Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Pamětní listina základního kamene pardubické vyšší reálky

obrázek k článku Ke slavným dnům města Pardubic v min. století patřil bezesporu 19. červen 1864, kdy zde za nespočetné účasti obyvatel města, jeho představitelů a řady významných hostů (mezi nimi tehdejších vůdců národa dr. Františka Palackého a dr. Františka Ladislava Riegra, od r. 1861 čestných občanů Pardubic), položen základní kámen budovy vyšší reálné školy, první toho druhu na východě Čech.

Pod základní kámen budovy byla uložena vedle jiných spisů i památná listina, sepsána Janem Konečným.1)S úsměvem čteme o věcech a událostech, které jsou pro nás dnes běžné (anebo i překonané), které však v tehdejší době byly vyjímečnými ději nebo epochálními vynálezy. Se vší vážností však čteme informace o kulturním, politickém, hospodářském, společenském a samosprávním životě v našem městě před více jak 130 roky. Ne bez patriotické hrdosti. Opis listiny přináším v původní gramatické podobě, jak je zaznamenána v pokračování Kablikových „Memorabilií“ 2).

„Naše devatenácté století honosí se největším počtem vynálezů, obzvláště v oboru přírody, jejíž pěstování ve školách, pro něž jsme tuto stavbu podnikli, za hlavní věc a jako za kámen základní považováno, na němž ve vyšších studiích technických budov zralejšího i dokonalejšího poznání naší nezištné máti přírody, jejích pravidel a účinků veškerému člověčenstvu prospěšných výše stavěti lze. Oboje: stavby této budovy i studie s Pánem Bohem počínáme!

Na základě přírodních teprv v našem století k takové výši dospělých věd učiněny tři hlavní vynálezy:

1) Počalo se jezditi parou na moři i po pevnině, ku kterémužto poslednějšímu konci železné dráhy vystavěny jsou jako státní dráha od Brna ku Praze vedle Pardubic jsoucí, jež 20. srpna 1845 slavnostní jizdou z Vídně do Prahy vykonanou, otevřena byla. Nato byla r. 1857 dostavena a slavně otevřena železná dráha z Pardubic do Liberce.

2) Vynašlo a zavedlo se, zprávy z místa do místa telegrafem sdělovati.

3) Konečně vynalezena fotografie.

Z dějin našich jen nejznamenitější zde uvádíme:

1) Panovník říše Rakouské jest Jeho cís. král. Apošt. Vel. Nejjas. a Nejmil. císař a král náš František Josef První, a Jeho náměstkem v království českém Jeho Excelencí Vysokorodý a Vysoceosvícený pan hrabě Richard Belkredi.

2) Na papežské stolici sedí Jeho svatost Pius IX. a v naší totiž Králové-Hradecké dioecezi biskupem jest Jeho Excelencí nejdůstojnější pan Karel Boromejský Hanl.

3) S počátkem tohoto desetiletí milostivě udělena od Jeho cís. král. Apošt. Veličenstva královstvím a zemím říše Rakouské ústavní svoboda. Zemský sněm království českého dne 31. května 1864 již po třetí své konstituční blahodárné zasedání ukončil.

4) K bližšímu naznačení našeho věku sluší pověděti: Rovnoprávnosť obou národností: české a německé se v Čechách provádí. Samospráva obcí zákonem zaručena. Polní hospodářství vzkvétati počíná. K rychlejšímu jeho povznesení tvoří se hospodářské spolky krajské a odbory okresní. Též v Pardubicích zařízen spolek hospodářský kraje Chrudimského, jehož předsedou jest Vysokorodý pan hrabě Jindřich Chotek a místopředsedou pan Václav Bubeník, starosta Pardubský. S rokem 1863 započala zde záložna blahodějné působení své. - Vesměs slušno náš věk pojmenovati věkem spolčování lidí a jejich sil k docílení účelů velkých v rozmanitých směrech, k jejichž provedení síly jednotlivců nepostačují. Na všech stranách podniky, obzvláště stavěno za naší doby mnoho cukrovarů, též dosti železnic, potom zakládáno mnoho spořitelen a záložen. Podobně se tvořily spolky náboženské, řemeslnické, živnostnické, zpěvácké, besední, tělocvičné, čtenářské, divadelních ochotníků atd. Tento, všech skoro vrstev občanských buď na ten neb onen spůsob se dotýkající a vše pronikající ruch duševní a spolu i materielní pohybuje naším věkem a přináší sebou všady vzdělanost moderní, kde již před tím ani tušeno nebylo. Však i vzdělanosť vědecká v národě se vzmáhá.

5) Válka letos vedena s Dánskem. Právě vyjednáváno o uzavření míru.

6) Léta Páně 1863 prodáno cís. král. panství Pardubské rakouskému úvěrovému ústavu ve Vídni za 4,151.000 zl.r.č. K tomuto panství počítáno v čas poddanství sedmero měst: Pardubice, Přelouč, Labská Tejnice, Bohdaneč, Sezemice, Holice a Dašice a 168 vesnic.

7) Na pravém místě zde býti vidíme učiniti zmínku o honebním spolku vysoké šlechty domácí i zahraniční a o dostihách Jeho Jasnosti knížetem Františkem Lichtensteinem tehdejším plukovníkem a nynějším majitelem pluku husarského čís. 9. okolo 40tého roku zde zaražených a i v pozdější době od něho i od Jeho Excelencí Vysokorodého pana hraběte Clam - Gallasa cís.král generála jízdy podporovaných, což ku povznesení našeho města též nemálo přispělo a čehož tedy zde vděčně připomínáme.

8) Cís. kr. krajským v Chrudimi jest Vyskokorodý pan hrabě Norbert Pötting. Nynějším naším duchovním správcem v Pardubicích je Veledůstojný pan děkan Jiří Kupka, konsistorialní rada, vikář a okresní dozorce škol. Kaplany na děkanství jsou: Důstojní pánové Frant. Novák, toho času zatimní ředitel zdejší hlavní školy a Jan Šádek. V čele cís. kr. úřadu Pardubiského okresu stojí blahorodí a velectění pánové: Fr. Mayer, okresní, a Jan Dumont, pol. komisař. Posledním cís. král. vrchním panství Pardubského byl velectěný pan Josef Kotovic. Správa městská nachází se v rukou velevážených pánů Václ. Bubeníka, starosty, Leopolda Wernera a Václava Hulaty, městských radních, a výborů: Jos. Krause, Ant. Švarce, Josefa Doskočila, Jos. Kotovice, JUDr. Jana Žáka, Pereg. Kulhavého, Josefa Horáka, Hynka Rosenzahna, MDr. Fr. Markla, Kar. Černíka, Josefa a Karla Svobodových, Václava Hrubého, Jana Strašpytle, Františka a Jana Plockových, Ant. Červenky, Ant. Doskočila, Fr. Šmída, Jana Kašpara a Ant. Ceršteina. - Zatímním ředitelem reálné školy jest důstojný pan Jan Chmelík, učiteli jsou: Ant. Barborka, Fr. Gaksch, Jil. V. Jahn, Fr. Janda, Čen. Jarolímek, Jos. Klika, Jan Kostěnec.

Svěcení základního kamene vykonal pro tuto reálnou školu veledůst. p. děkan Jiří Kupka. Pod základní kámen s touto listinou vloženy byly spolu i následující spisy: Výroční zpráva občanské záložny v Pardubicích, exempláře českých novin, obecní zákon.

Vys. a sl. c. k. úřadům zaznamenáváme zde za jejich dobré rady, ponaučení a schválení i povzbuzení našich snah vroucné naše díky.

Stavba této reálné školy na podzim r. 1863 započatá dála se posud vydáním a oběťmi obce Pardubské. Slušno zde vděčně vzpomenouti nejpilnější péče a nejpřičinlivějšího vynasnažování o toto podniknutí pana starosty a zastupitelstva městského, potom dosti četných darů šlechetných dobrodinců našeho města i z vůkolních obcí a mnohých jako darem k této stavbě vykonaných prací.

Výkres k této budově podal a uměle jeho provedení na starost si vzal velevážený pan architekt Fr. Šmoranc, pod jehož dohlídkou stavbu samu zdejší zednický počestný mistr pan Jos. Spěvák vede.

Právo k realné škole v Pardubicích přináleží zastupitelství městskému.

To budiž pro památku!

V Pardubicích dne 19. června 1864“.

Poznámka:

1) Rodák z Rokytna u Sezemic, člen univerzity ve Vídni, po roce 1860 soukromník v Pardubicích. Z. Bičík jej ve svých seznamech (Zář 1969, čís. 1, s.2 a ZKPP 1990, s. 174) uvádí mezi čestnými občany města Pardubic. Více o něm ZKPP 1997, č. 11-12, s. 332 - 340.

2)  „Memorabilien der Stadt Pardubitz, gesammelt u. gewidmet der Vaterstadt vom Vincenz Kablik pens. Magistratssecretaire in Jahre 1850“, SOkA Pardubice, fond Archiv města Pardubic, č. kn. 27, str. 634-6.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem