Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Vyšetřování J. S. Machara za báseň, věnovanou primáři Messanymu

obrázek k článku Ve vlastivědné abecedě dr. Theina z dvojčísla 1-2/1992 Zpráv Klubu přátel Pardubicka najdeme heslo ?MUDr. František Mesany, primář?. Jen tak na okraj - autor v něm jméno tohoto pardubického chirurga uvádí nesprávně - správně se psal se dvěma -ss-, tedy Messany. Další nepřesnost spočívá v délce působení MUDr. Messanyho v pardubické nemocnici. Nepracoval v ní od roku 1902 třicet let, jak uvádí autor, ale od března 1903 do ledna 1927, kdy odešel na odpočinek, tedy necelých 24 let. V textu je i zmínka o verších, které básník Josef Svatopluk Machar věnoval dr. Messanymu jako dík za záchranu života. Protože je tato zmínka poměrně kusá, povězme si o věci trochu víc.

Josef Svatopluk Machar byl v letech 1891 - 1918 bankovním úředníkem ve Vídni. Na jaře 1915 vydal pod titulem „Krůpěje“ knihu drobné a časové lyriky. Kniha byla 27. září 1915 zkonfiskována. Za necelé tři měsíce nato, 7. prosince 1915, stanul Machar jako svědek před vojenským tribunálem ve Vídni v trestné věci dr. Kramáře (od roku 1910 čestného občana města Pardubic), souzeného pro velezradu. Machar svým štiplavým vystoupením ze svědecké lavice značně podráždil soudce v uniformách, a tak si vykoledoval, že si rakouská justice na něho posvítila: 7. května 1916 byl ve Vídni na základě § 65a (rušení veřejného pořádku) zatčen a dán do vyšetřovací vazby ve známé Blindengasse. Trestní věc proti němu vedl auditor npor. dr. Frank.

Teprve při výslechu se Machar dozvěděl, čím se vlastně provinil: v knize „Krůpěje“ byly čtyři básně, které podle mínění cenzury a policie podkopávaly v době války veřejnou morálku a oslabovaly tak rakouskou monarchii. Byla to báseň „Na památku 5. listopadu 1905“ (vyšla časopisecky v roce 1905 v Besedě Času), dále „Humanita nemocniční“ (vyšla v roce 1908 rovněž v Besedě Času), báseň „MUDru. Františku Mesanymu“ (i Machar používá nesprávně pouze jedno -s-; báseň vyšla 1913 také v Besedě Času) a konečně sloky „Dvacet roků“ (v roce 1913 otištěna v Samostatnosti).

Při výsleších, které se pochopitelně vedly v němčině, musel Machar obšírně vysvětlovat, „co chtěl básník verši říci“. Nás pochopitelně zajímá, co řekl do policejního protokolu k básni „MUDru. Františku Mesanymu“ obsahující tyto verše:

    Kdybych králem byl, tvou šíji

ověnčil bych mnohou chloubou.

    Mauriciem, Theoboldem,

vlastnoruční list pak holdem

přivěsil by baronii

k jménu tvému -

Machar smysl a poslání básně vysvětloval dr. Frankovi takto:1)

„... V únoru 1913 mě dr. Mesany operoval a do konce dubna s bezpříkladnou pečlivostí a obětavostí ošetřoval až k úplnému ozdravení. Moje přerušená literární činnost, když byla zase obnovena, nemohl začít jinak, než tímto díkem záchranci života. Společenské postavení Mesanyho bylo tehdy tuze nepříjemné. Žil s milovanou ženou bez církevního schválení, nad čímž se počestná individua obojího pohlaví pohoršovala, c.k. pošta zásadně vracela dopisy, adresované jeho ženě, byla-li označena rodinným jménem jeho, inu, soud malého města našel svou oběť a soudil ji tvrdě a bez milosrdenství, jak takový tribunál dovede. Přítel tím trpěl nesmírně a já o tom všem věděl. A zde byla příležitost říci mu, jak je soud takových mravníků okolnostní: kdybych králem byl a dal mu baronii a řády, ohýbali by své hřbety před ním, byl by ozdobou společnosti, výtečník, muž „chvalně známý, náš“ atd.“

„A není v tom trochu posmívání se řádům?“ ptal se tehdy vyšetřovatel dr. Frank.

„Posmíval bych se jen řádům svým, ale i jinak v tom posměchu není. Důkaz: v prvém konceptu této básně, jenž vyšel i v Besedě Času, zněla třetí řádka:

zlatým rounem, Leopoldem -

Když jsem pak připravoval báseň pro knihu, přeměnil jsem verš ten v znění nynější (Mauriciem, Theoboldem), právě proto, abych se vyhnul i stínečku podezření takového, ačkoli i v prvém znění posměchu není a já úmysly neměl do té básně jej vkládat“.

Vyšetřovatel se Macharovým vysvětlením ke všem čtyřem básním spokojil, po dvou měsících vazby Machara propustil na svobodu a vyšetřovací spis odložil, aniž by Machar stanul před soudem.

Poznámky:

1) Viz J.S. Machar: KRIMINÁL, Nákladem Gustava Dubského v Praze, 1924, III. vydání, s. 154 - 155.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem