Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Listina základního kamene pardubického kostela sv. Václava

obrázek k článku V salesiánském areálu na Zborovském náměstí v Pardubicích byla 8. května 1998 po 45 letech znovu otevřena a vysvěcena kaple sv. Václava. Stavba této kaple byla těsně před druhou světovou válkou plánována jako první etapa výstavby nového největšího pardubického kostela sv. Václava, o jehož zřízení usiloval tehdejší pardubický arciděkan Msgre. Vincenc Šetina. Kaple se měla stát v dalších etapách výstavby kostela jeho presbytářem. K dalším stavebním etapám v důsledku války nedošlo a z politických důvodů ani po jejím skončení. A tak do dnešního dne z celkového původního plánu existuje pouze zmíněná kaple.

Základní kámen kaple a tím vlastně celého kostela byl na Zborovském náměstí odhalen 10. prosince 1939 za účasti kanovníka Minaříka (v zastoupení královéhradeckého biskupa) a biskupského vikáře Msgre. J. Palouše ze Ždánic, dále za účasti zástupců řádu Salesiánů, četného duchovenstva v čele s hlavním budovatelem kostela arciděkanem Msgre. V. Šetinou, zástupců úřadů, obce, ústavů, tisku atd.

Po slavnostních projevech a poklepech na základní kámen byla do něho vložena listina s podpisy hlavních účastníků a tímto věnováním:

„L. P. 1939 v neděli dne 10. prosince, v oktávě svátku Neposkvrněného početí nejblahoslavenější Panny Marie v prvém roce Jeho svatosti papeže Pia XII., za státního prezidenta dr. Emila Háchy, když byl biskupem královéhradeckým Jeho Excelence dr. Mořic Pícha, duchovním správcem v Pardubicích arciděkan Vincenc Šetina, předseda Spolku pro postavení římsko-katolického kostela v Pardubicích na Skřivánku, starostou města Pardubic dr. Karel Vítek, v pátém roce plodného a požehnaného vedení česko-moravské salesiánské provincie vdp. Ignácem Stuchlým z původního podnětu a účinné podpory Katolické národní jednoty mužů, žen a dívek pro Pardubice pod ochranou Panny Marie, za předsednictví biskupského notáře Josefa Novotného, položil a posvětil tento základní kámen v zastoupení biskupa královéhradeckého Jeho Milost prelát Josef Minařík, sídelní kanovník královéhradecký k větší cti a slávě Všemohoucího Boha, k oslavě svatého Jana Boska, svatého Františka Saleského, svatého Václava, svatých patronů českých a k blahu mládeže východních Čech, zvláště města Pardubic.“

Poznámka. Jak patrno, stavba byla zahájena již za války, devět měsíců po okupaci našich zemí nacistickým Německem. Těm pochopitelně nevyhovovalo pojmenování „Zborovské“ náměstí. Podle zde vzniklé kaple sv. Václava bylo proto náměstí za války přejmenováno na „Václavské“ (německy Wenzelsplatz). Za minulého režimu neslo označení „Koněvovo“ a od listopadu 1989 je opět náměstím „Zborovským“.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem