Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Nový návštěvnický okruh na zámku

obrázek k článku Na zámku chystají nový návštěvnický okruh zaměřený na období pánů z Pernštejna Hostem lednových Hovorů o Pardubicku byl ředitel Východočeského muzea Pardubice Mgr. Tomáš Libánek. Ten v rámci svého vyprávění připomněl, že zámek spolu se zámeckými valy jsou jedinečnou památkou ve střední Evropě jako přechod mezi středověkou a novou epochou. Jak se návštěvníci Hovorů dozvěděli, chystá se v příštím roce výstavba nových depozitářů muzea, které se budou nacházet v Ohrazenicích. Po jejich dobudování bude možné vytvořit nový návštěvnický okruh ?Vítejte na dvoře Pernštejnů?. Zde by měl být prezentován hodovní stůl, jak vypadal právě za doby pánů z Pernštejna, pomocí 3D technologií a hologramů pak budou představeny oděvy za pánů z Pernštejna, v nově zamýšleném návštěvnickém okruhu také dobové hry a hračky, na zámeckých valech pak vývoj fortifikace, vystavena bude také pernštejnská zbrojnice, na jednom z rondelů by pak měly být zbudovány tzv. varhany, což je několik děl umístěných vedle sebe, které měly za dob Pernštejnů sloužit pro obranu území před Zelenou bránou.

Jak ředitel Libánek v rámci Hovorů o Pardubicku uvedl, součástí zamýšleného
projektu je také výstavba nového objektu v místě dnešní terasy. Budování Pernštejnského návštěvnického okruhu by tak mohlo začít v roce 2018. Aby mohl tento návštěvnický okruh vzniknout, bude třeba přestěhovat dnešní numismatickou expozici.

Ta by měla najít své nové místo v suterénních prostorách, kde se dnes nachází expozice
pohlednic. „Ta je dnes nejméně navštěvovanou expozicí zámku. Počítáme však,
že bychom pohlednice z této sbírky využívali i nadále v rámci jednotlivých krátkodobých
výstav,“ doplnil plány do budoucna ředitel muzea Libánek.
Jak však Libánek připomněl, ožít by měl zámek již v letošním roce. Na léto se
do zámeckých prostor chystá například festival amatérského divadla, chystané výstavy
by měly připomenout příběh kladrubského koně, první světovou válku, chystá
se i výstava replik korunovačních klenotů, velkému zájmu se bude samozřejmě těšit
i nová expozice zaměřená na historii Pardubic do roku 1918.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem