Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PARDUBICKÝ "HROB V DÁLI" A PAMÁTNÍK NÁRODNÍHO OSVOBOZENÍ V MIKULOVICÍCH

obrázek k článku Když jsem hovořil na státní svátek 28.října 2016 u pomníku TGM v Pardubicích o komunistických falzifikacích dějin, zmínil jsem se m. j. o zničení legionářského charakteru ?Hrobu v dáli? na Městských hřbitovech v Pardubicích. Tento projekt bývalého ruského legionáře řídícího učitele Rudolfa Robla (1886-1963) z Mikulovic vznikl roku 1928 (k 10. výročí vzniku ČSR) a byl pěkně svým autorem představen t. r. ve vlastivědném sborníku ?Krajem Pernštýnův? IX. ročník, tiskl V.Vokolek, č.3, s.38-40). Památník padlým legionářům byl předán veřejnosti 1.11.1928, tedy v předvečer Dušiček. Hlavním řečníkem byl tehdy sám autor projektu, který zdůraznil symboliku věčné památky na hroby českých legionářů ?v dáli? ? t. j. v místech, kde padli. Pardubický památník je měl připomínat tak, že ?doma budou žíti hrdinové, jejichž kosti tam práchnivějí, v paměti vděčného národa.? Na pylonech památníku zhotoveného také bývalým legionářem kameníkem V.Vávrou z Přelouče podle plánu zahradního architekta V.Vetešníka (uprostřed stála smuteční vrba) byla připomenuta jména Francouzských bojišť Velké války Vouziers a Terron (zde se bojovalo ještě 27.10.1918) a tyto pylony byly záměrně nasměrovány geograficky směrem k Francii. Směrem k jihu další 2 pylony připomínaly boje na italské frontě u Piavy a Doss Alta, další dva pak Dobrudžu a Kotor (v Boce Kotorské se vzbouřili rakousko-uherští námořníci), další dva pylony připomněly Zborov (1917) a Sibiř, místo slavné anabáze na magistrále proti bolševikům. Do kruhu mezi pylony byla pak vložena hlína od Zborova, Terronu, z Dobrudže a D.Alta.

Po únoru 1948 byl památník, který přežil nacistickou éru, záměrně „ideově transformován“ na památník obětí obou světových válek, takže na pylonech se nově objevily nápisy Sokolovo, Dukla…, aby zanikl původní legionářský charakter památníku. „Nevyhovující“ nápisy byly odsekány amatérským způsobem. Myslím, že je na čase v rámci blížících se oslav vzniku ČSR (2018) vrátit památníku jeho původní ráz. Podklady k tomu jsem předal na Magistrát města Pardubic, oddělení pamětních desek a městských památek.

            Snahy falzifikovat dějiny se bohužel podepsaly i na Památníku národního osvobození v Mikulovicích, kde byl R.Robl řadu let ředitelem školy. Roku 1919 vznikl v obci komitét pro zřízení pomníku. Práce byla zadána chrudimskému sochaři F.Zelenému, který jej vytvořil za 3 600 Kč. 12.10. t. r. byl pomník odhalen. Okolo něj vznikl malý parčík. Roku 1920 vznikl nápad opatřit pomník ještě medailonem s podobiznou TGM. Peníze na medailon (600 Kč) byly získány z provozování divadelní hry R.Robla „Zvony“. Medailon tak mohl být odhalen v předvečer 2.výročí vzniku ČSR (říjen 1920). 28.října 1922 přibyla ještě na památníku nově zřízená pamětní deska na počest mikulovského legionáře Josefa Staňka (zemřel r.1916, v pardubickém sídlišti Dukla je po něm pojmenována ulice). Slavnosti se účastnila m. j. vdova paní Z.Staňková.

            V této podobě přežil mikulovický pomník nacistickou okupaci (1939-1945). Po únoru 1948 však KSČ vyvíjela nátlak na představitele obce a školy, aby byl odstraněn medailon TGM. Bylo rozhodnuto, že pomník bude obložen mramorovými deskami a bude do něj vsazena pamětní deska na J.Fučíka. Ta byla po revoluci (1989) sňata. Nyní stav mikulovického pomníku volá tedy po generální rekonstrukci. Blížící se 100.výročí vzniku ČSR (2018) by k tomu bylo ideální příležitostí. Podal jsem v tomto smyslu návrh starostovi obce a místní samosprávě.

Literatura:

Krajem Pernštýnův, IX. ročník, č.3, s.38-40.

František Valenta, Památník národního osvobození a obětem světové války v Mikulovicích, strojopis (10 s.)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem