Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

90 let Esperanta v Pardubicích

obrázek k článku V sobotu 18. 9. 1999 se sešli na již tradičním XII. celostátním setkání zvaném Esperantský den esperantisté z 25 míst České republiky ve velkém sále Kulturního domu Dubina v Pardubicích. Při této příležitosti proběhly oslavy 90. výročí od založení I. Esperantského klubu v Pardubicích, jehož zakladatelem byl zubní lékař Dr. Schulhof, od jehož smrti 18. 8. 1919 uplynulo již 80 let.

Dr. Schulhof je v esperantském světě považován za zakladatele originální esperantské poezie. Patřil k trojici významných pardubických osobností, lékářů - židů, kteří se přihlásili k české příslušnosti. Byli to Dr. Viktor Vohryzek (1864 - 1918), Dr. Lev Thein (1871-1937), Dr. Stanislav Schulhof (1864-1919). Dr. Schulhof byl z deseti dětí, velmi talentovaný, ctižádostivý a vlastenec. Kromě esperanta ovládal jazyk anglický, francouzský, německý, hovořil čínsky a turecky. Byl činný jako žurnalista, redaktor a spisovatel, herec ochotník a básník.

Na jeho počest byl pojmenován pardubický Klub esperantistů jako Klub esperantistů Dr. Schulhofa.

Klub vyvíjí značnou činnost propagující výuku a praktické užití mezinárodního jazyka esperanto, pořádá vzájemné výměnné návštěvy se zahraničními esperantisty, provádí mezinárodní turistiku pomocí esperantských organizací, překládá krásnou i odbornou literaturu, pořádá výstavy a besedy a také mezinárodní setkání v Pardubicích. Vlastním nákladem vydává drobné publikace. Velmi úzce spolupracuje se Svazem zdravotně postižených esperantistů, pro které znamená seberealizeci zdravotně postižených a velmi podstatné rozšíření jejich aktivního života.

Esperantský klub Dr. Schulhofa není mohutný počtem, ale je významný svou prací a v Pardubicích má své nepřehlédnutelné místo. V sedmi objemných kronikách je zapsána slovem i obrazem celá historie. Členové klubu pro společné setkání připravili amatérsky celou historii zapsanou v kronikách na videu, která byla v češtině promítnuta na velké obrazovce v sále. Videoprogramu předcházelo vystoupení řady účastníků se zahraničními zdravicemi v esperantu. V odpoledních hodinách byla hodnocena literární soutěž, která byla vyhlášena ku příležitosti devadesáti let v Pardubicích. Pro účastníky setkání připravili členové klubu pamětní odznaky, samolepky a pohlednice Pardubic s přítiskem esperanta.

Duší pardubické organizace je velmi pracovitá paní Jarmila Rýznarová. Patří jí dík za uspořádání a zajištění celé akce, stejně jako jejím přátelům, vedoucím esperantských skupin v Pardubicích.

Esperanto, nazvané podle pseudonymu jeho tvůrce varšavského lékaře V. Zamenhofa - Esperanto (mající naději) vzniklo jako umělý pomocný mezinárodní jazyk. Slovní základy byly vzaty jednak ze slov většinou řeckého a latinského původu, užívaných ve světových jazycích, jednak z jazyků románských a germánských. Autor sám mu do vínku vepsal přání, aby sloužil ke sblížení lidstva bez ohledu na rasu, náboženství, národnost, politické názory a sociální názory.

Esperanto je jazykem pro všestranné vzájemné poznávání, jazykem nadnárodním, který stojí za to, aby byl rozšiřován. Nejen svými myšlenkami, ale dostupnou gramatikou se přímo nabízí k tomu, aby si jej mohla osvojit naprostá většina lidí. Pomocí esperanta lze získat přátele a dorozumět se skutečně na celém světě.

21. - 24. července 1999 byla uspořádána veliká společná akce:

Mezinárodní setkání esperantistů v Domě techniky v Pardubicích.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem