Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

AKADEMICKÝ SPOLEK ARNOŠT A VZDUCHOPLAVBA

obrázek k článku Při shromážďování údajů k počátkům létání v Čechách (a v Pardubicích) jsem z různých zdrojů získal před časem dva odporující si údaje o jedné přednášce, která se uskutečnila v roce 1895. Jejím pořadatelem měl být v obou případech Akademický spolek Arnošt a měla se uskutečnit v týž den - 13. května uvedeného roku. Rozpor byl jen v udaném místě konání: byla v Pardubicích, nebo v Praze?

Léta po Zemské jubilejní výstavě, konané v roce 1891, byla dobou zvýšeného zájmu o létání, zvláště ovšem balonové. Na výstavě působila dvojice francouzských vzduchoplavců - Eduard Surcouf a Louis Godard, kteří tu uskutečnili pětatřicet úspěšných balonových plaveb; jedna z nich skončila přistáním v Pardubicích. Zvláště v Praze se zvedla vlna velkého zájmu, která v roce 1892 vedla k založení České aeronautické společnosti. Ta v následujícím roce objednala u pařížské firmy Yon, Godard et Cie balon, s nímž od podzimu 1893 uspořádala početné plavby. Mezi členy společnosti byl také Ing. Gustav Victor Finger, který asi v roce 1893 začal pracovat na projektu letadla „těžšího než vzduch“, které nazval Cyklon. Ing. Finger napsal a v roce 1895 vydal druhou českou leteckou knihu s titulem Studie aeronautická, na podzim téhož roku začal vydávat letecký časopis Epocha, pořádal přednášky.

Pardubičtí studenti pražských vysokých škol založili v prosinci roku 1883 Akademický spolek Arnošt, jehož počet činných členů se před koncem 19. století pohyboval mezi dvěma a čtyřmi desítkami. Středoškolští studenti a absolventi vysokých škol mohli být pouze členy přispívajícími, a tak se činné členstvo Arnošta neustále obměňovalo. Dlouho převládali studenti univerzitních směrů. Spolek Arnošt měl sídlo v Praze a v Pardubicích, neboť jeho činní členové po většinu roku pobývali v Praze, čas prázdnin však zpravidla trávili doma v Pardubicích. A tak se činnost spolku periodicky stěhovala z jednoho města do druhého.

V tomto pojednání však autor nesleduje podrobněji činnost spolku a chce se zaměřit pouze na otázku výše zmíněné přednášky a toho, co o ní lze nalézt v neúplně dochovaných dokladech spolku uložených v pardubickém Státním okresním archivu.

Na výborové schůzi, konané v Pardubicích 30. prosince 1894, byl za přispívajícího člena přijat p. Lukesle, který byl zřejmě jednání výboru přítomen. Nový člen ve schůzi přednesl návrh na uspořádání přednášky zmíněného Ing. Gustava Fingera O vzduchoplavbě. Výbor o návrhu jednal, neodmítl ho, ale konečné rozhodnutí nepřijal - v době, kdy jeho finanční situace byla velmi komplikovaná, se obával riskovat možný prodělek. Jedním z důsledků těchto obav bylo to, že byl přijat návrh spojit přednášku s tanečním večírkem.

Na výborové schůzi, konané 30. ledna 1895 v Pardubicích, bylo znovu jednáno o uspořádání Fingerovy přednášky v Pardubicích s předběžným termínem o velikonocích. Výbor se k záležitosti vrátil až 16. dubna 1895 a konstatoval, že o velikonocích již přednášku v Pardubicích uspořádat nelze a že bude zvolen jiný vhodný termín; Ing. Fingerovi měl být zaslán omluvný dopis.

Na schůzi 8. května v Praze výbor Arnošt s povděkem konstatoval, že Ing. Finger spolku věnoval knihu - zřejmě se jednalo o jeho Studii aeronautickou (která se tak stala pravděpodobně jedinou leteckou knihou ve spolkové knihovně), a rozhodl, že Fingerova přednáška bude součástí nejbližšího přátelského večírku spolkem pořádaného.

Z dokladů spolku se až v polovině června téhož roku dozvídáme, že Fingerova přednáška se uskutečnila, a to 13. května v Praze. Ještě o měsíc později, až 19. července, konstatuje jednatelská správa přednesená na výborové schůzi v Pardubicích, že účast členů spolku byla malá a situaci vlastně zachránili početní hosté. Díky nim my můžeme konstatovat, že přednáška byla úspěšná. Současně tato schůze konstatovala, že Ing. Finger nabídl spolku odběr připravovaného (leteckého) časopisu Epocha. Spolek však na nabídku nereflektoval - nejen pro složitou finanční situaci, ale i pro malý zájem členstva o tuto problematiku.

O malém zájmu svědčí to, že nový starosta Arnošta R. Wagner sice spolku na výborové schůzi 31. července 1895 navrhl, aby Fingerova přednáška v Pardubicích byla přeci jen uspořádána, a o tomto návrhu se znovu jednalo 3. srpna; 27. srpna již jednatel Vojáček pouze konstatuje, že přednáška asi odpadne. Tím také veškerý další zájem skončil a zdá se, že mimo předsedy o ni nikdo z výboru vážný zájem neprojevil. Ostatně lze očekávat, že v Pardubicích by byla přednáška tak jako tak jen slabě navštívena. Nejen v pardubické veřejnosti, ale v celé české společnosti nebyl tehdy ještě vážný zájem o leteckou problematiku, jak si v mnoha pojednáních postěžoval Ing. Finger, a v Praze situaci vlastně zachraňovala jen její velikost. I zájem o balonové plavby v letech 1893 až 1897 byl zřejmě poněkud povrchní: se zájmem se podívat, ale pak zapomenout či jít navštívit oblíbenou hospůdku. Širší a hlubší zájem o letectví se v Čechách projevil až o téměř patnáct let později.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem