Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

ARNOŠT Z PARDUBIC A UNIVERZITA KARLOVA Výročí 650 let od založení

obrázek k článku Karel IV. věděl, že má-li být jeho Praha důležitým evropským městem, pak musí mít univerzitu. Proto již v roce 1346 vysílá Arnošta z Pardubic - pražského arcibiskupa - k papeži Klimentu VI., aby projednal možnost založení ?generálního studia? (universitního studia) v Praze. Papež na základě tohoto jednání vydává 26. 1. 1347 bulu, která obsahuje souhlas s vydáním zakládací listiny nového vysokého učení v plném rozsahu - což mělo pro novou školu mimořádný význam. Co znamenalo ?v plném rozsahu?? Byla to možnost otevřít i teologickou fakultu, která tehdy byla jako jediná na pařížské Sorboně.

Karel IV. dne 7. dubna 1348 vydal dvě rovnocené zakládací listiny nové university. Jedno vyhotovení pro samu universitu, opatřené zlatou pečetí, druhé pro prvního kancléře university - arcibiskupa Arnošta z Pardubic. První zakládací listina byla zcizena v roce 1945, druhá zůstala zachována. Roku 1349 pak vydal Karel IV. zvláštní listinu jako římský král, kterou založení pražské university potvrdil.

Skutečnost, že Karel IV. jednal při založení university z pravomoci českého krále, dokazuje jednoznačně starobylé stříbrné pečetidlo university. V kruhu raznice čteme nápis: „Sigillum universitatis scholarium studii Pragensis“. Středem obrazu je svatý Václav jako kníže s praporem. Zleva klečí Karel IV. ozdoben královskou korunou a podává světci zakládací listinu.

Karel IV. povolal do Prahy na novou universitu řadu vynikajících lidí ze zahraničí. Z domácího prostředí povolal král s Arnoštem z Pardubic ještě teologa Jana Moravce, který studoval teologii na universitách v Paříži a Oxfordu.

Nejstarší doktorský diplom, který vydal Arnošt z Pardubic jako kancléř university dne 12. června 1359, patřil Jindřichu Janovi Struboniovi z Hlubčic ve Slezsku, olomouckému kanovníku.

Existence university se rychle odrážela také v celé soustavě českého nižšího školství, protože správcové městských škol, které se nazývaly partikulárními, prošli už universitou. Partikulární, neboli částečné školy poskytovaly pouze dílčí, základní vzdělání v oboru tzv. sedmera svobodných umění: Nižší stupeň neboli trivium (gramatika, rétorika, dialektika), vyšší neboli quadrivium (aritmetika, geometrie, astronomie, muzika). Absolvování obou stupňů této školy bylo předpokladem pro studium na universitě. Pražská města měla takových škol 25. Pro srovnání s jinými současnými velkoměsty: Vídeň měla 4, Krakov 5 a Norimberk 4.

O universitu se hlavně staral Arnošt z Pardubic, universitní kancléř, kterého můžeme nazývat jejím druhým zakladatelem, neboť mimo jiné pečoval o její hmotné vybavení. Nařídil také sbírku a z výtěžku zakoupil pro universitu její první statky i její první dům.

 

Poznámka k bule papeže Klimenta VI.:

V textu byly se přímo nehovoří o založení, ale o tom, že „ustanovili jsme podle rady naších bratří z apoštolské moci, aby v řečeném městě pražském v budoucích věčných časech kvetlo obecné učení v kterémkoli dovoleném oboru“ („de fratrum nostrorum consilio apostolica auctoritate statuimus, ut in dicta civitate Pragensi perpetuis futuris temporibus generale studium vigeat in qualibet licita facultate“).

Z této dispoziční formule je naprosto zřejmé, že nešlo ještě o vlastní akt založení, nýbrž pouze o schválení budoucího založení.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem