Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Letecký den v Lázních Bohdaneč

obrázek k článku Letecký den byl zahájen dne 28. 7. 1929 ve tři hodiny odpoledne na paměť výročí prvního vzletu Ing. Jana Kašpara. Leteckého dne se zúčastnilo 7 letounů leteckého pluku 1 a jeden letoun Moravského Aeroklubu z Brna. Před zahájením produkcí učinil jednatel M. L. L. z Pardubic přednášku o prvním vzletu ing. J. Kašpara. Nato byl obecenstvu podán informativně výklad o letounech. Zároveň byla na letišti instalována výstava památek na ing. J. Kašpara. U této výstavy byly ukázány dvě vrtule, výškoměr, kompas a další součásti prvního Kašparova letadla a 25 obrazů z prvních pokusů létání a prvního vzletu. Portrét Ing. J. Kašpara byl převázán červeno ? modro ? bílými stuhami s věnováním místní skupiny M. L. L. z Pardubic.

Po přednášce odstartovala 3 letadla (nepřátelská) k útoku na letiště. Krásným obloukem zakroužily směrem k Pardubicím a vrátily se, aby uskutečnily ve výši asi 800 metrů simulovaný nálet. Pozemní obrana hlásila nálet bombardovacích letadel, proti nimž hned vzlétl zalarmovaný stihač, který manévrováním z boku i zezadu střelbou zahnal po 20 minutách boje ve vzduchu bombardovací letouny z okruhu letiště. Pozemní obrana, kulomety a granáty dodávaly boji opravdového dramatu. 

Poté předvedl ukázku akrobacie na stíhacím letounu kpt. Brázda, a to všechny vývrtky, klouzání po křídlech, ramversmá, lopinky atd. Nato následoval velice zajímavý souboj pozorovacího letounu škpt. Heřmanského se stíhacím letounem kpt. Brázdy, spojený se střelbou z kulometu. Souboj poskytl divákům krásnou podívanou.

Poté byly předvedeny ukázky seskoku padákem, a to vojenským s figurínami, s padákem systému „Rezler“, načež vynálezce padáku Josef Rezler seskočil z výše 500 metrů a hladce přistál na louce na jižní straně letiště. Pro obecensto byly uspořádány vzlety, o které byl opravdu zájem, takže nebylo možno všem přihlášeným vyhověti.

Zvlášť velikou odvahu a zájem projevila Anna Tillerová, vdova po velkoobchodníku v Bohdanči, která ve svých 73 letech zatoužila vznést se do vzduchu. Obdiv zároveň sklidila i nejmladší pasažérka, kterou byla osmiletá Taťána Škodová z Přelouče, která zvláště před letem projevila velkou nedočkavost. Jako zajímavá vložka bylo kroužení čápa nad letištěm, který přilétl z nedalekého areálu lázní, z komína, který zůstal po bohdanečském pivovaru pana Kafky.  Čáp byl asi přiváben ruchem, který se odehrál nad letištěm.

Čapí rodina v lázeňském areálu byla ten rok postižena ztrátou člena. Jeden ze stálých našich letních návštěvníků narazil pravděpodobně na el. vedení a nalezen byl v parku         u kostela mrtev!

Počasí přálo leteckému dni a ačkoliv ráno nebylo počasí velmi slibné, odpoledne zazářilo slunce, které se krásně odráželo od trupů a ploch letadel, čímž poskytlo divákům zajímavou podívanou. Diváci sjeli se jak z blízkého tak i vzdálenějšího okolí, a to z Hradce Králové, Pardubic, Přelouče a odjinud. Letecký den byl opravdu přehlídkou pokroku v letectví za posledních 20 let a dobrou propagací pro leteckou myšlenku.

Dodatek: Letecký den v Lázních Bohdaneč pořádaný dne 23. 7. 1929 M. L. L. a leteckou posádkou bohdanečskou se vydařil jak návštěvou, téměř 10 000 diváků, tak i bezvadnými produkcemi akrobatickými kpt. Brázdy, souboji letadel i demonstracemi s padákem. Letec Rezler provedl z výšky 600 m nádherný seskok. Propagační letecká slavnost se zcela vydařila za klidného počasí a obecenstvo s obdivem sledovalo výkony našich letců.

 

1

Prameny:

----------

1)      Východ, List československé národní demokracie pro východní Čechy, roč. XII., č. 31, 3. 8. 1929, s. 1 – 2.

2)      Tamtéž, č. 32, 10. 8. 1929, s. 4

3)      Tamtéž, č. 31, 3. 8. 1929, s. 4.

 

MLL = Masarykova letecká liga

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem