměstí. Sraz účastníků vycházky je v sobotu 25. dubna ve 14 hodin na náměstí Legií. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma. Koná se v rámci festivalu "Buď hrdý na své město" u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Beseda o problémech pardubické architektury

obrázek k článku

V pořadí 240. Hovory o Pardubicku budou věnovány pardubické architektuře. Hostem bude pardubická hlavní architektka ing. arch. Pavla Pannová. Řeč bude o chystaném územním plánu města, ale např. o přípravě projektu Přednádraží nebo o areálu bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Přednáška se koná ve středu 22. dubna 2015 od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Přírodovědná procházka na Nemošickou stráň

obrázek k článku

Na sobotu 18. dubna připravil Klub přátel Pardubicka komentovanou procházku na přírodní památku Nemošická stráň. Ta byla vyhlášená přírodní památkou roku 1982 a představuje strmou, přibližně kilometr dlouhou opukovou stráň. Sraz účastníků je ve 14 hodin na zastávce MHD u Foxconnu. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Ještě do 26. dubna můžete v prvním kole tipovat Dobroděje Pardubicka

obrázek k článku

Již jsme informovali, že Klub přátel Pardubicka v rámci oslav 50. výročí svého založení připravil anketu, ve které hledá osobnost, která Pardubicku nejvíce prospěla. V rámci prvního kola ankety můžete tipovat žijící nebo nežijící osobnost, která by si zasloužila být nezapomenuta. Své tipy můžete odevzdávat na hlasovacím lístku, který naleznete v místním tisku, v kanceláři Klubu přátel Pardubicka nebo v knihkupectví Mozaika na pardubickém nádraží, tipovat je možné také prostřednictvím formuláře na internetových stránkách Klubu přátel Pardubicka na adrese www.kppardubicka.cz. Z došlých hlasů pak vzejde pětice jmen, která postoupí do druhého kola. Hlasování určí, kdo se stane Dobrodějem Pardubicka. Ze všech účastníků ankety pak bude vylosován jeden šťastlivec, který obdrží hodnotné ceny. Tak neváhejte a tipujte, kdo by měl být dle Vás…


Rybníkářství na Pardubicku a ochranná známka Pernštejnský kapr

obrázek k článku

V pořadí 239. Hovory o Pardubicku se budou věnovat tradici rybníkářství a chovu ryb. Tato tradice zde byla založena již na počátku 16. století po příchodu Pernštejnů na Pardubické panství. Řeč bude také o zapsané ochranné známce Pernštejnský kapr. Hovořit bude Adlof Vondrka z Rybničního hospodářství Lázně Bohdaneč. Přednáška se koná ve středu 8. dubna 2015 od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma.


Projekce filmů o Pardubickém kraji

obrázek k článku

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na projekci filmů o Pardubickém kraji. Ta se bude konat v rámci Výroční členské schůze Sdružení přátel Pardubického kraje ve středu 1. dubna. Akce se koná v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích (budova krajského úřadu). Schůze Sdružení začíná v 17 hodin, projekce filmů má naplánovaný začátek v 18 hodin. Promítnuty budou tyto filmy: - Autentický historický snímek z roku 1956 o masopustním veselí ve Starém Mateřově u Pardubic - Propagační film o Králickém Sněžníku - série krátkých filmů o zajímavostech a památkách oblasti Orlicka. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem