Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ - Mincemi a medailemi naplněný život Bedřicha Skrbka

obrázek k článku Ve dvou kočárech vyrazili do Čáslavi i zástupci pardubických vlasteneckých organizací v čele s dr. Antonínem Formánkem, pozdějším pardubickým starostou, a dr. Františkem Cibulkou, zakládajícím členem Spolku pro postavení divadelního domu v Pardubicích. Vlakem se za nimi vypravili i tři mladí kamarádi Alois Skrbek, studující stavebního inženýrství v Praze, jeho bratr Bedřich účetní v Hoblíkově tiskárně v Pardubicích, a František Dvořák, budoucí majitel pardubické továrny na hospodářské stroje. Mládenci pozorně vyslechli všechny slavnostní proslovy, se zájmem si prohlédli odhalený pomník a když se nabažili slavnostního ruchu, vydali se na prohlídku památek a zajímavostí tohoto staroslavného královského města. V jednu chvíli, aniž by si to uvědomil, se od kamarádů v jedné uličce oddělil Bedřich Skrbek. Za sklem jedné výkladní skříně jej totiž zlákalo množství starých mincí.

Zalomcovala jím sběratelská horečka – od dětských let miloval a chránil rodinné památky a shromažďoval vše, co jen trochu neslo punc starobylosti. A tak neodolal – v krámku nakoupil staré grošíky téměř za všechny peníze, co měl v kapse. Když se opět setkal se svými druhy, navzájem se pochlubili, co si kdo v Čáslavi koupil. Každý něco. Přitom zjistili nepříjemnou věc – utratili víc, než měli mít peněz, aby se vlakem dostali zpět až do Pardubic. Nedalo se nic dělat, dojeli jen do Řečan, zbytek cesty do Pardubic šlapali pěšky…

Když 29.srpna 1880 odhalovali na náměstí v Čáslavi pomník husitského vojevůdce Jana Žižky, sjížděli se sem od božího rána členové vlasteneckých spolků z celého kraje, Sokolové, studenti i prostí lidé, aby účastí na slavnosti vzdali hold trocnovskému hrdinovi.

 

            Na východním konci Wernerova nábřeží za pardubickou radnicí stojí proti bývalému „císařskému“ mlýnu uzounký jednopatrový dům čp.113, k němuž se dostaneme také podchodem z Pernštýnské ulice průchodem zvaným „Pod sklípky“. Na průčelí domu jsou dva kruhové medailonky, jež vytvořil pardubický sochař Miloslav Baše. Pravý medailonek připomíná, že zde žil a v roce 1918 zemřel jeden ze zakladatelů české numismatiky, dvaatřicet let kustod pardubického vlastivědného muzea – Bedřich Skrbek. Onen Skrbek, o kterém již byla řeč. V levém medailonku je jeho podobizna.

            Bedřich Skrbek nebyl studovaným numismatikem, byl účetním v tehdejší pardubické Hoblíkově tiskárně a sbírání mincí a medailí bylo jeho koníčkem. Sbírat je začal již jako žák pardubické reálky. Ač numismatik-amatér, pilným studiem se propracoval k hlubokým znalostem mincí a mincovnictví v jednotlivých zemích včetně mincoven a mincmistrů. Znalosti a dlouholeté zkušenosti pak uložil spolu s čáslavským Klimentem Čermákem do třídílného spisu „Mince království Českého za panování rodu Habsburského od r. 1526“. Jednotlivé díly vyšly v Pardubicích v rozmezí 22 let (1891-1913) a stále patří k základním dílům numismatické literatury u nás. V roce 1910 vyšel Skrbkův spis, vážící se k regionu – „Mince a medaile rodin a osob pardubických“ s 19 vyobrazeními.

            Skrbkovu bohatou numismatickou sbírku, v níž je řada vzácných dukátů (např. masivní zlatá mince z roku 1620, desetidukát „zimního krále“ Fridricha Falckého, jichž se zachovalo pouze několik exemplářů) koupilo ještě za Skrbkova života pardubické muzeum, jehož numismatický fond se tak stal jedním z nejbohatších u nás.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem