Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ZÁVĚR ROKU 2017 V PRAZE

obrázek k článku Na listopadovou schůzi si členové pražské pobočky spolu s Klubem rodáků a přátel Přelouče pozvali profesionála přes parašutismus, mistra tohoto sportu a šampiona naší země ? pana Jana Klapku ? syna populárního českého herce Dalimila Klapky. Parašutismus je totiž dalším druhem sportu, kde má Pardubicko a Přelouč své mistry. Je tak dalším kamínkem do mozaiky hesla, že Pardubice jsou městem sportu.

Jan Klapka se sice narodil v Praze, ovšem jeho maminka - Stanislava roz. Rutová -  přišla na svět v Přelouči a tedy jeho kořeny patří do našeho regionu. Hlásíme se proto k panu Klapkovi jako ke svému člověku a jsme pyšní na jeho úspěchy. Svoji přednášku doprovázel pan Klapka obrazovou prezentací a přinesl ukázat opravdový moderní padák a různé pomůcky a přístroje. Přítomna byla i jeho manželka, která je rovněž aktivní a úspěšnou parašutistkou a tomuto sportu propadl i jejich syn - Jakub Klapka. Vedle titulů a medailí je největší zásluhou pana Klapky skutečnost, že se věnuje výchově mládeže a také že se velkou měrou zasloužil o vybudování leteckého tunelu, který se používá jako tréningová pomůcka pro parašutisty. Dříve se na zimní výcvik muselo létat až do Ameriky a později do Francie a do Anglie. Bylo to nesmírně finančně nákladné a sportovci si veškeré náklady museli hradit sami. V novém pražském tunelu mohou trénovat jak zkušení profesionálové, tak i mladí junioři, takže ve věku, kdy smějí poprvé vyletět letadlem vzhůru a opravdu skočit, tak již mají natrénovány stovky hodin v tunelu. Takové skvělé podmínky se přirozeně projevují na postavení našich sportovců a zejména juniorů ve světě. Letos přivezly naše juniorky do 16 let z mistrovství světa skvělé bronzové medaile.

Janu Klapkovi se podařilo podchytit zájem dětí a mládeže – do kroužků berou nadšence už od deseti let. Toto úsilí bylo oceněno také i ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, které poskytlo finanční podporu na práci s mládeží. Tím se stal tento sport finančně dostupný i pro běžné rodiny. Desítky budoucích šampionů tak byli vychováni díky obětavé práci Jana Klapky. Patří mu naše gratulace k jeho sbírce medailí a titulů  i poděkování za jeho práci pro mladou generaci.

Roční činnost pražské pobočky byla tradičně zakončena prosincovým slavnostním setkáním v Národním domě na Náměstí Míru, při kterém vystoupil pěvecký sbor J.B.Foerstra z Přelouče. Na akci finančně přispívá Městský úřad Přelouč.

V říjnu 2017 oslavila pražská pobočka devět let obnovené činnosti (po čtrnáctileté pauze). Listopadové setkání bylo již 72. akcí. Velkou měrou se na úspěšné činnosti podílí také spřátelený Klub rodáků a přátel Přelouče, jehož členové se aktivně zapojují do všech akcí a za příkladnou spolupráci jim patří naše poděkování.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem