Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

PLUKOVNÍK LADISLAV LEHAR Odešel jeden z posledních účastníků boje na Středním východě.

obrázek k článku S opožděním podávám tuto zprávu, že dne 1.října 2015 zemřel ve věku 95 let pan Ladislav LEHAR, bývalý zaměstnanec Výzkumného ústavu organických syntéz v Pardubicích ? Rybitví. Jeho život nebyl jednoduchý a pro napsání těchto vzpomínek jsem zašel za jeho synem Jiřím Leharem, který žije v Pardubicích. Ladislav Lehar se narodil 25.7.1920 v Rovensku okres Záhřeb. Mluvil pěknou moravštinou. Jeho rodiště v roce 1938 bylo zabráno ve prospěch Sudet. Situace pro Československo se stala velmi špatnou a mladá generace správně reagovala. Začala odcházet do zahraničí v pevné víře, že naši svobodu získáme zpět jen vojenským způsobem. Ladislav Lehar s několika spolužáky z gymnázia přešel hranice do Polska, dále doplul přes Černé moře do Turecka a dál se dostal až do Palestiny, kde se pod vedením důstojníka Klapálka začala tvořit československá vojenská jednotka. Po ukončení vojenského výcviku se zúčastnil bojů na obranu Tobruku.

Po ukončení válečných operací na Středním východě odplul L.Lehar v roce 1943 lodí do Anglie. Bohužel při lékařské prohlídce bylo zjištěno, že část plic je napadena tuberkulozou a proto musel být ihned přemístěn do sanatoria poblíž Londýna. Zde byl L.Lehar hospitalizován až do konce války.

Do Československa se vrátil až koncem roku 1945. Oženil se, stal se otcem dcery Ladislavy a syna Jiřího. Díky dokončenému gymnaziálnímu vzdělání a válečným rokům získal postupně vojenskou hodnost – plukovníka.

V Pardubicích – Rybitví pracoval ve VÚOS v oddělení AFYLA. Zde jsem se s Ladislavem seznámil. Pracoval v oddělení spektrálního měření. Já jsem tehdy pracoval na novém vydání vzorkovnice substantivních barviv. Téměř denně jsem přinášel roztoky barvících lázní z oddělení KOLOLA a proměřoval jsem jejich hodnoty. A poněvadž to byla část oddělení, kde L.Lehar pracoval, velmi často jsme hovořili o všem co denní život přináší. L.Lehár byl velmi opatrný při mluvení o politice. Ani přes dlouholeté přátelství jsem se nikdy nedozvěděl o jeho životních problémech.

Rád bych tuto krátkou zprávu o životě a životních událostech plukovníka v. v. Ladislava Lehara ukončil slovy:

„Čest jeho odvaze s jakou odešel bránit naši vlast a čest jeho památce!“


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem