Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Listopad 2017

Orlí hnízdo, okolí Mnichova a Mauthausen

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci dalšího pokračování cyklu Hovory o Pardubicku projekci dvojice cestopisných filmů, které nabídnou procházku bavorskou metropolí Mnichovem, ale i výlet na vrchol Kehlsteinu, kde si nechal Adolf Hitler na konci 30. let vybudovat sídlo nazvané Orlí hnízdo. Druhý film pak nabídne návštěvu městečka Mauthausen a blízkého památníku koncentračního tábora. Projekce cestopisných filmů Jaroslava Nováka se koná ve středu 29. listopadu od 18 hodin v budově staré reálky na Komenského náměstí (krajský úřad). Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Komentovaná prohlídka výstavy Poklady zbrojnic

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 16. prosince od 14 hodin komentovanou prohlídku výstavy Východočeského muzea na pardubickém zámku pod vedením Jana Tetřeva. Zájemci o prohlídku se mohou hlásit buďto osobně v kanceláři Klubu přátel Pardubicka nebo emailem na info@kppardubicka.cz


Exkurze do pardubického pivovaru

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil pro své členy možnost účasti na komentované prohlídce pardubického pivovaru Pernštejn. Ta se bude konat v pondělí 11. prosince od 15 hodin. Zájemci z řad členů Klubu přátel se mohou hlásit k účasti v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek mezi 10-12 a 13-17 hodinou.


Slavnostní odhalení informační tabule k projektu Pardubický Slavín

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pokračuje i v letošním roce v projektu Pardubický Slavín. V úterý 21. listopadu se v 16 hodin uskuteční slavnostní odhalení v pořadí již páté informační tabule s vyznačenými hroby významných pardubických osobností. Ta se bude nacházet na židovském hřbitově v Jesničánkách. Součástí bude také krátká komentovaná prohlídka hrobů významných pardubických osobností pohřbených právě na pardubickém židovském hřbitově. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Albánie - divoká evropská země

obrázek k článku

V rámci 282. Hovorů o Pardubicku budeme cestovat přes několik zemí bývalé Jugoslávie do Albánie - země vysokých hor, průzračného moře a krásných žen. Cestopisná přednáška doplněná projekcí s výkladem Martina Adámka z Asociace průvodců ČR se koná v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí ve středu 15. listopadu od 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána. Akci pořádá Klub přátel Pardubicka.


Nově zasazený jinan dvoulaločný byl v parku na Vinici pokřtěn svatomartinským vínem

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 11. listopadu na svátek svatého Martina přírodovědnou vycházku pod vedením dendrologa Vítězslava Haupta do parku Vinice. V jejím rámci se téměř čtyři desítky účastníků dozvěděli mnohé zajímavosti o dřevinách, které se v parku nacházejí. Mimo jiné to byla například informace o dendrologické zajímavosti, kterou je exemplář dubu velkoplodého, o jehož existenci v tomto parku neměli dendrologové donedávna tušení. Součástí vycházky byla na závěr výsadba jinanu dvoulaločného, na které se účastníci vycházky sami podíleli. Strom pak byl stylově pokřtěn svatomartinským vínem.


Svatomartinská Vinice

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá pro širokou veřejnost v sobotu 11. listopadu od 14 hodin komentovanou svatomartinskou vycházku po přírodních zajímavostech parku Vinice. Ta bude spojena s výsadou stromu, kterým bude exemplář jinanu, který pokřtíme svatomartinským vínem. Průvodcem bude dendrolog Vítězslav Haupt. Sraz zájemců o prohlídku parku je u lávky do parku Vinice. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


NABÍDKA K ÚČASTI NA TELEVIZNÍM NATÁČENÍ

obrázek k článku

Nabízíme volná místa k účast na natáčení zábavného pořadu České televize ?Tajemství těla? v roli obecenstva. Natáčení se bude konat v neděli 7. ledna 2018 v areálu České televize na Kavčích horách. Moderátory jsou Martin Dejdar a Petr Vacek za účasti čtyř VIP hostů. Pro všechny předem přihlášené účastníky bude zajištěna doprava z Pardubic i návrat zpět do Pardubic zdarma. Každému účastníkovi bude po skončení natáčení na místě vyplacena odměna ve výši 100 Kč v hotovosti. Pokud máte zájem se natáčení zúčastnit, kontaktujte nás na emailu info@kppardubicka.cz nebo osobně v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ul. 54 v Pardubicích. Pro přihlášení na natáčení je nutné sdělit adresy trvalého bydliště, rodná čísla a čísla občanských průkazů všech účastníků natáčení.


POMOZTE NÁM ZMAPOVAT HISTORII PARDUBICKÝCH RESTAURACÍ, HOSTINCŮ A NEVĚSTINCŮ

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka se spolupodílí na přípravě publikace, jejímž cílem je zmapovat historii pardubických hospod, restaurací, ale i nevěstinců. Publikace by měla vyjít v příštím roce. Pro její přípravu uvítáme dokumenty a vzpomínky, které by umožnily historii těchto objektů přiblížit. Pokud tedy máte k dispozici dokumenty, které pomohou historii těchto objektů zmapovat a jste ochotni nám tyto dokumenty zapůjčit, budeme rádi. Kontaktovat nás můžete na emailu info@kppardubicka.cz.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem