Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

PÁR POZNÁMEK K OSOBNOSTI VOJTĚCHA VÁŽNÉHO

obrázek k článku Nedávno vyšel ve Zprávách Klubu přátel Pardubicka zajímavý článek od PhDr. Jiřího Kotyka, PhD., který mapoval poválečné osudy čelního představitele českého fašistického hnutí v našem regionu. 1/ Rád bych tímto článkem doplnil portrét této rozporuplné a zároveň zajímavé osobnosti, která hýbala veřejným životem meziválečných Pardubic. Vojtěch Vážný sice pardubickým rodákem nebyl, přesto si myslím, že následující řádky mapující jeho mládí a počátky činnosti před příchodem do Pardubic doplní obraz tohoto československého soudce. Laskavý čtenář tak promine, že se budeme věnovat jinému regionu než je Pardubicko. I když se v průběhu první Československé republiky stal Vojtěch Vážný ústřední postavou pardubického fašismu, východočeským rodákem nebyl. Narodil se 11.března 1894 v Praze. Bohužel další informace osobního rázu v dostupných pramenech chybí, takže nelze s jistotou doložit, z jakých poměrů pocházel. Lze však s velkou mírou jistoty předpokládat, že měl pozitivní rodinné zázemí, které se projevilo na jeho svědomité školní docházce a úspěšném absolvování vysokoškolského studia na právnické fakultě.

Po získání základního a středoškolského vzdělání vystudoval v Praze právnickou fakultu. V hlavním městě také začal svoji kariéru v československé justici. 2/ První praktické zkušenosti získal od konce roku 1918 u okresního soudu na Žižkově, kam byl přidělen na absolvování povinné praxe. 3/ Půlroční stáž absolvoval podle dochovaných vysvědčení úspěšně a v následujících dvou letech působil u zemského trestního soudu v Praze a na státním zastupitelství v Praze 4/ , aby se v polovině roku 1920 vrátil k okresnímu soudu na Žižkově. 5/

            Prvním působištěm po jmenování soudcem byl Liptovský Hrádek na Slovensku, kde se v červnu roku narodil jeho syn Vojtěch. 6/ V říjnu následujícího roku se jeho působení na Slovensku uzavřelo, když byl výnosem ministerstva spravedlnosti přeložen k Okresnímu soudu v Dobříši. 7/

            S působením v Dobříši je také spojen počátek jeho činnosti v Národní obci fašistické. Přesné datum jeho vstupu do NOF není známo, od druhé poloviny roku 1926 se však začal objevovat na schůzích NOF v Dobříši a od roku 1927 začal na schůzích a veřejných shromážděních také aktivně vystupovat. 8/ Zanedlouho mu některé výroky přinesly první problémy u nadřízených. Již v roce 1927 bylo proti němu zahájeno první disciplinární řízení. Vážnému se kladlo za vinu, že svým aktivním vystupováním a několika projevy porušil zásadu apolitičnosti justičních zaměstnanců. V březnu následujícího roku byl shledán vinným, jelikož se však jednalo o první prohřešek, byl potrestán pouhým napomenutím. Podívejme se na část disciplinárního rozsudku: „Vojtěch Vážný /…/ jest vinen, že porušil povinnosti okresního soudce /…/ tím, že na veřejných místech jako řečník pronesl výroky, které byly na újmu důvěry, hodnosti a vážnosti stavu soudcovského. /…/ Za porušení toto ukládá se mu pořádkový trest napomenutí.“ 9/

            V tomto okamžiku se poprvé projevil talent Vážného obhájit se a v očích nadřízených zmírnit své prohřešky. Proti napomenutí se odvolal a velmi obratně vysvětlil důvody svého počínání. Není pochyb o tom, že byl úspěšný, protože samotná kárná komise ve zdůvodnění udělení napomenutí uvedla: „Vzhledem k hájení obviněného, že celá jeho činnost vycházela z ideálního dobrého úmyslu pracovati pro dobro státu, z organizace fašistické využitkovat pouze to, co dobrého v ní viděl a brzditi všem případným výstřelkům. Že vždy jen zdůrazňoval smysl pro zákon a právní řád, neshledává kárný soud v této jeho činnosti nějaké těžké pochybení, nýbrž shledává pouze porušení proti pořádku.“ 10/ V disciplinárním rozsudku lze najít zajímavou skutečnost. Nadřízení v tomto okamžiku neshledali jeho členství ve fašistické straně za nevhodné, vinili ho pouze z několika závadných výroků. „Skutečnost, že obviněný projevil zanícení a nadšení pro směry fašistické, není sama o sobě ničím nečestným, ani porušením služebních povinností.“ 11/ Naopak v disciplinárním řízení v roce 1932, kdy již byl čelním představitelem tohoto hnutí v Pardubicích, se Vážnému kladlo za vinu i členství ve fašistické straně.

               V roce 1928 se osudy Vojtěcha Vážného spojily s naším městem. V lednu roku 1928 byl výnosem ministerstva spravedlnosti jmenován na místo soudce při okresním soudu v Pardubicích. V úředním rozhodnutí Prezidia vrchního zemského soudu bylo uvedeno: „Vláda republiky československé propůjčila Vám rozhodnutím ze dne 14.prosince 1927 místo okresního soudce u Okresního soudu v Pardubicích.“ 12/  Do svého úřadu nastoupil počátkem května 1928 a byla mu přidělena občanskoprávní agenda. 13/ Tímto okamžikem začíná nejen soudní kariéru v Pardubicích, ale zároveň svou spolupráci s místní organizací národní obce fašistické.

            Ve východočeském fašistickém hnutí na sebe poprvé výrazněji upozornil v roce následujícím. 20.ledna 1929 již vedl jako předseda veřejnou schůzi v pardubické hotelu Zlatá štika, které se zúčastnilo více než sto posluchačů. 14/ V následujícím období začala jeho pozice v rámci pardubického fašistického hnutí nabývat na důležitosti. Poměrně rychle projevil své značné organizační a řečnické schopnosti. Svou pozici vylepšoval také okolností, že byl soudcem u okresního soudu, díky čemuž se především zpočátku těšil značné autoritě mezi obyvateli Pardubic. Jak by však řekl klasik, to je již jiná historie…

 

Poznámky:

 

1/         Kotyk, Jiří. K poválečným osudům tzv. českých fašistů z Pardubicka. Zprávy Klubu přátel Pardubicka, roč. 2016, č.5-6, s. 178-187.

2/         V Praze se také seznámil se svou manželkou, se kterou se v roce 1922 oženil. Manželka se za svobodna jmenovala Vlasta Veselá, narozena 22.listopadu 1904 v Chicagu. SOkA Pardubice, f. Matrika příslušníků města Pardubic, k.651, Matriční list Vojtěcha Vážného.

3/         SOA Praha, f. Prezidium ministerstva vnitra, personální spis Vojtěch Vážného, i.č.29342, Výnos prezidia Vrchního zemského soudu v Praze z 20.prosince 1918.

4/         SOA Praha, f. Prezidium ministerstva vnitra, personální spis Vojtěch Vážného, i.č. 40404, Platový výměr z 30.listopadu 1919.

5/         SOA Praha, f. Prezidium ministerstva vnitra, personální spis Vojtěcha Vážného, i.č. 7803, Přidělení k Okresnímu soudu na Žižkově z 30.června 1920.

6/         NA Praha, f. ministerstvo spravedlnosti (nezpracovaná část fondu), i.č. 49783, Výpis z matriky Liptovského Hrádku vyhotovený 14.prosince 1925.

7/         Vážný nastoupil k okresnímu soudu v Dobříši  29.října 1925. NA Praha, f. ministerstvo spravedlnosti (nezpracovaná část fondu), i.č. 43012, Potvrzení o nástupu Vážného k Okresnímu soudu v Dobříši 4.listopadu 1925.

8/         Zastávám proto názor, že se Vážný stal členem některého z nacionalistických hnutí, jejichž splynutím na počátku roku 1926 NOF vznikla.

9/         NA Praha, f. ministerstvo spravedlnosti (nezpracovaná část fondu), i.č. 11498, Disciplinární nález z 31.března 1927.

10/       NA Praha, f. ministerstvo spravedlnosti (nezpracovaná část fondu), i.č. 11498, Disciplinární nález z 31.března 1927.

11/       NA Praha, f. ministerstvo spravedlnosti (nezpracovaná část fondu), i.č. 11498, Zamítnutí odvolání z 27.září 1928.

12/       NA Praha, f. ministerstvo spravedlnosti (Nezpracovaná část fondu), i.č. 690, Dopis Vojtěchu Vážnému z 13.ledna 1928.

13/       SOkA Pardubice, f. Matrika příslušníků města Pardubic, k. 352, i.č. 2435/29, Potvrzení o nástupu Vážného k Okresnímu soudu v Pardubicích 3.května 1928.

14/       Podrobnosti o průběhu schůze jsou uvedeny v předcházející části. SOkA Pardubice, f. Presidiální spisy OÚ Pardubice, k. 20, i.č. 115, Relace z veřejné schůze z 20.ledna 1929.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem