Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Z mé kroniky - 3. část

obrázek k článku V třicátých letech byl nejúspěšnějším ze zvukových filmů film ?Dvě srdce v taktu tříčtvrti?. V biografu Pasáž na konci Václavského náměstí se dával při vyprodaném hledišti den co den po celý měsíc. Pamatuji si, že jsem šla na ten film dvakrát, velmi se mi líbil. Ovšem lístky se prodávaly na čtrnáct dní dopředu, tak velký byl zájem o ně.

Jednou jsem šla kolmo přes Václavské náměstí a aniž bych něco tušila, dostala jsem se mezi hradbu lidí. Divila jsem se trochu, že je mimo chodník takový dav, ale šla důvěřivě stále dál a najednou jsem byla uprostřed a nemohla postoupit dále. Byl to totiž dav, který demonstroval. Z různých křiků jsem pochopila, že se demonstruje proti německým filmům. Chtěla jsem se dostat k chodníku, ale marně. Hradba lidí stále rostla a já byla mezitím jako zajatá. Moje obava vzrostla, když jsem viděla, že proti davu od muzea jede na koních policie a pendreky buší do davu. Padla na mě hrůza. Snažila jsem se ze všech sil tu lidskou zeď prolomit, ale marně. A policie na koních se stále více blížila. Zjistila jsem tehdy, že člověk ve vážném nebezpečí přestává být člověkem. Zcela surově jsem se drala směrem k chodníku, na nikoho jsem nedbala a skutečně se mi podařilo se dostat z toho sevření ven. Dav prořídl, přeběhla jsem chodník a otevřela dveře nějakého průjezdu, který byl prázdný. Byla jsem úplně vysílená a musela se opřít o zeď chodby, abych neupadla. Když hluk utichl a byl slyšet jen zvuk normálního provozu a cinkot elektrik, otevřela jsem dveře a vyšla ven. Na Václavském náměstí byl klid, dav se rozešel a ulice měly vzhled všedního dne.

Na Václavském náměstí bylo rozbito několik výkladů, byly to obchody, které patřily židům. Manifestace proti německým filmům se změnila v manifestaci protižidovskou.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem