Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Melartos - pardubická továrna na perník a její ochranná známka

obrázek k článku Firma Melartos byla založena roku 1913 a stála na Zeleném předměstí čp. 947. Majiteli se stali M. Vyskočil a L. Hausman. Továrna vyráběla kromě známého perníku i cukrovinky, oplatky, jemné pečivo a čokoládu. Dobrá kvalita perníku firmě umožňila vývoz produkce do Anglie, Austrálie, Německa a Polska. Roku 1935 zastavila firma výrobu, proběhl konkurs a nástupcem firmy se stala firma Melartos (od tohoto roku používá firma skutečně toto označení). Před tímto rokem zněl název firmy: Pardubická továrna na perník. Firma Melartos se stala akciovou firmou. O něco později se firma dostává pod firmu Katscher a syn, která vyráběla perník v Hradci Králové. V druhé vlně znárodnění se firma stala opět akciovou společností a roku 1948 až 1950 změnila název na Pardubické pernikárny národní podnik Pardubice. Od roku 1950 až do 1974 vznikl opět nový název - Průmysl trvanlivého pečiva (PTP). Od roku 1967 do roku 1990 byl závod Pardubice součástí závodu Jitřenka v Hradci Králové. Roku 1990 vznikají Čokoládovny, odštěpný závod Melartos. Tehdy byla vytvořena i nová ochranná známka, která využila motiv ochranné známky z doby založení podniku (1913).

Firma používala od počátku svého založení dvě ochranné známky, včelu a hvězdu. V počátcích existence firmy se obě ochranné známky objevují poměrně často v reklamě a jsou zdůrazněny textem: „Zákonem chráněné značky perníku“. Včela jako ochranná známka je i součástí firemních papírů, jejichž hlavičku tvořila veduta s nápisem „Melartos, Pardubice“. Ochranná známka v podobě kruhu, v jehož spodní části byla letící včela, uprostřed nápis ochranná známka a ve vrchní části nápis Melartos, se objevuje po levé straně v horním rohu firemního papíru. Vyobrazení podniku se objevuje i na účtenkách (pokladních lístcích) v zelenočerveném provedení, avšak bez ochranné známky. Velice častým doprovodem reklam firmy Melartos byla též silueta Pardubic s dominantou - Zelenou bránou. Silueta byla umístěna v rámečku s nápisem “Specialita“.

Několikráte vyšla v dobovém tisku rozsáhlá zpráva, která upozorňovala na správné (nezaměnitelné) označení svých výrobků. Tyto zprávy byly označovány jako “výstrahy“ a objevily se poté, když se na trhu začaly prodávat výrobky, které byly označeny falešnou ochrannou známkou. V jedné z takových zpráv je oznámeno, že včela jako zákonem ochráněná známka se používala pro balený perník a hvězda jako druhá zákonem chráněná známka pro tzv. dělitelný perník.

V roce 1990 vznikají dvě nové ochranné známky, kterým jako podklad sloužila stará ochranná známka z roku 1913. První ochrannou známkou je oválný rámeček, ve kterém je v horní části umístěn nápis “Pardubický perník“, ve spodní části nápis “Melartos“, který je nezaměnitelně specifický. Aby nápis “Melartos“ mohl být uznán za ochrannou známku, musel vždy zachovávat typ, velikost a styl písma. Konec prvního písmene M je protažen pod celým zbytkem nápisu a spojuje se ve vrchní části nápisu s písmenem L. Střed rámečku tvoří charakteristická letící včela. Druhou ochrannou známkou je stejný rámeček, se stejnou včelou uprostřed i stejným nápisem Melartos. Odlišný je pouze název ve vrchní části, Čokoládovny Pardubice.

 

(podniková kronika firmy Melartos)

 

(OA Pardubice, Fond: Okres. úřad Pardubice, Melartos, č. 798 VI/4)

 

(Český svět Pardubicím, 1924)

 

Použitý materiál:

1) Podniková kronika závodu Melartos.

2) Český svět Pardubicím, 1924.

3) OA Pardubice, Fond: Okres. úřad Pardubice, Melartos, č. 798 VI/4.

4) Soukromý archiv autora.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem