Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pardubice a rok 1866

obrázek k článku O záležitostech týkajících se prusko-rakouské války v roce 1866 a spojených s Pardubicemi jsem už nejednou psal. Nyní jsem opět získal zajímavé materiály, které se týkají Pardubic, a tak je užitečné se o ně podělit. Pruská vojska překročila českou hranici dne 22. června 1866. Po bitvě u Hradce Králové byla situace pruských vojsk následující:

červenec   1. armáda      2. armáda    Labská armáda       vrchní

1866               velitelství

5. Přelouč    Opatovice n.L.    Chlumec n.Cidl.     Hořice

6. Přelouč    Pardubice Chlumec n.Cidl.     Hořice

7. Heřm. Městec   Pardubice     Nové Dvory   Pardubice

8. Chrast Vysoké Mýto    Nové Dvory   Pardubice

9. Rychnburk Litomyšl   Golč. Jeníkov       Vys. Mýto

20.    Ebenthal    Volkersdorf Mikulov

 

Z uvedeného je patrné, že počátkem července 1866 byly pruské armády na Pardubicku a blízkém okolí, odkud směřovaly na Moravu.

Ze dne 10. července 1866 pochází dopis, který odesílal Wilhelm Fischer, studující farmacie a dobrovolník v pomocném sboru pro péči o raněné. Adresa je uprostřed vlevo pod nápisem Feldpostbrief. To, že působil v Pardubicích už v týlu armád, je logické. Jeho funkce ho k tomu předurčovala. Na razítku pruské polní pošty K. Pr. Feldpostrelais No 14 je datum 11. 7. (bez letopočtu). Jak filatelisté v Pardubicích před časem vypátrali, byl tento úřad polní pošty v bývalé budově staré pošty u nádraží. Dnes je v těchto místech obchod pneumatikami firmy Drbout a je to těsně za železničním podjezdem směrem na Skřivánek.

 

Pardubice, 10. 7. 1866, 10 hodin večer

Srdečně milovaný strýčku!

Právě dnes po velice namáhavém pochodu jsem došel do Pardubic, zrekviroval jsem trochu papíru a chci v krátkosti sděliti, co jsem se zde dověděl. Naše 11. divize se dnes nachází v kraji Widenschwert (Ústí nad Orlicí), jihovýchodně od Pardubic směrem na Brno. Pavel včera ráno s druhým batalionem (praporem) od 50. pluku odpochodoval z Neděliště u Sadové a za svým plukem. Hermann se nachází ještě u pluku a chvála Bohu po bitvě s transportem byl vezen s ukořistěnými puškami, sedly atd. (minulou neděli) stejným vozkou, kterého jsem já dnes měl na cestě od Sadové. Takže Vám mohu dáti nejlepší zprávu. Doufám, že nejvýše do dvou dnů budu u 11. divize a pak brzy sdělím více. 22. pluk, to znamená jeho 6. kompanie (rota) vystřídala 2. batelion 50. pluku a vizenfeldweblové (císařské hodnosti - zastupující četaři) se navzájem poznávali, proto bližší zpráva od Pavla. Já jsem byl na světnici, kde on den předtím byl na kvartýru, nesmírně mně bylo líto, že jsem - i když ne mou vinou - přišel pozdě. Vydatněji napíši, až budu míti více času, chci ještě dnes večer napsati domů, zítra ráno v 5 hodin to jde dále.

Buď zdráv, tisíc pozdravů a políbení Tobě a Tvým od Tvého vděčného synovce

Wilhelma Fischera

Dopis byl adresován: Jeho blahorodí

majitel rytířského statku R. Fischer

Nieder Poischwitz, per Jauer (2)

Ještě v dolní části dopisu je cizí rukou poznamenáno, že jde „O dopis od Pavla z bojiště 1866“.

Další doklad jsem získal ze Zlína (3). Součástí města jsou Louky a Malenovice. V ukázce malenovického nářečí je záznam vyprávění A. Vinklera, nar. 1855 z roku 1943. Je tam mj.:

„Za války Rakúska s Pruskem r. 1866 přitahli Prusi také do Lúk. Bylo to, zdá se ně, negdy ve žňách, negdy na konci červenca. Kanóny postavili do ofsa na Zábrančí, šak práve dozrával. G lidom byli velice dobří. Na fšecko, co im moseli prodat, dostávali papírové cedulky. Starostú byli tehdá strýc Hubíků. Německy neuměli, tož ím dělál tlumočníka učitel Pavlíček.

S přípřežím moseli fšeci maitelé koňi. Enom starosta a radňí nemoseli. Jozef Chrastinú, měl šezdadvacet rokú, se dostál až gdesi k Pardubicom. Dyš to Rakušani prohráli, ujíždžál na Moravu. Neměl aňi tolik času, aby se optál, zač je f Pardubicách perňík. Nekeří chlapci se vrátili bez vozů, enom s koňima. A byli ešte modzrádi, že sú živí. Katané...„

Tolik pohledy dvou účastníků války, každý z jiného válečného tábora. Bezesporu tato dávno zapomenutá válka se musí občas připomínat i dnes. I tehdy se umíralo stejně jako za našich časů...

Miroslav Vostatek

Poznámky:

1) Hans van Dooremalen: Pruská okupace Brna roku 1866. Merkur-Revue Brno, č. 3, str. 8/9, 1996. (Přetištěno ze čtvrtletníku Czechout vycházející v Anglii, č. 4/1993).

2) Jauer (nyní Jawor) leží v Polsku asi 25 km severně od Walbrzychu.

3) Jde o údaj v kronice Malenovic u Zlína, kterou jsem dostal laskavostí ing. Jana Lampera, kronikáře města Zlína, který dlouhá léta žil v Pardubicích.

Za ukázku dopisu z Pardubic děkuji panu E. Rindtovi z Německa, rovněž i za překlad textu.

 

 

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem