Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PROJEV DR. J.KOTYKA, předsedy Společnosti J.Kašpara, při předání sochy městu 16.ledna 2017

obrázek k článku Vážený pane primátore, milá paní doktorko Perrová, vážený mistře Bálku, milá paní Bálková, vážený pane kolego Svitáku, dámy a pánové!
Píše se leden nového roku 2017 a město Pardubice splácí konečně svůj dluh velkému rodáku a svému čestnému občanu ? panu ing. Janu Kašparovi, prvnímu českému aviatikovi. Dovolte mi, abych jako předseda Společnosti Jana Kašpara nad tím vyjádřil svou velikou radost a uspokojení. Je tedy na místě poděkovat:
- městu Pardubice v čele s jeho p. primátorem a zastupitelstvu města za jeho správné rozhodnutí a finanční dotaci uměleckého díla, - Akademickému sochaři Mistru Františku Bálkovi a jeho paní za vytvoření krásné kontaktní sochy, - městskému zastupiteli Ing. Miroslavu Rubešovi za soustavnou propagaci myšlenky a finanční dar, - všem sponzorům za jejich finanční příspěvky do sbírky pořádané Společností Jana Kašpara, - místopředsedovi Společnosti Jana Kašpara p. Janu Doležalovi a jeho týmu z Evropského vydavatelství za organizaci sbírky i dnešní slavnosti, - p. Ing. Pavlu Lejhancovi, klenotníkovi, a knihkupectví Mozaika na nádraží ČD za zajištění sbírky.

Její výsledky budou v červnu po jejím ukončení předány Magistrátu města Pardubic. Opakuji, že osobně mám velkou radost z krásného uměleckého díla a jistě nejsem s tímto pocitem sám, soudě podle reakcí občanů již v závěru loňského roku, kdy byla socha instalována. Toto dílo může jistě výchovným způsobem oslovit i mladou generaci, což původně navrhovaný sloup p. arch. P.Pinkase nikdy nemohl naplnit. Stačí se jen z tohoto místa rozhlédnout směrem k Zelené bráně a vidíme přímo les sloupů, z nichž by ten Kašparův úplně zanikal. Zbytečné řeči o „ukradené zlaté medaili“ z výtvarné soutěže a dokonce o plagiátorství autora svědčí spíše o stále české platnosti úsloví, že „když ďábel již nemůže uškodit, alespoň zasmradí!“ Tyto pokusy nemohou však překrýt slavnostní atmosféru a radost z dneška. Věřím, že zanedlouho podobně uvítáme v oblasti Přednádraží sochu velkého železničního projektanta Ing. Jana Pernera – dílo akademického sochaře Jaroslava Brože. Pardubice tak po dlouhé odmlce získají dvě nová kvalitní umělecká díla. Dovolte mi však, abych do budoucna doporučil vytvořit při Útvaru hlavního architekta pracovní skupinu, jež by navrhla vizi dalších uměleckých děl, jež by důstojně ozdobila město, jež máme tak rádi. Doufám, že tato myšlenka bude příznivě posouzena, protože apriori do budoucna vyloučí další kocourkovské situace, jichž jsme byli bohužel svědky v případě sochy ing. J.Kašpara. Nemaťme veřejnost vypisováním soutěží na t. zv. „památníky“, protože to slovo je ze své podstaty velmi široké a obsahově nepříliš jasné. Vejde se do něj totiž i muzeum!

            Myslím, že pro Kašparovu sochu jsme nemohli najít vhodnější místo než u jeho bývalého rodiště, bohužel zbořeného hotelu Veselka, jehož pohnuté osudy připomíná pamětní deska osazená před časem nepříliš citlivě do země u objektu MAGNUM. Časová osa jako nedílná součást sochy nám připomíná výrazné mezníky pohnutého života J.Kašpara, jenž skončil tragicky – právě před 90 lety – v březnu 1927. Připomeneme si toto jeho výročí v březnu u jeho restaurované hrobky na Městských hřbitovech i u této krásné sochy.

            Závěrem mi dovolte, abych provolal památce J.Kašpara i tvůrcům jeho sochy. „Děkujeme Vám, sláva Vám!“

Kašpar


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem