Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

MAGISTER PAULUS (M.PAUL) NEJEN NA PARDUBICKU, ale i ve Žďáře nad Sázavou

obrázek k článku Vilém z Pernštejna, žijící v letech 1438-1521, kupuje v roce 1491 Pardubice a začíná je přetvářet na sídelní město Pernštejnů v Čechách. Z tohoto důvodu povolává snad severoitalské a jiné zahraniční kameníky a zedníky. Jedním z nejvýznamnějších z nich byl Mistr Paul, který by měl být parléřem neboli polírem Benedikta Rejta. Na druhou stranu se o Paulovi mluví jako o samostatném architektovi, který si své stavby řídil sám. (B.Bůžek ? Louny). Odkud Mistr Paul do Pardubic přišel, není úplně jasné. Některé indicie naznačují, že před svým příchodem do Pardubic pracoval pro Černohorské z Boskovic. Pro Beneše staršího měl přestavovat kostel sv. Jiří v Bořitově, a to po roce 1480. Ale pro tento předpoklad jsem nenalezl žádnou výraznou oporu. V tomto regionu ale prokazatelně pracuje na dvou stavbách, a to na kostele sv. Kateřiny v obci Svatá Kateřina u Šebrova a kostele sv. Filipa a Jakuba v Lelekovicích.

Podle odborníků měl kostel sv. Kateřiny získat svoji podobu v roce 1469, jak dokládalo červenou barvou vyvedené datum, které mělo být objeveno na stěně u bočního oltáře. („A Doni MCCCCLXIX“.) U tohoto data se měl také vyskytovat text, popisující původní zasvěcení Petru a Pavlovi. V současnosti toto vročení a text nejsou ale nikde viditelné.

            S velkou pravděpodobností autorem stavby je Mistr Paul. Na vítězném oblouku se zachoval barevný nápis vyvedený gotickou texturou: mt Paulus, což Dana Běhalová snad jako první správně doplňuje jako „m(agis)t(er) operis Paulus“ – přeloženo do současné terminologie: ten, co vedl stavbu. Nachází se tu i zobrazení kamenické značky, které z tohoto důvodu můžeme přiřadit Mistru Paulovi. V ryté podobě je zaznamenána pouze v jednom případě. V malované podobě se objevuje hned na několika místech. Na sloupu kruchty je pod malovanou značkou zachované vročení 1493, ale odborníci jej považují za pozdější, tak zvaný poutní nápis. Já raději ztotožním existující vročení s poslední přestavbou kostela, než neexistující nápis s jeho nelogickým zasvěcením. Pokud bychom měli ztotožnit tohoto mistra s pardubickým Mistrem Paulem, tak je to vročení pravděpodobnější.

            Druhou stavbou je kostel v Lelekovicích, který je zasvěcen sv. Filipovi a Jakubovi (původně Panně Marii). K přestavbě kostela došlo koncem 15.století. Také zde se zachoval mistrův podpis. V omítce nad oltářem byl objeven nápis „hoc opus fecit Mgr. Paulus“ – „toto dílo vytvořil mistr Paulus“. Přestavba kostela v datech je pro pardubického Mistra Paula nejednoznačná. Jediné datum, které je pro nás záchytné, je rok 1510, kdy došlo snad k jednomu ze tří vysvěcení stávající kostelní lodi.

            Jelikož ve výčtu staveb Mistra Paula chybí jedna stavba, dovoluji si ji zde doplnit. Je jí kostel sv. Prokopa ve Žďáře nad Sázavou. V koruně jižního portálu kostela je gotický nápis, pod nímž je umístěn Lichtenburský erb: zkřížené ostrve a nad nimi vlevo plavající ryba. Nad znakem uprostřed  nápisu je letopočet 1521 a levou část nápisu si dovoluji číst jako Magister Paulus. Když ho porovnáme s nápisem u Sv. Kateřiny, předpokládám, že je můj názor správný.

            Jedním z faktů, který nelze pominout, že po roce 1517 se pardubický Mistr Paul podílel společně s hutí Benedikta Rejta na opravách kostela sv. Mikuláše v Lounech. Do Loun se stěhuje ale nejdříve až v roce 1522 a z Pardubic to ještě tak daleko neměl. Dokončení lounského kostela v roce 1538 se nedožil. Mistr Paul měl zemřít začátkem třicátých let.

            Pokud bychom Mistra Paula z kostela sv. Kateřiny ztotožnili s Mistrem Paulem z Pardubic, měli bychom zatím jediné ztvárnění jeho kamenické značky. Na žádném jiném objektu, na kterých pracoval, nebyla ztotožněna. Na portále žďárského kostela se na pravém ostění nachází tvarově příbuzná značka, ale s Paulovou ji ztotožnit nemůžeme. Paulovu značku nemáme ztotožněnou ani na Kunětické hoře. Paní doktorka H. Kadeřávková na oblouku arkád v nádvoří podobnou kamenickou značku v jednom případě zaznamenala, ale připisovat ji Mistru Paulovi též nemůžeme. Jediné, co je na těchto kamenických značkách zajímavé je, že jsou tvarově příbuzné. To by mohlo napovídat, že se jedná o stejnou skupinu lidí, pracujících pod vedením Mistra Paula.

 

Hypotetická rekonstrukce Paulova života:

 

1491 – zakoupení města Pardubic Vilémem z Pernštejna

1493 – Sv. Kateřina u Šebrova

1510 – vysvěcení kostela v Lelekovicích

1507 až 1522 je obyvatelem Pardubic: Pernštejnské náměstí 66st. (27 nové) – blízko Zelené brány

Účast na stavbách v Pardubicích: Zámek, Dům u Jonáše – klenba

v okolí Pardubic: hrad Kunětická hora, Kunětice – chrám sv. Bartoloměje

1517 – sjezd kameníků v Annaberku, kde byl pravděpodobně společně s Benediktem Rejtem

Po roce 1517 – kostel v Lounech, snad opět společně s Benediktem Rejtem

1521 – Žďár nad Sázavou – kostel sv. Prokopa

Zemřel začátkem třicátých let 16.století v Lounech.

 

Literatura:

 

Dana Běhalová, Brno 2011: Kostel sv. Kateřiny v obci Šebrov – Kateřina. Bakalářská diplomová práce.

Průvodce krajinou hradů, 2014: Rok pánů z Kunštátu. Národní památkový ústav, Kroměříž.

Značka


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem