Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Pověry bankéře Oty Resche

obrázek k článku Poměrně úspěšný fotbalový klub SK Pardubice posílil v roce 1906 tehdy 18letý chlapec Ota Resch, syn nadlesního z Moravských Křižánek. Kopaná byla jeho zamilovaným sportem, a protože uměl, byl stabilním hráčem prvního mužstva, a to až do začátku první světové války. V ní však byl naneštěstí raněn s trvalými následky. S míčem to již nešlo. Fotbal ale neopustil. Stal se z něho funkcionář a nakonec předseda SK Pardubice.

Protože byl absolventem obchodní akademie a že byl také šikovný, obratný a prozíravý, založil si v Pardubicích malý bankovní dům a prodejnu Čs. třídní loterie. Jelikož mu živnost prosperovala, stal se mecenášem sportu a umění - téměř všichni jeho zaměstnanci byli sportovci a o jeho vztahu k umění nejlépe svědčí skutečnost, že ve svém domě ve Svatojánské ulici (dnešní br. Veverkových) zřídil obrazovou galerii, která byla přístupna veřejnosti. Svou životní pouť zakončil Ota Resch 20. litopadu 1929 na klinice prof. Pelnáře v Praze na Bulovce.

To všechno jsou v podstatě známá fakta z Reschova života. Málo se však ví, že byl až chorobně pověrčivý. Mj. věřil, že když je v novém obchodě prvním zákazníkem žid, že to je jednoznačným znamením úspěchu. O tom se v Pardubicích traduje historka z doby, kdy tento bystrý pardubický finančník přenesl svůj závod ze Svatojánské ulice na dnešní tř. Míru do krámu, kde je dnes bistro Dollys. Přál si, aby prvním, kdo přijde do této jeho nové provozovny, byl žid. Domluvil se proto se svým přítelem Löblem. Ten slíbil, že přijde hned po ránu. Resch ten den přikázal personálu nechat dveře zamčené, dokud nepřijde Löbl. Ten se však zdržel nějakou neodkladnou záležitost a přišel až v jedenáct. Přesto, že mezitím chtěla vstoupit do provozovny řada zákazníků, Resch dovolil otevřít teprve až jemu. Ač si s ním normálně tykal, spustil na něj pěkně obchodně - čím mohu posloužit, co si přejete. Löbl že by chtěl stavební losy. Protože byl první, Resch mu nabídl tři losy za cenu, kterou za ně sám platil. Löbl hned, že by jich tedy chtěl deset. Resch ale, že bez výdělku jen tři a zbylé jako pro každého jiného zákazníka, závod přece nemůže pracovat zadarmo.

Když Löbl zaplatil a odešel, udělal bankéř tužkou na každé přijaté bankovce křížek a složil je do stolu. Na tyto peníze nesměl nikdo sáhnout. Byl to talisman pro nový závod a doklad o jedné z řady Reschových pověr...

 

Reschův dům ve Svatojánské ulici (dnes bratranců Veverkových), v němž byla Reschova veřejná obrazová galerie. 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem