Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

MÁLO ZNÁMÉ STRÁNKY ŽIVOTA B.VIKOVÉ-KUNĚTICKÉ

obrázek k článku Pardubická rodačka Božena Novotná, provdaná později za úředníka cukrovaru Jana Vika, vstoupila do dějin české literatury jako spisovatelka feministických románů a novel, básnířka a dramatička. Roku 1881 vystoupila dokonce v Národním divadle v Praze jako herečka. Málo známé jsou zatím její politické postoje. V roce 1912 byla zvolena poslankyní českého zemského sněmu (jako první žena v Evropě mimo Skandinávii). Byla velmi dobrou a sugestivní řečnicí a do svých vystoupení neváhala použít i silné ženské emoce.

7.dubna 1905 došlo na schůzi Ženského klubu v Praze ke konfliktu mezi Charlottou Garrigue Masarykovou a tajemnicí klubu Josefou Humpal-Zemanovou. Ve svém vystoupení oznámila paní Charlotta rezignaci účetní klubu Adalbertiny Laichterové. Paní Josefa, aniž by vyslechla Charlottu do konce, uprostřed schůze odešla a v následku rozčilení pak venku na ulici byla postižena srdečním záchvatem a těžce raněna mrtvicí. Úplně ztratila řeč a pravá část těla jí ochrnula. Je třeba dodat, že tato Američanka českého původu se vrátila do Čech již s chorobou tepen a byla psychicky nevyrovnaná, až popudlivá. Práci sekretářky Ženského klubu vykonávala velmi těžce. Božena Viková na popisované schůzi přítomna nebyla, ale zprávy z ní ji velmi popudily proti Charlottě Masarykové. 15.dubna 1905 napsala do Národních listů (č.45, s.6) emotivní Zasláno, v němž obvinila Ch.Masarykovou ze smrti Zemanové. Vyčetla Charlottě nečeský původ a příliš chladnou racionalitu těmito slovy: „Vás neznáme. Nevykonala jste ničeho. Přišla jste sem odněkud a lámavou češtinou pronášíte studené názory. Teď lhostejně a cynicky tlápla jste na šíji jedné z našich žen. Nešetřila jste její bezmocnosti.“ Na obranu Ch.Masarykové okamžitě vystoupili m. j. Jan Herben a F.X.Šalda. Aféra měla dopad i na osobní život Vikové, odvrátil se totiž od ní její vídeňský přítel J.S.Machar, jemuž nestačil ani dopis T.G.Masaryka, že paní Charlotta paní Boženu omlouvá. Z ženského klubu vystoupily na protest všechny členky Masarykovy realistické strany.

            Je obecně málo známo, že např. B.Viková-Kunětická odsoudila Masarykovo odhalení nepravosti RKZ jako „největší zločin, jenž byl na českém národě spáchán“ a na svých schůzích vystupovala často s obhájcem jejich pravostí filosofem-vitalistou univ. prof. F.Marešem (1857-1942). Obdivovala velmi K.Kramáře a byla silnou kritičkou E.Beneše. Roku 1922 obhajovala píseň „Hej Slované“ jako revoluční hymnu proti Škroupově a Tylově písni „Kde domov můj“. Nikdy neuznala existenci SSSR a nazvala husitského hrdinu Jana Žižku „prvním českým fašistou“, tedy mužem silné ruky. V roce1931 se zastávala v dopise K.Kramářovi ze 7.října generála R.Gajdy: „Potřebuji si s Vámi pohovořit o věci, která není dosud v ČSR vyřízena. Jde o gen. Gajdu. Neodkládejte, prosím, můj list. Otázka gen. Gajdy je dosud velmi palčivá a myslím, že kromě hradní kliky celý národ je touto otázkou již dlouho zneklidněn. Zdá se, že začínáme cítit kaz na svém osvobození, poněvadž nebylo a není u nás dosti síly, abychom dovedli rozlišit svobodu od kupčení.“ Zdá se, že velmi těžce snášela politické intervence Hradu do t. zv. Gajdovy aféry inspirované navíc sovětskou tajnou službou. Bylo jí též silně proti mysli vyzvedávání t. zv. zahraničního odboje před domácím za Velké války 1914-1918. Měla pocit (dnes víme, že správný), že v politické hře jsou využívány i finance od lobbistů Hradu (t. zv. Hájkův fond MZV). V tomto slova smyslu měla silnou politickou oporu v básníku V.Dykovi, senátorovi národně demokratické strany, jenž několikrát vystoupil i v pardubickém hotelu „Zlatá štika“ (zahynul později při koupání v Jadranu v létě 1931).

 

Literatura:

Sborník „Ženy a politika 1890-1938“ (edd. M.Bahenská a J.Malínská). vydal MÚ a Archiv AV ČR, Praha 2014, hlavně příspěvky P.Ježkové „Božena-bojovná žena“ a H.Železné „B.Viková-Kunětická. Na konci cesty?“

Viková


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem