Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Klub důchodců v Lázních Bohdaneč

obrázek k článku Myšlenka založení Klubu důchodců v Bohdanči vznikla již v roce 1978. Podařilo se jí však realizovat až v roce 1985. Hlavním důvodem opožděné realizace byl nedostatek vhodných prostorů pro Klub. Ve zmíněném roce se podařilo získat pro Klub místnost v I. patře domu čp. 42 na náměstí. O rok později poskytl Okresní národní výbor v Pardubicích částku 45.700,- Kčs, ze kterých bylo zakoupeno základní vybavení. Prvním předsedou Klubu důchodců v Bohdanči byl pan Jaroslav Polák, v té době již také důchodce. Byla to bezpochyby šťastná volba, protože KD se stal jedním z nejlepších v pardubickém okrese.

27. 1. 1988 zahájil KD oficiálně svoji činnost volbou samosprávy a sestavením plánu činnosti na I. pololetí. Samospráva určila, že Klub bude otevřen jednou týdně, a to v pondělí a činnost se bude řídit předem vypracovaným plánem.

1. února 1988 se poprvé otevřely dveře KD.

Náplň činnosti KD byla a je velmi bohatá. Střídají se cestopisné přednášky, spojené s ukázkou diapozitivů, beseduje se nad nejrůznějšími kronikami, v oblibě jsou přednášky s regionální tématikou, povídání o historii, podnikají se procházky po okolí a tuzemské i zahraniční zájezdy. Časté jsou návštěvy divadla. Na náměstí vznikla vývěsní skříňka, kde se objevoval příští program.

V červnu 1988 navázal KD v Bohdanči spojení s důchodci z obce Křičeň.

Za první rok činnosti KD v Bohdanči se uskutečnilo celkem 45 akcí, na nichž bylo přítomno 1 366 důchodců. Průměrná návštěvnost na jedné akci činila 31 důchodců.

V I. roce činnosti se však vyskytovaly i problémy. Majitel domu, ve kterém důchodci sídlili, spotřební družstvo Jednota Pardubice, jemuž se ročně platilo 4 000 Kčs, nevytápěl řádně pronajaté místnosti. Další závadou bylo zatékání kolem komína, kdy spadová voda zaplavovala chodbu a místnosti Klubu. Závada byla koncem roku provizorně opravena. V dalším roce činnosti se program rozšířil. Přednášeli zde pracovníci z Krajského muzea v Pardubicích, objevují se přednášky se zdravotní tématikou, předvádí se v praxi vázání kytic, hostuje zde hudební kroužek Škroup, navštěvuje se koupaliště apod.

V roce 1990, po změnách, které proběhly v naší společnosti, se objevuje skutečnost, že KD se bude muset najít nové místo svého působení. Dům pronajalo družstvo Jednota soukromému nájemci, který má s místností v I. patře své vlastní úmysly. Majitel domu čp. 42 smlouvu o pronájmu KD na jaře zrušil a místnost pronajal původnímu nájemníkovi. Tehdejší starosta města Bohdanče p. Ing. Šebesta nabídl panu Polákovi na přechodnou dobu velkou zasedací síň v I. patře radnice. Předpokládalo se původně, že se KD přestěhuje po odchodu sovětské posádky do areálu bývalých kasáren. To se nestalo. Klub pokračoval dále bez přerušení ve svých pondělních schůzkách. Podnikl zájezdy např. do Veltrus, Nelahozevsi, na Ještěd atd. Na podzim roku 1992 se KD přestěhoval do Škroupovy ulice Na Pískách, kde kdysi stávala tělocvična DTJ, později mateřská školka a do roku 1989 klubovna Pionýrů. Problémem zůstávalo poněkud nevhodné okrajové umístění klubovny.

2. 8. 1995 zemřel dosavadní předseda KD pan Jaroslav Polák. Byla to citelná ztráta, protože v panu Polákovi získal Klub obrovskou oporu a díky jeho píli a pracovitosti existoval prakticky bez problémů od doby svého vzniku. Během dlouhé a těžké nemoci panu Polákovi pomáhal a zastupoval ho pan Ing. Jiří Ševčík, který později funkci předsedy KD v Bohdanči převzal. V jeho osobě nalezl Klub důstojné zastoupení po panu Polákovi a činnost KD tak pokračuje i v následujících letech. Důchodci jsou vděční posluchači i diváci a váží si každé akce, každého přednášejícího, který projeví dobrou vůli a ochotu přispět čímkoli pro jejich poučení a pobavení.

Děkuji panu Ing. Jiřímu Ševčíkovi, předsedovi KD v Lázních Bohdaneč a kronikářce KD paní Jarmile Procházkové za zapůjčení materiálů.

Použité materiály:

1) Kronika Klubu důchodců při MěNV Lázně Bohdaneč

(uloženo u p. kronikářky J. Procházkové).

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem