Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Poslední cihelna v Pardubicích

obrázek k článku V oblasti dnešního pardubického Bílého předměstí se cihelny nacházely patrně už v 15. století; počátkem 16. století byl osídlený prostor východně od města za řekou Chrudimkou označován v urbáři jako Předměstí u staré cihelny. Přeneseme-li se do poloviny 19. století, provozoval zde na Ležánkách cihelnu Jan Nehoda. Tuto cihelnu spolu s usedlostí čp. 50 a polnostmi koupil v roce 1873 rolník Matěj Jukl (+1896), jenž se do Pardubic následně přistěhoval s rodinou z Bílého Podolí mezi Přeloučí a Čáslaví. Ložisko hlíny bývalé Nehodovy cihelny bylo v té době patrně dosti vyčerpané. V roce 1878 Matěj Jukl totiž se svým společníkem Josefem Ipserem požádali na okresním hejtmanství o povolení stavby nové cihlářské pece, kterou chtěli umístit asi padesát metrů severozápadně od staré cihelny blíže k Labi. Přiložený náčrtek stavitele Josefa Falty z prosince 1877 zobrazuje kruhovou Hoffmannovu pec podlouhlého tvaru s oblými čely, která měla mít 14 komor. Záměr prošel úředním řízením bez větších komplikací, takže se zdálo, že stavbě první kruhovky na Pardubicku nestojí nic v cestě, jak ale žadatel později vysvětlil, ?pro nahodilé mé překážky nestavěl jsem.? V roce 1884 žádal o povolení znovu.

Tentokrát ale už bez společníka a s novým plánkem, nyní od Františka Desperáta, mistra zednického. „Jelikož vedlejší pole č. parc. 1395 jsem později ukoupil a tím prostoru rozšířil, umínil jsem si opět kruhovou pec však v menším způsobu než dříve na poli č. parc. 1397 postaviti i s obydlím cihláře a starou cihelnu na poli č. parc. 1375 zrušiti.“ Mistr Desperát narýsoval Hoffmannovu pec, ne ale tehdy už obvyklého podlouhlého tvaru, nýbrž ještě ve starší kruhové podobě, s osmi komorami a centrálně umístěným komínem. Střecha nad pecí vytvářela po okrajích přesah čtvercového půdorysu vymezeného zděnými pilíři, takže na pozdějších plánech Pardubic je tím zastřen kruhový tvar pece.[1] Obydlí cihláře pak představoval domek, jehož trojdělený půdorys obsahoval síň, vpravo od ní světnici a vlevo dvě nestejně veliké komory. Jako zdroj pitné vody pro cihelnu bylo nutné vyhloubit studnu. V úředním povolení se dále připomínalo, že „bude pan Matěj Jukl povinen vydobýváním hlíny na cihly na svém pozemku čís. parc. 2406 v takových mezích se držeti, aby na patnácte sáhů vzdálenosti od řeky k labským břehům se nepřibližoval.“ C. k. okresní inženýr vedle toho požadoval, „aby komín proti rozlétování jisker drátěným kloboukem opatřen byl.“ 28. června 1884 Matěj Jukl okresnímu hejtmanství oznámil, že „již stavbu této kruhové pece jsem dokončil a prosím        o dobrotivé shlédnutí“. V prvním roce provozu se pálily pouze cihly, ovšem, jak list Pernštýn poznamenal „výtečných vlastností, mimo to i cena jejich je poměrně levná“.[2]

O celkové roční produkci Juklovy cihelny zprávy nemáme. Pouze teoreticky bychom mohli uvažovat, že se pohybovala kolem jednoho milionu kusů cihel ročně, tedy přibližně na úrovni úspěšných let cihelny Václava Bubeníka,[3] jíž ovšem předčila cenovou dostupností zboží.

Matěj Jukl předal cihelnu synovi Josefovi (1863 Bílý Podol–1915 Pardubice). Za něj došlo     k vynucené odstávce způsobené první světovou válkou. Výrobu v roce 1919 obnovil Josefův syn JUC. Josef Jukl (1895–1920). Jeho brzký odchod způsobil, že se podniku ujal starší bratr Zdeněk Jukl (1890–1949).[4] Všichni tito potomci Matěje Jukla se už sice nemuseli potýkat       s místní konkurencí, protože jejich cihelna byla jedinou v Pardubicích,  zato byli nuceni čelit obchodnímu tlaku velkých cihlářských závodů těžících především z mocných sprašových vrstev, usazených mezi Chrudimí a Pardubicemi. Konkrétně šlo o cihelny v Blatě, Čepí, Hrochově Týnci, Mikulovicích, Tuněchodech, Úhřeticích nebo později v Ostřešanech. Nepochybně činnost těchto cihelen hrála zásadní roli při zvýšeném stavebním rozvoji Pardubic, který započal koncem 80. let 19. století. "Můj závod jest nepatrný", konstatoval smířeně při jakési příležitosti Zdeněk Jukl v roce 1928.[5] V roce 1933 podnik uzavřel a s ním    i staletou historii cihlářství v Pardubicích.[6]

Pec a kolny byly zbourány ještě v průběhu třicátých let. Dodnes se dochovalo přestavěné cihlářovo obydlí čp.150 amladší sousední stodola. Za těmito stavbami se v místech bývalého areálu cihelny rozkládá zahrádková kolonie.

 

Kruhová pec Juklovy cihelny a význam jejích dochovaných plánů

Kruhové pece se staly všeobecně v druhé polovině 19. století symbolem rozvoje cihlářství, které díky nim začalo získávat průmyslový charakter. Kruhová pec podávala oproti starším typům pecí neslýchané výkony a vyžadovala velký přísun výrobků. Proto se v cihelnách         s kruhovou pecí objevovalo velké množství cihlářských dělníků, kteří byli až postupně nahrazováni strojním vybavením poháněným parou anebo jen žentourem.

Kruhovou pec si nechal v roce 1858 patentovat berlínský stavební podnikatel Friedrich Hoffmann. Jeho pec byla na svou dobu velmi úsporná, proto výrobky z ní mohly být levnější. Oheň zde hořel neustále, protože obíhal dokola tunelem pece, v němž byly narovnány výrobky určené k výpalu. Jeden oběh mohl trvat podle velikosti pece něco přes týden, takže tam, odkud se oheň posunul kupředu tunelem, vypálené cihly chladly až mohly být vyvezeny a navezeny sem nové k vypálení, než se oheň opět přiblížil. Oheň byl živen uhlím sypaným shora do otvorů v klenbě tunelu (správně vypalovacího kanálu) a postupoval kupředu spolu     s tím, jak topič na vrchu pece přikládal těsně před oheň. Friedrich Hoffmann svou pec zdokonalil v roce 1870, kdy její tvar upravil na protáhlý. Tento modernější tvar chtěl použít Matěj Jukl v roce 1878, ale jak už bylo řečeno, stavěl až v roce 1884 podle staršího Hoffmannova patentu. Proč ale, když byl tento systém v té době už technicky zaostalejší? Odpověď není složitá. Sám Jukl připomíná, že chtěl pec menší, o osmi komorách. A nové protáhlé ("oválné") kruhovky se stavěly až s větším počtem komor.

V Pardubicích se tak téměř půl století nacházela kruhová pec podle původního Hoffmannova patentu se skutečně kruhovým půdorysem. Nutno zdůraznit, že těchto cihlářských pecí je        u nás známo velmi málo, jak to alespoň vysvítá z dosavadního stavu poznání. O existenci velké "původní" kruhovky víme z pražského Smíchova, o dalších z Přerova a z Vápenné, kde je ale používali k pálení vápna. Poslední v řadě a obecně nejznámější se nacházela v Hrušové u Vysokého Mýta.[7] Další lokality nejsou zatím spolehlivě ověřeny. Co je ale ještě významnější z pohledu historie cihlářství v našich zemích, je zjištění, že k Juklově peci se dochovaly jako k jediné ze jmenovaných původní stavební plány, dnes uložené                        v pardubickém Státním okresním archivu. Z plánů je kupříkladu patrné, že starší systém kruhové pece nebyl slepě převzat, ale autor ho vylepšil dobovou novinkou, kterou představoval podružný kanál, jímž procházelo odpadní teplo z výpalu do předehřívací zóny pece. Jen o něco pozdější doba by Matěji Juklovi nabídla řešení pro malou cihelnu o něco vhodnější v podobě parciální pece. Tzv. parciálky začal na Pardubicku propagovat a budovat počátkem 90. let 19. století absolvent pražské techniky stavitel Antonín Manych.[8]

 

Přílohy:

Obr. 1: Inzerát, týdeník Pernštýn, 22. července 1884

Obr. 2: Cihly s výrobním označením Juklovy cihelny

Obr. 3: Katastrální mapa Pardubic, výřez, 1910

Obr. 4: Kruhová pec Matěje Jukla, půdorys, SOkA Pardubice

Obr. 5: Letecké snímkování Pardubic, detail, 1937



[1] Přibližná poloha středu kruhové pece Juklovy cihelny podle stavebního plánu z roku 1884: 50°02‘40.23“N, 15°47‘12.92“E.

[2] B. a., Novou kruhovou cihelnu. Pernštýn. List politický a národohospodářský. 1884, roč. 5, č. 61, 30. července, s.2 a 4.

[3] O Bubeníkově cihelně jsme psali v čísle 3-4/2017.

[4] SOkA Pardubice, fond Okresní úřad Pardubice, karton 411, Jukl Josef, JUC. Josef, Zdeněk.

[5] Viz pozn. 7.

[6] SOkA Pardubice, fond Berní správa Pardubice, čp. 150; Adresář Republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství. Svazek 1. Praha : Rudolf Mosse, 1933, s. 937.

[7] DVOŘÁKOVÁ, Dita. Cihelna Jana Říhy. In VALCHÁŘOVÁ, Vladislava (ed.). Industriální topografie / Pardubický kraj. Průmyslová architektura a technické stavby. Praha : ČVUT v Praze, Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury, 2012, s. 125-126.

[8] KAŇKA, Miroslav. „Manychovky“, cihlářské pece na Pardubicku. In Sborník Národního památkového ústavu, odborné pracoviště v Pardubicích za rok 2011. Pardubice : Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích, 2012, s. 7-9.

Cihelna


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem