Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

RODINA FRANTIŠKA FILIPOVSKÉHO STAR. Z PŘELOUČE

obrázek k článku (v písemných vzpomínkách Antonie Allárové z roku 1944) V září roku 2017 uplyne již sto deset let od narození Františka Filipovského (1907-1993), v současnosti nejznámějšího přeloučského rodáka. Neméně populární a oblíbený byl svého času i jeho stejnojmenný otec (1845-1919), který se do Přelouče přistěhoval v roce 1872 a působil zde téměř padesát let. Byl to hudebník, skladatel, kapelník, učitel hudby a ředitel kůru kostela sv. Jakuba v Přelouči. Ve sbírkách přeloučského muzea se nachází poměrně bohatá dokumentace k osobě Františka Filipovského staršího ? v roce 1969 se do sbírek dostala mj. složka s různými doklady, korespondencí, fotografiemi či novinovými články o této přeloučské osobnosti.

Součástí zmíněné složky jsou též velice zajímavé písemné vzpomínky Antonie Allárové z obce Břehy. Podnětem k jejich sepsání bylo představení divadelního souboru místní Občanské besedy, v němž hostoval i František Filipovský mladší, tehdy sedmatřicetiletý, který již tehdy dosáhl poměrně velké popularity. Ačkoliv v roce 1944 již sedmnáct let v Přelouči trvale nežil, často a rád se do svého rodného města vracel.

O autorce vzpomínek Antonii Allárové se povedlo dohledat základní informace. Sama o sobě uvádí, že je sestrou přeloučského katechety Emiliána Balcara.[1] Matriky uvádí, že se narodila se roku 1871 v obci Sobotka na Jičínsku, později se přestěhovala do Přelouče a roku 1904 se zde se provdala za Josefa Allára.[2] V době sepsání vzpomínek žila v obci Břehy (v domě čp. 65) a bylo jí sedmdesát tři let.

Vzpomínky zaznamenala na šest listů papíru velikosti A4 perem a poměrně úhledným písmem. Sepsány byly zřejmě z kraje roku 1944, jejich součástí je i krátký vzkaz F. Filipovskému mladšímu. Pro tuto studii byl text přepsán metodou transkripce a upraven byl dle norem současného pravopisu.

 

Vzpomínky!

 

Hned v lednu 1944 probíhala městečkem Přelouč novina, že v druhé polovici února budou hrát „Divotvorný klobouk“ od V. K. Klicpery a úlohu strýce Koliáše bude hráti rodák města František Filipovský. Veselohra se každému líbila a představení bylo úplně vyprodáno.[3] Protože v nynější milé soudružnosti ke všem, a pobavit co možno nejširší kruh občanů a dělníků, těšíme se, že v radiu anebo v pondělním vysílání pro Říši uslyšíme něco z té veselohry i my starší, co musíme v této zimě sedět za kamny. Není tomu dávno, co se tato veselohra jako premierka dávala v Praze a hned na to zde, v městečku Přelouči, můžeme usuzovat, že František Filipovský na své rodné místo nezapomíná, a k obveselení svých spolurodáků rád přispívá.

Jméno František Filipovský vyvolává tak mnoho vzpomínek na Jeho tatínka, řiditele chóru a skladatele, že v tomto hudebním roce nevzpomenouti také Jeho, byl by nevděk. Když jsme se v roce 1891 přistěhovali do Přelouče, byla první novina, která se městečkem nesla, že se bude pan řiditel chóru ženit. Mnozí tomu nevěřili, byliť příliš uvyklí na Jeho svobodnický stav. Ale po Velikonocích byl oddán se sl[e]č[nou] Pavl[ín]ou Obstovou, hezkou dobrou slečnou, která se k Němu hodila tichostí a skromnosti.[4] Její maminka byla známa lidumilka a podporovatelka chudých, vychovala a zaopatřila několik sirotků. Pisatelka těchto řádků by chtěla věděti, kolik hrnků kávy a polévky se rozdalo u Obstů zejména za války, a kolik se rozdalo bochníků a vánoček rok co rok.

 

Pan řiditel Filipovský uměl hráti snad na všechny nástroje. Měl stále žáky k vyučování hudbě,         a  ztěžka se dostával ku svému „koníčku“ – vyřezávání lupenkou.[5] Kromě hraní v kostele a vyučování byl pan řiditel kapelníkem a vodil pěkně okrojovanou kapelu [na] 1. máje městem, i o jiných slavnostech.

Uměl čistě pískat na flétnu a pikolu a městečkem šla písnička na známou notu: „Pan řiditel Filipovský, je na flétnu výtečník, on chodívá každodenně k Holáskům na kulečník!“. A flétnu měl dokonce i v holi. Byl milým společníkem a žádný žert nepokazil. V teplých ranních hodinách vybízel společnost k vycházce do „Ostrovů“[6] a tam pískal na flétnu se slavíky o závod. Byv společností vyzván, napsal pro flétnu a pikolu „Slavičí tlukot“ a později i pro klavír. Jistě se mnohý pamatuje na onu polku, a v pohlednicové horečce docházely často poštou pohledy z mnoha měst a dálav. I bratru mému docházely pohledy: „Sedíme pod Vesuvem a posloucháme z parku: „Slavičí tlukot.“ - - - Sedím na terase, divím se móři a poslouchám z dálky p[ana] Filip[ovského] „Slavičí tlukot“!“ Byloť to parádní číslo pro flétnisty a tím se stal pan řiditel populárním.[7]

Mnozí přemlouvali p[ana] řiditele, aby zase něco zkomponoval, i paní [Pavlína] se namáhala, ale pan řiditel byl hodně zaneprázdněn, a že nemá čas. Až později se zase vlny zájmu zvedly, pořádala se jakási jubilejní slavnost, a pan řiditel s plnou vervou složil k ní kantátu „Bojovali Čechové a zase zvítězili“.

Ve Staré besedě[8] byl nový hostinský p[an] Ant[onín] Veit, zpěvák a hudebník, a ten připoutal p[ana] řiditele  ke „Kytaře [Přeloučské]“, pěveckému kvartetu. Pan Filipovský zpíval bass II, pan Claner  Fr[an]t[išek] bass I. Pan J. Diviš tenor II a p[an] Veit tenor I. Tímto sborem byl p[an] řiditel jak se patří zaměstnán. „Kytara“ pořádala často koncerty a zájezdy do okolí, a pan řiditel své „Kytaře“ také něco zkomponoval.

Staral se i o kostelní zpěv, aby byl na výši doby, a jest jistě ještě mnoho pamětníků, že až mráz po těle přecházel, když slečna Berta Šlárová, nyní p[aní] Vojtíšková, svým krásným hlasem zazpívala (Štreblovo)[9] duo: „Pán velký jest!“ anebo diplomem poctěné duo Fr[antiška] Filipovského „Ave“. Pro „Kytaru“ složil p[an] řiditel skladbu „U hrobu“, kde tenor II vedl: „Buď s Bohem, není prodlení“ – nezůstalo ani jedno oko suché.

„Kytara“ také pana řiditele neopustila, a když k Vánocům bývaly zkoušky na Rybovu mši, měl p[an] řiditel o solisty postaráno. Paní řiditelová každého mile pozvala, aby [dobu] před půlnoční [mší] strávil u nich, a přišli zpěvačky, zpěváci a muzikanti a v milé zábavě a dobrém pohoštění sedělo se až do 23[.] hod[iny], kdy se šlo do kostela „na hodinky“!

A doma? Doma měl pan řiditel dcerušku Elišku, která už jako čtyřletá na piano hrávala, a aby na židli si sedla, musela si ještě stoličku přistavit – ale hrála a hrála. Co jí chybělo na rozvodu prstů, to nahrazovala hbitostí, a bylo až úžasné, s jakou mrštností tak malá hrávala. Každý ji obdivoval a tatínek v pozdější době měl v ní zastání. A zdá se, že Eliška svým hudebním nadáním nakazila i druhé své sestřičky Martu a Marii, že i ony byly pianistky výborné, a po pražském školení často a později úplně tatínka v kostele zastaly.[10]

Pan řiditel těžce nesl, že nemá syna, a když do rodiny zavítala „vrána“ již počtvrté,[11] ani se na babičku Obstovou neohlédl, když šla zvát, aby rodičku pozdravil. Něco zabručel a tu Mu panímáma povídá: „Nu jen pojďte, máte syna, jak jste si přál!“ A tu teprve táta plný radosti vylétl, a běžel vítat malého občánka na svět.

Dostal po tatínkovi jméno František a byl modlou celé rodiny. Tatík se v něm vzhlížel, babička, maminka a sestřičky jenom kolem něj. A František byl taková panenka pro všechny. Učili ho hrát a zpívat, a veselým a živým býval odjakživa. Když v roce 1918 bylo málo mužských v[e] městě, tu Fanouš zaskočil třeba k bubnu a hrál. A když studenti dávali malou zpěvohru od Fr[an]t[iška] Flose „Nanynka z Tejnice“, tu Fanouš už jako primánek hrál „Kašpárka“ s velkým úspěchem.[12]

A bylo po [první světové] válce, a oddechli jsme si všichni z plna srdce. Byly zase Vánoce a tentokráte mnohem veselejší. O Silvestru byl věřícími kostel nabit, každý přišel poděkovat za přečkání svízelného roku.  A z chóru zazněla tklivá dětská píseň: „Můj Ježíšku drahý, mám Tě tuze rád, šel bych do Betléma, Tebe kolébat. Nemám vzácných darů, které bych Ti dal, jen tu českou píseň, tu Ti zazpívám.“ Jak to bylo krásné, a jaké vzpomínky chováme ještě dnes k rodině pana řiditele Filipovského.



[1]             Balcar byl v letech 1890-1904 v Přelouči učitel náboženství. Zemřel v roce 1922 v Cholticích, kde působil jako farář. Je uváděn také jako jednatel přeloučské Občanské besedy. Srov. LEDR, Josef. Dějiny města Přelouče nad Labem. Přelouč: Knihtiskárna Otakara Ludvíka, 1926. s. 337 a 438.

[2]             Státní okresní archiv Pardubice, Druhopisy matrik, Přelouč, 1904.

[3]             Představení se konalo 27. února 1944 v divadelním sále budovy Občanské záložny. Sehrála ho místní Občanská beseda, Filipovský s nimi hostoval. Srov. TETŘEV, Jan; VINCENCIOVÁ, Hana. Dějiny města Přelouče: díl čtvrtý, 1918-1989. Přelouč: Město Přelouč, 2007. s. 116.

[4]             Filipovskému bylo čtyřicet šest let, Pavlíně Obstové (1871-1934) dvacet let. Svatba se konala 25. dubna 1891.

[5]             Filipovského zálibou bylo vyřezávání různých předmětů z lepenky, potvrzují to i dva vystřižené novinové články – Skladatel Filipovský a František Filipovský (K výročí stých narozenin) umístěné v MMP, fond Tisky, sign. T 314.

[6]             Lokalita poblíž řeky Labe severně od Přelouče.

[7]             Slavičí tlukot je jedna z mála Filipovského skladeb, která se uvádí na koncertech dechových orchestrů i v současnosti.

[8]             Dům čp. 40 v Hradecké ulici, ve kterém se scházela řada přeloučských spolků.

[9]             Zřejmě se jedná o Aloise Strébla (1837-1906), hudebního skladatele a pedagoga.

[10]          Eliška Filipovská (1892-1921) zemřela v mládí na španělskou chřipku, Marta Filipovská (1894) se provdala za klavírního virtuose a učitele hudby Emila Mikelku, byla spolumajitelkou jeho hudební školy v Plzni, a také v ní učila. Marie Filipovská (1899) studovala na pražské konzervatoři klavír. Srov. Tvrzník, Jiří. Komik se vrací: ze vzpomínek Františka Filipovského. Praha: XYZ, 2007. s. 15 a 28. Dále srov. MMP, fond Tisky, sign. T 314.

[11]          Stalo se tak 23.9.1907, otci bylo již 62 let.

[12]          Na hru Nanynka z Tejnice vzpomíná Filipovský i ve své autobiografii. Srov.  TVRZNÍK, Jiří. Komik se vrací: ze vzpomínek Františka Filipovského, s. 25.

Celý článek naleznete ve Zprávách KPP číslo 11-12/2017


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem