Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

TAKÉ PARDUBICKÉ LYŽOVÁNÍ SLAVÍ - 2. část

obrázek k článku Ještě před druhou světovou válkou založili lyžaři SKI klubu Pardubice v roce 1938 tradici závodu v obřím slalomu, nazvaném Štít města Pardubic. První ročník se jel v Orličkách, válečné v letech 1940 a 1941 pak v České Třebové a Ústí nad Orlicí. Hned po válce se pardubičtí lyžaři do milovaných hor vrátí. SKI klub má rekordních 383 členů a na vánoce 1945 plně obsadí Pardubické boudy na Černé hoře. Učitelé Vilém Weiss a Ferdinand Totter najdou na Zadních Rennerovkách dvě boudy po vysídlených německých obyvatelích a zaberou je pro pardubické učitelstvo. Jedna z nich, zvaná už roky Weissova bouda patřila potravinářské průmyslovce, nyní je v soukromých rukách, rekreaci pardubických však slouží dál. Druhou záhy převzala a od základů přestavěla Česká spořitelna. V roce 1947 vykazuje SKI klub už přes 500 členů, dalších 150 lyžařů je organizováno v Sokole Pardubice II. Kurzy pro cvičitele pořádá i Dělnická tělovýchovná jednota DTJ. V roce 1948 je obnoven Štít města a po nadekretovaném sjednocení převezme členy SKI klubu pod svá křídla Sokol Pardubice I. V srpnu téhož roku převezme ZSJ (Závodní sokolská jednota) Tesla téměř ruinu chaty ?Junácká stráž? ve sv. Petru a k ní patřící kamenný domek a chatku ?U pěti Sullivanů?. Díky pracovnímu úsilí je chata se 60 lůžky otevřena již 19.září 1948.

Štít města, tentokrát ve sjezdu, se jede v roce 1949 na Pardubických boudách. Založen je i oddíl lyžování při ZSJ Rybitví, který od roku 1953 vede ing. Ota Vojtíšek. Oddíl zakoupí Zinneckerovou boudu na svazích Černé hory a po usilovné práci ji otvírá již 8.prosince 1953. Pro rekreaci pronajímá chatu „Lesní zátiší“ v Horní Malé Úpě.

            Od roku 1954 se ve výsledcích lyžařských závodů objevují jména členů Rudé hvězdy a PDA (Posádkového domu armády) Pardubice. Jiskra Semtín vlastní i další chatu v Bedřichově v Jizerských horách, v nadmořské výšce 845m. Krajským přeborům ve sjezdových disciplinách vládne v roce 1955 ing. Ota Vojtíšek, reprezentující Jiskru Chemoprojekt. Dalšími výbornými závodníky tohoto období jsou sjezdaři Jirásková, Häuslerová, Kněžková, Pazderová, Boček, Tamchyna, Golombiowský a Franc. V bězích Hofmannová, Koutník, Prokop a všestranná Černá.

            Hlavní událostí roku je odkoupení chaty č.317 v Javořím dole TJ Dynamem Pardubice. Tuto původně zemědělskou usedlost koupí od Kladenských uhelných dolů.

 

O rok později staví Tesla na svazích Stodu lyžařský vlek a rozšiřuje chatu „Stráž“. Tradici běžeckého závodu o „Krakonošův pohár“ zakládá Rudá hvězda v roce 1960 v Horní Malé Úpě. Štítu města Pardubic v obřím slalomu, který už každoročně pořádá TJ Dynamo v Javořím dole, se zúčastňuje ke čtyřem stovkám lyžařů. Novinkou je založení závodu ve slalomu na suchu, který je od roku 1963 pořádán na jediném kopci ve městě, tedy na Vinici. Ve II. lize ve sjezdových disciplínách působí v roce 1965 členové lyžařského oddílu Slavie VŠCHT Pardubice, doplněni hostujícími závodníky Tesly. Ve stejné soutěži běžců závodí Dukla Svítkov, doplněná „Tesláky“.

            Lyžaři Dynama dále zlepšují podmínky pro sjezdové lyžování. V roce 1966 staví v „Javořáku“  VI. 200, o čtyři roky později VI. 315. Lídry sjezdového lyžování šedesátých let jsou Petráňová, sestry Bergmannovy, Vítková, Němcová, Kociánová, Spanlangová, Beránek Vladimír a František, Hendrych, Pospíšil, Moravec, Malina, Kvapil, Dostál, Káňa, Zlatník, v bězích Lencová, Štrymplová, Šimerková, Ulrychová, Svoboda, Eichler, Částek, Šourek, Plesar, Trávníček a vojáci Kulíček a Michálek. Přebornicí republiky ve slalomu a kombinaci se stane v roce 1968 mladší žákyně Zdena Cihelková. O rok později získá titul v obřím slalomu.

            Na začátku sedmdesátých let narostou čísla startujících v tradičních pardubických závodech, tj. Krakonošově poháru v běhu a Štítu města Pardubic v obřím slalomu až přes 700. Pardubičtí lyžaři – běžci se zúčastňují s úspěchem také příbuzných odvětví: Sokolovského závodu branné zdatnosti a orientačních závodů. V roce 1970 absolvují studenti VŠCHT již po sedmé pochod na Duklu, kdy z větší části na běžkách, urazí za šestnáct dní 700km. Z dalších nezávodních soutěží jsou pořádány přechody Žďárských vrchů i Orlických hor. Mnoho pardubických desetičlenných družstev mužů nastupuje na start závodu „70km po hřebenech Krkonoš“. Při výcvikovém táboře ve Vysokých Tatrách se tři členové VTJ Dukla Pardubice zúčastní akce na záchranu horolezců. Zdena Cihelková, už v barvách Pedagogické fakulty Hradec Králové, zvítězí nejen v mistrovském závodě roku 1973 v obřím slalomu, ale i ve světové Universiádě ve slalomu – speciál. V mistrovství ČSSR orientačním lyžařském závodě dorostenců vyhraje také v roce 1973 Ditrych z Lokomotivy Pardubice. Po desáté jedou studenti na Duklu. Trasa vede přes Beskydy, podhůří Vysokých Tater, Spišskou Maguru, Čerchovské pohoří, Bardějov a Svidník. Rozmáhá se nejen trénink, ale také závodění na kolečkových lyžích. Od roku 1973 pořádá závody na Slovanech oddíl Tesly.

            V přeboru České republiky žákyň v roce 1975 vyhraje slalom Lenka Vlčková, která hájí barvy Dynama Pardubice. Ve federálním mistrovství je druhá, stejně jako mezi žáky Roman Teplý. Noviny píší o Krkonoších jako o pardubických horách. Kromě Dynama v Javořím dole, má Tesla chaty ve sv. Petru a Prkenném dole u Žacléře, Lokomotiva na okraji Pece a Rudá hvězda na Pomezních boudách. Pro rekreační účely vlastní boudy také řady pardubických podniků a institucí. O rok později ale Tesla chaty ve sv. Petru ztrácí. Na Duklu jedou v roce 1978 kromě studentů VŠCHT také mladí učňové TMS Pardubice. Rok 1980 je rokem výstavby vleku Tatrapoma u chaty Dynama v „Javořáku“. Vlek má délku 522m           a převýšení 159. Na jeho stavbě bylo odpracováno 4.200 brigádnických hodin.

            Na závěr 2. části výčet nejlepších pardubických lyžařů let sedmdesátých v kategorii dospělých. Mezi sjezdaři to byli především členové VTJ Dukly Racek – Lorenc, Bubeník, Šišmič, Chvalina, bratři Vořechovští, Böhm, Bodnár, Jiroutek, vysokoškoláci Němcová, Hrubičková, Majerová, Kornfeld a dále Fialová, Housková, Křepelkové Jiří a Luboš a Žeglitz. V bězích vynikala Francová, Křičenská, Horáková, Vondroušová, Hnitková, Bernardová a Ringelová. Mezi muži Žák, Trpišovský, Šafář, Jahoda, Hauschwitz, Nesvadba, Domin a Gorný.

Dokončení v příštím čísle.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem