Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Firemní papíry pardubických firem (1870 - 1949)

obrázek k článku Firemní papíry byly neodmyslitelnou součástí většiny firem a jako takové se podílely na každodenní činnosti, kontaktu mezi jednotlivými firmami. Prostřednictvím firemních papírů probíhala komunikace s jinou firmou (firmami) a ostatními institucemi, případně kontakt neúřední s jednotlivými soukromými osobami. Firemní papíry jsou tedy důležitými písemnými (provozními) prameny, jak po stránce svého grafického vzhledu, tak i obsahem textu.

V několika časových úsecích se budeme zabývat právě grafickou stránkou pardubických firemních papírů. Jedná se o informace získané přibližně ze 300 shromážděných exemplářů s časovým rozsahem od roku 1870 do roku 1949.

I. období, které lze vyčlenit z hlediska vzniku a používání firemních papírů v Pardubicích spadá do období druhé poloviny 19. století, respektive do jeho poslední třetiny. Dr. V. Zikmunda na jedné ze svých přednášek, týkající se historie Pardubic, řekl, „Pardubice byly až do začátku druhé poloviny 19. století oázou ticha.“ Tomuto tvrzení odpovídá stav pardubického průmyslu. Prakticky až od začátku 70. let 19. stol. můžeme hovořit o rozvoji pardubického průmyslu a od té doby se dají rovněž vysledovat nejstarší pardubické firemní papíry. Zachovalo se jich několik desítek a je zřejmé, že tehdejší majitelé firem a tiskárny, které tyto firemní papíry tiskly, věnovaly grafické výzdobě nejstarších firemních papírů mimořádnou péči. Některé z nich můžeme označit bez nadsázky za malá „umělecká“ díla.

Většina firemních papírů byla v 70. a 80. letech 19. stol. řešena horizontálně, to znamená, že tzv. firemní hlavička (která však u mnohých exemplářů tvoří polovinu a někdy i více archu) byla umístěna na delší stranu plochy archu. Názvy firem jsou ozdobné, první písmena jména a příjmení majitelů firem se snaží o jakési zdánlivé napodobeniny „středověkých iluminací“. I specifická činnost firem je vyvedena ozdobným písmem. Text je vždy psán rukou, některé z firemních papírů mají předtištěné řádky. Charakteristické výrobky firem se téměř neobjevují, objevují se však motivy středověkých výrobků a řemesel, které naznačují starobylost a preciznost výroby. Bohatě jsou uvedena nejrůznější vyznamenání a medaile, které lemují celou firemní hlavičku a tvoří někdy celou grafickou výzdobu firemního papíru. Zajímavostí jsou předtištěné roky jako např. 188., 189., 190., apod. V mnoha případech byl firemní papír použit později a předposlední číslo je přeskrtnuté.

Jeden z nejstarších dochovaných firemních papírů pardubických firem pochází od firmy Ferdinand Hubáček, továrna na likéry, rosolky, rum a punčoviny (leden 1870). V jakýchsi medailoncích, umístěných po obou stranách zdobené firemní hlavičky, majitel firmy doplňuje informace o své firmě: prodej cukru, kávy, koření, barev, olejů a parní mouky. Firemní papír byl zaslán „Slavnému spolku Sokol v Pardubicích“.

Z téže doby pocházejí firemní papíry např. od firem Jan Horák, obchod se smíšeným a koloniálním zbožím, sklad uherské parní mouky (1872), Eduard Růžička, obchod se zbožím ozdobným a hračkami (6. 5. 1882), F. Čančík, knihkupectví, sklad nejnovějších i starších plodů slovanské a německé literatury (2. 3. 1880), apod.

Tyto firemní papíry mají ve srovnání s první uvedenou firmou F. Hubáčka značně chudší grafickou výzdobu a je zřejmé, že firemní papíry byly hned od počátku své existence velmi rozmanité a majitelé jednotlivých firem věnovali více nebo méně zájmu „grafickému logu“ firmy, které mělo své opodstatnění nejen na výrobcích.

Z roku 1890 pochází firemní papír firmy F. Hoblík, knihtiskárna, litografický ústav umělecký s parní pilou. Firemní nápis je v červeném provedení. Písmena H (Hoblík) a P (Pardubice) jsou vsazena do pozadí černých zdobených čtverců a to vše je ve světlemodrém rámečku. Firma známým kruhovým medailonem dodává zisk Velké stříbrné medaile v Kolíně roku 1875 a státní medaile v Chrudimi roku 1881. Z činnosti firmy Hoblík se zachoval do roku 1900 ještě jeden firemní papír, který je datován 2. 1. 1884. Papír je řešen vertikálně, firemní hlavička má honosné zdobení. Nad firemním nápisem F. a V. Hoblík je erb Rakouska - Uherska se známou devizou „Viribus Unitis“ (Spojenými silami), což bylo oblíbené heslo císaře Františka Josefa I., které mimo jiné používal i k pečetění svých dopisů. Pravá a levá strana firemní hlavičky je zdobena vysokými státními vyznamenáními. Podobně je řešen firemní papír akc. pivovaru v Pardubicích ze dne 16. 8. 1896, kdy přes řadu medailí a ocenění je vedena ozdobná páska s firemním nápisem. V posledním desetiletí 19. stol. se na firemních papírech pardubických firem začínají ve stále větším měřítku objevovat atributy, které jsou specifické pro jednotlivé firmy. Bohatá grafika, která je obklopuje, ještě nemizí, naopak, v mnoha případech jde o podoby bájných gryfů, svírajících v pařátech výrobek, který je typický pro danou firmu. Jde o jakousi „iluzi heraldiky“, která je navíc posilněna tím, že se výrobek nalézá v oválném rámečku. Za všechny lze jmenovat firmu Jan Svoboda, truhlářský závod. Nad firemním nápisem je kulatý stůl a dvě židle na šachovnici v oválném rámečku. Rámeček svírají v pařátech mýtické obludy (5. 2. 1891). Dále je to firma Jan Novák (dříve Jos. Zástěra), výroba rukavic a bandáží. Nad firemním nápisem jsou dvě skřížené rukavice v oválném rámečku, který rovněž svírají gryfové. Zajímavostí je, že obě zmíněné firmy mají naprosto stejný ozdobný firemní rámeček, z čehož lze vyvodit závěr (ověřený v mnoha dalších případech), že mnohé firmy měly stejné předtištěné vzory. Firma Karel Pochobradský, zámečnická dílna, používala velmi častý symbol svého oboru, dva skřížené klíče a visací zámek (8. 10. 1896).

pokračování

Použitý materiál:

1) SOAP, firemní papíry (použito ze skartovaného materiálu).

2) Autorova dizertač. práce (Pardubické firemní značky v letech 1859 - 1938).

 

Ukázky firemních hlaviček firemních papírů pardubických firem z období 1870 - 1900. Soukromý archiv autora.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem