Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Září 2019

Východními Čechami v pěti videofilmech

obrázek k článku

V pořadí 313. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku nabídne projekci série krátkých filmů, které by mohly sloužit jako tipy k návštěvě zajímavých míst ve východních Čechách. Nahlédneme tak do historických center měst Opočna, Dobrušky a Nového Města nad Metují, kde začíná první cestopisný dokument. Další filmy pokračují vycházkou okolo lomů na Skutečsku, dále pak navštívíme skanzen v Hlinsku, unikátní dřevěný kostel ve Velinách, hřeben Orlických hor, hospital Kuks, ale i přehradu Les království. Projekce filmů Jaroslava Nováka se koná v úterý 1. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Ze sobotní vycházky arboretem

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 21. září komentovanou vycházku arboretem na Dukle, které se účastnilo na 40 lidí. Odborným výkladem vycházku doplnil dendrolog Vítězslav Haupt. Součástí vycházky byla také výsadba metasekvojce obrovského, který je největším stromem světa dorůstajícím až do stametrové výšky. Dle V. Haupta by však tento vysazený exemplář měl dorůst do výšky ?jen? 30 metrů. Návštěvníkům akce se však nabízel také mnohdy velmi smutný pohled na celou řadu uschlých stromů vysazených v posledních letech. Nabízíme několik fotografií z této akce.


Komentovanou vycházku arboretem na Dukle doplní výsadba stromu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 21. září od 14 hodin komentovanou vycházku arboretem na Dukle pod vedením dendrologa Vítězslava Haupta. Vycházku doplní symbolická výsadba stromu. Sraz účastníků před kulturním domem na Dukle. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Putování po stopách předků

obrázek k článku

V pořadí 312. a současně první poprázdninové pokračování cyklu Hovory o Pardubicku se bude věnovat putování po stopách předků. Přednáška dlouholetého badatele a genealoga Lubomíra Havrdy nabídne povídání o tom, jak si sestavit vlastní rodokmen, kde hledat informace o svých předcích a mnoho dalších zajímavostí z genealogie. Genealogická přednáška se koná v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích tentokrát již v úterý 17. září od 18 hodin. Vstup zdarma, veřejnost zvána.


Ze sobotních Dní evropského dědictví

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v rámci Dnů evropského dědictví v sobotu při po sobě následující komentované prohlídky Evropského spolkového domu a odpoledne pak komentovanou vycházku po městě zaměřenou na pardubické báje a pověsti. Její účastníci se tak dozvěděli nejen více o tom, zač je v Pardubicích perník nebo o podzemní chodbě na Kunětickou horu.


Klub přátel Pardubicka v rámci Dnů evropského dědictví

obrázek k článku

Sobota 14. září ve 14 hod ? Pardubické báje a pověsti - Během komentované vycházky se účastníci dozvědí např, zač je v Pardubicích perník, jak to bylo s podzemní chodbou na Kunětickou horu nebo více o čertíkovi na balustrádě morového sloupu v Pardubicích. Sraz účastníků je před Zelenou bránou. Provází Helena Řehounková.


Z turistického soustředění v Liberci

obrázek k článku

Také v letošním roce uspořádal Klub přátel Pardubicka týdenní turistické soustředění. To letošní se konalo v Liberci a okolí od 31. srpna do 7. září. Více než tři desítky účastníků našlo ubytování v Unihotelu a ti, co se zúčastnili všech výletů našlapali cca 80 km. Nabízíme několik fotografií připomínajících tuto akci. Autory jsou ing. Vladimíra Vaňková a Zdeněk Řehák.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem