Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

TAKÉ PARDUBICKÉ LYŽOVÁNÍ SLAVÍ

obrázek k článku Dokončení Krakonošova poháru v bězích, který pořádá lyžařský oddíl Rudé hvězdy v Horní Malé Úpě, se ve všech kategoriích zúčastňuje každoročně kolem 900 běžců. Také v březnových ?70km po hřebenech Krkonoš? je závod mezi pardubickými sportovci všech odvětví velice oblíbený. Kromě specialistů potkáme na trati vodáky, veslaře, atlety, orientační běžce a další nadšence. Soutěží desetičlenné hlídky mužů, pětičlenné žen. Čas se měří poslednímu z hlídky, nezřídka vidíme, že vysíleného borce táhnou další na provaze. V roce 1985 však se ?sedmdesátka? nejela, protože ministerstvo kultury nepovolilo závod na tradiční trati. Tradiční přejezdy vysokoškoláků na Duklu organizuje doc. ing. Karel Vytřas, který je svým studentům vlastní účastí vzorem. Výkonnostním vrcholem pardubického sjezdového lyžování je 13. místo Lenky Vlčkové na mistrovství světa v roce 1978 v kombinaci. Na světovou stříbrnou medaili v orientačním lyžařském běhu dosáhne v roce 1983 v družstvu ČSSR Iva Kalibánová - Kusynová. O rok později je reprezentační družstvo žen na mistrovství světa, znovu s Ivou Kalibánovou v sestavě, na 4. místě. Každoročně jsou pořádány okresní a krajské přebory, počínaje nejmladším žactvem. Sjezdové discipliny se pořádají v Javořím dole, v Říčkách, Prkenném dole, běžecké pak na Vysočině ? Kameničkách, Svratce i České Třebové. V roce 1987 bylo dokonce v pardubickém okrese 13 lyžařských oddílů, funkci předsedy okresního svazu vykonával Ján Hýsko.

   Je také na místě si říci, kdo zastával v jednotlivých lyžařských oddílech vůdčí postavení. V okresní sekci působili v padesátých letech MUDr. Vladimír - Míťa Kohoutek, Ota Sirůček, Ruda Boček, Ferdinand Totter a ing. Otakar Vojtíšek. V poválečném období se v Tesle opírali o předsedu Vladimíra Spanlanga a trenéry ing. Zdeňka Cihelku, Luboše Růžičku, Jiřího Teplého, Vladimíra Beránka, Pavla Pazderu. V Lokomotivě to byla především Vlasta Englichová. Lyžaře TJ Dynamo vedl zprvu Jaroslav Trčka, pak léta ing. Jaroslav Golombiowski, od roku 1991 RNDr. Stanislav Kraus. Víc než půl století byl duší dění v Javořím dole ing. Otakar Vojtíšek. 

O mládež se staral Petr Dřevíkovský, trenérsky působila Zdena Fuksová, později jako šéftrenér ing. Vladimír Beránek, CsC. Ve stejné funkci pracoval i ve Východočeském lyžařském svazu. Dále činnými byli RNDr. Rudolf Došel, Milena Zemanová, ing. Pavel Rous a ing. Miloš Čepický. Oddíl měl i početný kádr 47 rozhodčích. Ve Slávii VŠCHT předsedal zprvu Alexander Stach, později prof. Míla Němec. V Rudé hvězdě byl z počátku tahounem Josef Šourek, později MUDr. Bohumil Koláček, Ivan Kubálek, Antonín Cakl, Josef Tobola, Ladislav Malínský, Hemerka, Matúský, Rychetský a Uřídil. V sedmdesátých letech vedl lyžaře ve VTJ Dukla Racek důstojník Pátek, s ním ve výboru pracovali důstojníci Ringel, Krúpa, Plesar. Tři pardubické oddíly, tedy Dynamo, Rudá hvězda a VTJ Dukla měly po 150 členech, oddíl ve VCHZ kolem stovky. Na Pardubické boudy zajížděli lyžaři TMS, které vedl Josef Franc. Rekreační forma, především běžeckého lyžování, se ujala i v Klubu vodáků a turistů (KVT), který vedl a vede Petr Glos, a který nyní registruje na 200 členů.

   Ze závodníků v osmdesátých letech vozila domů medaile z federálních i českých mistrovství v kategorii žákyň a dorostenek talentovaná Veronika Stříteská, která po zranění byla snad ještě úspěšnější v atletických sprintech. Z dalších, kteří vynikali především na krajské úrovni, je třeba jmenovat Petru Doležalovou a Martina Beránka. Lenka Vlčková už vyhrávala mistrovství žen v barvách UK Bratislava.

  V současné době je nejpočetnějším lyžařským klubem v  Pardubicích Tesla, se základnou v Prkenném dole. Dlouholetým  předsedou byl Pavel Bažant, který žel před Vánocemi 2015 zemřel. Nyní převzal tuto funkci Petr Ledvina, dále jsou nápomocni Jiří Zachoval, Věra Kuciánová, Jitka Růžičková, Jiří Němec a Miloš Danihelka. Klub čítá kolem 300 členů. Lyžaři v TJ Dynamo se po roce 1989 vrátili k samostatnosti a tradičnímu názvu SKI klub Pardubice. Koupili novou rolbu Prinoth, prodloužili vlek o dalších 250m, ale na přelomu století rezignovali na závodní lyžování. Poslední 45. ročník tradičního závodu „O štít města Pardubic“ pořádali v roce 2000. Počet členů, kteří jezdí stále rekreačně v Javořím dole, se blíží stovce. Nyní jsou registrováni pod názvem SK Pardubice. Také běžecký Krakonošův pohár, pořádaný lyžaři Rudé hvězdy, skončil svým 35. ročníkem už v roce 1994, protože krajská správa policie neumožnila lyžařům pobyt na chatě v Horní Malé Úpě. Přesto běžecké lyžování, nyní ve Sportovním klubu policie (SKP) žije. V roce 1993 se z mateřské tělovýchovné jednoty Sokol osamostatňuje Sportovní klub lyžařů, který se věnuje především výcviku dětí. V jeho řadách působí řada zkušených instruktorů lyžování i snowboardingu, jmenovitě Jiří Braun, Helena Čadová, ing. Petra Nacu, Jaroslav Vávra, Jiří Vrbata, Jaroslav Záruba a Nikola Zárubová. V polovině sedmdesátých let vzniká nový druh lyžování – travní. Týká se samozřejmě jen sjezdových disciplín. V poslední době se mu věnují také v OK SKI Pardubice a především jejich nejmladší členové se objevují na čele českých žebříčků. Klub o 30 členech vede Oldřich Korynta a v juniorkách je v čele českého žebříčku Adéla Kettnerová. Ve speciálních kombinacích jako je ski - regata nebo ski - golf je na mezinárodním poli úspěšný Martin Beránek (rok nar. 1968). Ten závodí také v letmém kilometru   a je stálým účastníkem nejdelšího sjezdu světa „Inferno“ z vrcholu třítisícového Schilthornu ve Švýcarsku. Délka trati je 14.9 km, rozdíl výšky startu a cíle v Lauterbrunnenu je přes 2.100m.                                      

   A i když pardubické závodní lyžování neprožívá právě své nejlepší období, na jeho rekreační podobu to nemá nejmenší vliv. Po celou zimu odjíždějí tisíce pardubických lyžařů do oblíbených středisek v Krkonoších, Orlických horách a na Českomoravské vysočině. A co teprve, když jednou za pár let napadne a vydrží sníh v Pardubicích. Ve stopách kolem Labe, na Kunětickou horu i jinde, se potkávají, také v ohromujícím počtu, mladí i staří vyznavači běžeckého lyžování.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem