Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

PhDr. Ebba JAHNOVÁ ČLENKA SLAVNÉ PARDUBICKÉ RODINY, PROFESORKA GYMNÁZIA SE NARODILA PŘED 100 LETY (22. 9. 1998)

obrázek k článku Mezi profesory, na které bývalí studenti gymnázia v Pardubicích ve Štefánikově ulici dodnes vzpomínají především proto, že je něco naučili, patří i PhDr. Ebba Jahnová, která by se loni 22. září dožila sta let. Pocházela z rozvětveného rodu, jehož kořeny jsou doloženy už počátkem 17. stol. a podle Jaromíra Jana Jahna nelze vyloučit, že členové Jahnova rodu byli potomky staré šlechtické rodiny a r. 1552 zasedali na sněmu mezi příslušníky rytířského a vladyckého stavu. Dr. Ebba Jahnová byla dcerou MUDr. Boleslava Jahna, hutního lékaře v Jáchymově, a neteří v Pardubicích velmi známého Jiljí Vratislava Jahna, poslance zemského sněmu a říšské rady, básníka, dramatika a především vynikajícího pedagoga, který byl po třicet let ředitelem zdejší vyšší reálky, o jejíž založení se významně zasloužil.

Do Pardubic přišla Dr. Jahnová v roce 1937, aby zde na gymnáziu vyučovala latinu, řečtinu, psychologii a později němčinu. Do té doby o jejím životě víme jen velmi málo. Údajně ji silně poznamenala tragická smrt jejího snoubence v roce 1919. Zahynul jako voják v březnu toho roku při spojenecké intervenci proti komunisty vyhlášené Republice rad na východním Slovensku. Byl to jediný muž, kterého Dr. Jahnová v životě milovala. Další neštěstí ji potkalo, když její bratr Hyacint zahynul 26. 6. 1942 v Karlových Varech.

Využila jsem laskavosti dvou dam, paní Věry Petráňové z Pardubic a Jarmily Pavlíkové z Litomyšle, které kdysi patřily k žákyním Dr.Jahnové a díky nimž jsem se u Petráňů dozvěděla mnohé, co mi jejich profesorku přiblížilo. Obě patřily do třídy, kterou dr. Jahnová převzala jako třídní po svém příchodu do Pardubic. Se studentkami navázala velmi úzký kontakt a jako horlivá čtenářka předala lásku k literatuře většině z nich. Velmi milovala a vážila si Karla Čapka a z jeho povídek studentům občas četla i při hodinách. S mnoha autory se seznámila své žáky tak, že jim půjčovala vlastní knihy. Její byt v Češkově ulici byl známý tím, že byl zaplněn knihovnami sahajícími až ke stropu a knihy pokrývaly i stoly a židle. Aby mohla číst své oblíbené autory v originále, například Shakespeara, naučila se sama anglicky.

Dr. Ebba Jahnova však nežila jenom školou. Od dětství byla velkou sportovkyní, turistkou a především Sokolkou. Do pardubické jednoty léta docházela jako cvičenka, cvičitelka i rozhodčí a nakonec zasedala i v KV Čs. obce Sokolské. Ve čtyřicátých letech jezdívala se svými žačkami na lyže do Nového Města na Moravě a v létě s nimi podnikala výlety na kolech.

Vedle pedagogické činnosti a sportu bylo další velkou láskou PhDr. Ebby Jahnové umění. Ale protože, jak se sama kdysi vyznala, patřila k lidem, jejichž finanční možnosti nesahaly tak daleko, aby mohli sbírat obrazy, věnovala se jako členka Spolku sběratelů a přátel exlibris nadšeně sbírání knižních značek. Tento svůj zájem přenesla i na některé své studenty, takže pardubický kroužek měl v roce 1946 šestnáct členů a ti si nechali u různých umělců zhotovit neuvěřitelných 442 exlibris. Krásné lístky pro ně vytvořili i zdejší profesoři Oldřich Karel a Ladislav Vele, pražští umělci Emil Kotrba, Jaroslav Vodrážka a mnozí další.

K 1. lednu 1946 vydala Dr. Jahnová útlou knížečku s titulem „Symbolická a válečná exlibris“, již věnovala památce umělců a sběratelů, kteří za války zahynuli nebo trpěli v koncentračních táborech. Do sedmnácti úseků roztřídila 155 za války vzniklých knižních značek, které různými způsoby symbolizovaly buď přímé projevy odporu nebo českou státnost či připomínaly slavná období české národní historie. Sama Dr. Jahnová přiznala, že značek možná je víc, neboť popisuje jen ta dílka, která sama vlastní nebo je alespoň viděla. V úvodu knížečky seznámila čtenáře s historií českého exlibris a potom již následoval soupis podle jednotlivých motivů. Z nich připomenu alespoň české písmáky, chodské strážce hranic, sv. Václava či Jana Husa. Nechyběly ani portréty básníků a spisovatelů, především K.H.Máchy, hora Říp či státní a sokolské symboly.. V posledním závěrečném oddílu, který věnovala přímo „odbojnickým motivům“, je mezi sedmnácti autory uveden i prof. Oldřich Karel, od něhož si nechala zhotovit rytinu in memoriam svého bratra Hyacinta Jahna.

V době, kdy již byla těžce nemocná, docházelo za ní několik bývalých studentek do nemocnice. Tehdy jim svěřila, že byly jedinou třídou, kde mohla navázat opravdu přátelské kontakty, aniž by je dívky zneužily. Po krátké těžké nemoci Dr. Jahnová zemřela 28. května 1966.

Profesorka, vášnivá čtenářka, obětavá Sokolka a nadšená sběratelka drobné grafiky PhDr. Ebba Jahnová by se loni na podzim dožila sta let.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem