Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Z mé kroniky - 5. část

obrázek k článku Ten, kdo prožívá večer života v pohodě a klidu, ten může mluvit o velikém štěstí, zvláště má-li v blízkosti někoho, s kým si může pohovořit, postýskat si na určité neduhy, které stáří málokdy minou. Takové štěstí prožívali plných 18 let dva lidé mně blízcí. Jsou oba mrtvi a vše, co prožili, odešlo do ztracena. Jsem dnes jediná, kdo pamatuje historii, ve které celkem nevinná lež mohla být příčinou k veliké tragedii.

Jana byla velmi inteligentní vzdělaná žena nebezpečně hezkého zjevu, Jiří byl o tři roky mladší. Jeho koníčkem bylo učení se cizím řečem, žil tiše a klidně při svém zaměstnání v pardubické radnici. Janě projevoval obdiv pro její znalosti cizích jazyků.

Jednou v létě nás Jana navštivila samotná, bez manžela. Tehdy jí bylo 23 let. Prožila s námi krásný den v chatě na břehu Labe. Měli jsme tam větší společnost. K večeru se rozhodla Jana s Jiřím, že se spolu projdou po břehu Labe. Když se stmívalo, chtěli jsme odejít, ale Jana s Jiřím se nevraceli, bylo nutno na ně počkat. Čekání trvalo dlouho a moje sestra - majitelka chaty - se rozzlobila, jaké je to chování, zdržovat nás před odchodem. A hodiny utíkaly, brzy byla půlnoc. Tu řekla moje sestra, že je důkladně potrestá. Řekne Janě, až se vrátí, že přišel její muž Zdeněk na chatu, že přijel z Prahy a byl velmi rozhněván, že je v noci sama na procházce s Jirkou. Brali jsme to s humorem a uznali, že to bude spravedlivý trest pro oba.

Také skutečně, vrátili se a byli velmi zaraženi po této zprávě. Hlavně Jiří. V životě nikdy s dívkou nechodil a najednou způsobí takovou věc. Povídal zcela klidně, abychom šli domů, že se oblékne, zamkne chatu a loď a brzy nás na cestě domů dohoní. Proto jsme se vydali Polabinami k domovu. Když jsme ušli kus cesty a byli již v místech, kde se Halda otáčí směrem k městu, ohlédla jsem se, zda již Jirka jde. Měsíc jasně svítil, obloha byla plna hvězd a do dálky byla vidět, polní cesta prázdná, nikdo po ní nešel.

Chata stála tenkrát mezi Úzkým, z druhé strany teklo Labe rovně až k ohybu, za kterým byly veliké hloubky. Kousek od ohybu řeky bylo místo, které se nazývalo „U utopenců”. Tam byly spodní víry. Kdysi se tam utopil jeden zaměstanec pískaře Hofmanna při bagrování, pak tam chodili sebevrazi. Kdo tam skočil oblečen, byl ztracen.

To vše mi ve vteřině prolétlo hlavou a já utíkala nazpět, aniž bych slovo řekla. Neběžela jsem k chatě, ale k Labi o kus dále. Vidím to dodnes ve svých vzpomínkách, utíkala jsem jako šílená přes pole a luka. Doběhla jsem k Labi, mezi tmavou hradbou keřů byla průrva a bylo vidět tekoucí řeku. Tam jsem se zastavila v mučivé úzkosti, že jsem snad přiběhla pozdě. Chvíli jsem tak stála a najednou slyším údery štechru a Jirka jede na lodi, zcela oblečen a jede směrem K utopencům. Vykřikla jsem: „Kam jedeš?” a Jirka odpověděl s pláčem „S bohem navždy”. A již mizel za temným křovím.

Rychle jsem vběhla do řeky, byl malý stav vody, takže mi sahala voda tak do pasu. Ale bláhová to myšlenka, že dohoním loď, která odpichována štechrem rychle odjížděla. Lehla jsem si proto do vody celá a volala: „Pomoc, já se topím, pomoc!” Jaká to byla úleva, když jsem viděla, že se loď obrací a míří ke mně. Jakmile byla loď blízko, vstala jsem ve vodě, usadila se v lodi a řekla přerývaně, jak mi to dovolilo právě prožité rozčilení: „Jirko, Zdeněk tu nebyl, to jsme řekli jen proto, abychom vás potrestali, že jste nás nechali tak dlouho čekat. Přísahám Ti při Bohu, že nelžu.”

Přijeli jsme k chatě, mezitím se celá společnost vrátila do chaty též. A pak jsme šli již společně a opět v dobré náladě domů.  Vše jsme se snažili zapomenout.

Pak se již ti dva nesešli, až po letech, když Jana ovdověla a ovdověl Jiří. Kdy a jak se sešli, nevím, ale jsem šťastná, že spolu strávili hezký večer života, byli pohromadě 18 let.

Z celé té společnosti, která chodívala na chatu, jsem tu zůstala jen já se svými vzpomínkami.

 

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem